22.6.23

Τηλεοπτικός παρουσιαστής δεν είχε δηλώσει 12.000 αποδείξεις...


Στα 400.000 ευρώ η φοροδιαφυγή...

Ακόμα μία περίπτωση κραυγαλέας φοροδιαφυγής εντόπισε η ειδική ομάδα παρακολούθησης ψηφιακών επιχειρηματικών συναλλαγών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Πρόκειται για παρουσιαστή τηλεοπτικής εκπομπής, ο οποίος ταυτόχρονα διαθέτει... εταιρεία τηλε-πωλήσεων. Μετά από καταγγελίες καταναλωτών, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ άρχισαν να παρακολουθούν τη συναλλακτική συμπεριφορά της επιχείρησης.

Ζήτησαν στοιχεία των παραδόσεων από την εταιρεία ταχυμεταφορών, με την οποία συνεργαζόταν η επιχείρηση, και βρήκαν ότι, για τέσσερις χρήσεις, δεν είχαν δηλωθεί 12.000 αποδείξεις, συνολικής αξίας 400.000 ευρώ 

Βρήκαν ακόμα ότι ο συγκεκριμένος παρουσιαστής δεν εμφανιζόταν τυπικά ως μέτοχος της εταιρείας, αλλά είχε βάλει μπροστά τη μητέρα του.

Ήδη, έχουν επιβληθεί τα προβλεπόμενα πρόστιμα, ενώ ελέγχονται τόσο η επιχείρηση για τις υπόλοιπες χρήσεις, όσο και ο ίδιος και η μητέρα του για πιθανές άλλες φορολογικές παραβάσεις.

Πώς «τσιμπάει» η εφορία influencer και όσους «επιχειρούν» μέσω social media

Από «κόσκινο» περνούν οι... «πληροφορίες» για χιλιάδες φορολογικές υποθέσεις που αφορούν celebrities, μοντέλα, influencer και γενικά, όσους προωθούν πωλήσεις μέσω των σελίδων που διατηρούν στα social media.

Ο λεγόμενος «αλγόριθμος της εφορίας» και έμμεσες τεχνικές ελέγχου έχουν μπει για τα καλά στην μάχη κατά της φοροδιαφυγής και καθημερινά «βγάζουν» υποθέσεις που πρέπει να αξιολογηθούν από τα στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Πρακτικά δηλαδή η εφορία ελέγχει την επιχειρηματική δραστηριότητα ή τις συμμετοχές που έχει ο κάθε «προωθητής». Πέρα από την ιδιότητα του σαν φυσικό πρόσωπο ελέγχεται αν έχει κάποια ατομική επιχείρηση ή συμμετέχει με κάποιο ποσοστό σε κάποια άλλη. Δηλαδή τα «σκάνερ» της εφορίας στοχεύουν στην επιχειρηματική δραστηριότητα εκτός από το φυσικό πρόσωπο.

Μετά γίνονται οι διασταυρώσεις που προβλέπει ο νόμος. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων βάζει στο στόχαστρο δηλαδή τις αγοροπωλησίες που γίνονται μέσα από τις καταχωρήσεις και τα «Links» στα social media. Στόχος είναι να εντοπιστούν περιπτώσεις όπου επιχειρήσεις εισπράττουν μεν και ενθυλακώνουν τον ΦΠΑ προϊόντων που πωλούν μέσω των ιστοσελίδων, αλλά δεν εκδίδουν τα νόμιμα παραστατικά. Δηλαδή τις αποδείξεις λιανικών πωλήσεων ή τα τιμολόγια...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: