Δούρειο ίππο συνιστά o δέκτης των «πειρατών», που εξαπλώνεται στα νοικοκυριά όλης της χώρας. Υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία για σύνδεση πειρατείας κινηματογραφικού και αθλητικού περιεχομένου και του οργανωμένου εγκλήματος, με την ίδια σημαντικότητα με τη διακίνηση ναρκωτικών, τη μαστροπεία και το... human trafficking.
Τα χρήματα από αυτές τις δραστηριότητες διοχετεύονται στην πειρατεία. Τα συναρμόδια υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Πολιτισμού απέτυχαν να αντιμετωπίσουν την πειρατεία στη συνδρομητική τηλεόραση, σε επίπεδο νομοθεσίας, και τώρα η απειλή βρίσκεται στα Wi-Fi των ανυποψίαστων «πελατών», τα προσωπικά δεδομένα των οποίων βρίσκονται σε κίνδυνο
Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι οι χρήστες που λαμβάνουν παράνομα υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης αγγίζουν τους 900.000 σύμφωνα με τη Nova και στους 600.000 σύμφωνα με τη Cosmote TV, ενώ οι έννομοι χρήστες είναι περίπου 1.200.000. Δηλαδή, τέσσερις στους δέκα χρήστες έχουν παράνομη συνδρομή.
Τα ετήσια έσοδα των πειρατών στην Ελλάδα (εκτίμηση με βάση 15ευρώ μηνιαία συνδρομή για 500.000 συνδρομές) είναι 90 εκατ. ευρώ. Το πρόβλημα όμως πλέον βρίσκεται στα σπίτια. Ενώ οι κάτοχοι των πειρατικών δεκτών θεωρούν πως κοροϊδεύουν το σύστημα, την ίδια ώρα είναι εκτεθειμένοι σε ένα τεράστιο κύκλωμα μαύρου χρήματος. Τα χρήματα των παράνομων συνδρομών, που εκτιμώνται μεταξύ 10 και 15 ευρώ τον μήνα, χρηματοδοτούν το οργανωμένο έγκλημα, σύμφωνα με την Interpol.
Όλοι όσοι κάνουν χρήση παράνομων υπηρεσιών πρέπει να θυμούνται ότι δίνουν τα προσωπικά τους στοιχεία στο οργανωμένο έγκλημα, το οποίο με τη σειρά του τα χρησιμοποιεί σε άλλες έκνομες ενέργειες.
Όπως διαπιστώθηκε και στην τελευταία επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας στην Πάτρα, τα πελατολόγια με τα στοιχεία δεκάδων χιλιάδων χρηστών πωλούνται από τη μια εγκληματική οργάνωση στην άλλη.
Εάν τα γνώριζαν όλα αυτά οι πολίτες, δεν θα είχε γιγαντωθεί τόσο πολύ αυτό το φαινόμενο, που εκθέτει σε κίνδυνο βασικές μας ελευθερίες, όπως είναι η προφύλαξη των προσωπικών μας δεδομένων. Η κυβέρνηση και οι συναρμόδιες Αρχές είναι βαριά εκτεθειμένες με τη στάση ανοχής που επιδεικνύουν έναντι του φαινομένου, που λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις.
Τα στοιχεία δείχνουν πως ένας στους τρεις επισκέπτες ιστοσελίδας κλοπής περιεχομένου εκτίθεται σε κακόβουλο λογισμικό, με τους πειρατές να βγάζουν 70 εκατ. δολάρια κατ’ έτος, βάζοντας τους χάκερ να τοποθετήσουν κακόβουλο λογισμικό στους ιστοτόπους τους για να μολύνουν τους υπολογιστές των επισκεπτών...
typologies.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου