Τι αναφέρει το προσχέδιο της εισήγησης για τις παρακολουθήσεις και τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού στη χώρα μας. Στις 8 το βράδυ οι επίσημες ανακοινώσεις και η ψηφοφορία.
Εν αναμονή κρίσιμων εξελίξεων στο Ευρωκοινοβούλιο για το Κράτος Δικαίου στη χώρα μας, καθώς σήμερα, μετά τις 8 το βράδυ, θα δοθεί στη δημοσιότητα η επίσημη εισήγηση της Επιτροπής προς τους ευρωβουλευτές και θα ψηφιστεί το τελικό κείμενο...
Στο μικροσκόπιο της PEGA έχει βρεθεί και το μεγάλο σκάνδαλο υποκλοπών και παρακολουθήσεων στη χώρα μας με την κυβέρνηση να αισθάνεται ασφυκτικά την πίεση από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η αρμόδια επιτροπή αναμένεται να προτείνει μια σειρά από μέτρα, ανάμεσά τους η κατάργηση τυχόν αδειών για την πώληση κατασκοπευτικού λογισμικού, ενώ αναμένεται να υπάρξουν ξεκάθαρες κίτρινες και κόκκινες κάρτες προς την κυβέρνηση για το Predator αλλά και τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ.
Σημειώνεται ότι η εισηγήτρια της επιτροπής Σοφί ιντ Βελντ στο προσχέδιο που έχει αναρτηθεί εδώ και μήνες στην ιστοσελίδα της κάνει λόγο για μια πολύ ανησυχητική κατάσταση στη χώρα μας και για ένα «περίπλοκο και αδιαφανές δίκτυο σχέσεων, πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων, ευνοιών και νεποτισμού, καθώς και πολιτικής επιρροής».
Το σχέδιο της απόφασης σε άλλο σημείο αναφέρει ότι «λαμβάνοντας υπόψη ότι το κατασκοπευτικό λογισμικό, ενδεχομένως σε συνδυασμό με τη νόμιμη παρακολούθηση, χρησιμοποιείται ως εργαλείο πολιτικής εξουσίας και ελέγχου στα χέρια της ανώτατης πολιτικής ηγεσίας της χώρας· Οι μηχανισμοί εκ των προτέρων ελέγχου και κατασταλτικού ελέγχου έχουν αποδυναμωθεί σκόπιμα και αποφεύγεται η διαφάνεια και η λογοδοσία. Δημοσιογράφοι που ασκούν κριτική ή υπάλληλοι που καταπολεμούν τη διαφθορά και την απάτη αντιμετωπίζουν εκφοβισμό και εμπόδια και δεν υπάρχει προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος».
Η PEGA συμπεραίνει ότι στην Ελλάδα έχουν υπάρξει παραβάσεις και κακοδιοίκηση σχετικά με την εφαρμογή του δικαίου της Ε.Ε. και προτείνει δέκα μέτρα, αλλά και τη συμμετοχή της Europol στις έρευνες για το σκάνδαλο.
Ειδικότερα η επιτροπή ζητά από τη χώρα μας:
Να αποκαταστήσει επειγόντως και να ενισχύσει τις θεσμικές και νομικές διασφαλίσεις, συμπεριλαμβανομένων αποτελεσματικών εκ των προτέρων και εκ των υστέρων ελέγχων, καθώς και ανεξάρτητων μηχανισμών εποπτείας.
Να ανακαλέσει επειγόντως όλες τις άδειες εξαγωγής που δεν συνάδουν πλήρως με τον κανονισμό για τα είδη διπλής χρήσης και να διερευνήσει τις καταγγελίες για παράνομες εξαγωγές, μεταξύ άλλων στο Σουδάν.
Να διασφαλίσει ότι οι αρχές μπορούν να διερευνούν ελεύθερα και ανεμπόδιστα όλες τις καταγγελίες για τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού.
Να αποσύρει επειγόντως την τροπολογία 826/145 του νόμου 2472/1997, με την οποία καταργήθηκε η δυνατότητα της ΑΑΔΕ να ενημερώνει τους πολίτες για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.
Να αποκαταστήσει την πλήρη ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος και όλων των αρμόδιων εποπτικών οργάνων, όπως ο Διαμεσολαβητής και οι αρχές προστασίας δεδομένων, ώστε να διασφαλιστεί η πλήρης συνεργασία και πρόσβαση όλων των εποπτικών φορέων στις πληροφορίες και η παροχή πλήρους ενημέρωσης σε όλα τα θύματα.
Να αντιστρέψει τη νομοθετική τροποποίηση του 2019 που έθεσε την ΕΥΠ υπό τον άμεσο έλεγχο του πρωθυπουργού.
Να εφαρμόσει επειγόντως την οδηγία για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος.
Να διασφαλίσει την ανεξαρτησία της ηγεσίας της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ).
Να ξεκινήσει επειγόντως αστυνομική έρευνα μετά την εικαζόμενη κατάχρηση κατασκοπευτικού λογισμικού και να κατασχέσει φυσικά αποδεικτικά στοιχεία για πληρεξούσιους, εταιρείες μεσιτείας και πωλητές κατασκοπευτικού λογισμικού που συνδέονται με μολύνσεις από κατασκοπευτικό λογισμικό.
Να καλέσει την Europol να συμμετάσχει αμέσως στις έρευνες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου