Νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό διαμορφώνει η απόφαση του Αρείου Πάγου να βάλει «μπλόκο» στο κόμμα του Κασιδιάρη στις... επικείμενες εθνικές εκλογές. Το μόρφωμα του πρώην υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, έδειχνε το τελευταίο διάστημα πως θα εισέλθει στην επόμενη Βουλή, μειώνοντας έτσι το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων και ανεβάζοντας τον πήχυ της αυτοδυναμίας κοντά στο 38%, ίσως και λίγο παραπάνω.
Τα δεδομένα πλέον έχουν αλλάξει, με το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη να είναι εκτός μάχης και τα βλέμματα να στρέφονται στο πώς θα κινηθούν οι ψηφοφόροι που θα επέλεγαν το κόμμα Ελληνες, αλλά και τι θα επιδιώξουν τα κόμματα στην τελική ευθεία έπειτα από αυτή την εξέλιξη.
Οι στόχοι
Στη Νέα Δημοκρατία το ιδανικό σενάριο μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου είναι οι ψήφοι του κόμματος Κασιδιάρη να διασπαρούν σε μικρότερα δεξιά κόμματα, που θα μείνουν όμως εκτός Βουλής. Τούτο είναι που θα κρίνει και το ποσοστό της αυτοδυναμίας, καθώς εφόσον το ποσοστό των κομμάτων εκτός Βουλής πλησιάσει το 10%, ο πήχυς της αυτοδυναμίας θα πέσει περίπου στο 37,5%, ενώ με ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό, πέριξ του 12%, τότε η αυτοδυναμία πέφτει κάτω από το 37%, ένα ποσοστό που στο Μαξίμου θεωρούν απόλυτα εφικτό στις δεύτερες εκλογές.
Από την άλλη, στον ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούν με σκεπτικισμό τα όσα γίνονται. Από τη σκοπιά καθαρά εκλογικού συμφέροντος, το ιδανικό σενάριο για τον ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν κάποιο από τα δεξιά κόμματα να καταφέρει να πετύχει την είσοδό του στη Βουλή, αυξάνοντας τον πήχυ της αυτοδυναμίας για τη Ν.Δ. Από εκεί και πέρα, όπως επισημαίνουν αρκετοί δημοσκόποι, οι ψηφοφόροι του κόμματος Κασιδιάρη μπορούν ευκολότερα να μετακινηθούν προς τον ΣΥΡΙΖΑ παρά προς τη Ν.Δ., την οποία θεωρούν μαζί με το ΠΑΣΟΚ βασικό υπεύθυνο για τη μη κάθοδο του Κασιδιάρη, ενώ βλέπουν στο κυβερνών κόμμα ένα συστημικό κόμμα.
Η δεξιά πολυκατοικία
Ο Κυριάκος Βελόπουλος, που όλο το προηγούμενο διάστημα απέφευγε να αναφερθεί καν στο όνομα του Ηλία Κασιδιάρη επιλέγοντας τον χαρακτηρισμό «φυλακισμένος», βλέπει αναμφίβολα ένα παράθυρο ευκαιρίας για να ανεβάσει τα ποσοστά του, καθώς στη Βόρεια Ελλάδα όλες οι μετρήσεις έδειχναν πως το κόμμα Κασιδιάρη ακολουθεί κατά πόδας την Ελληνική Λύση.
Αντίστοιχα το κόμμα των κ. Τζήμερου και Κρανιδιώτη, το οποίο εσχάτως εμφανίζεται κοντά στο 2%, έχει περιθώρια να κερδίσει ένα κομμάτι των ψηφοφόρων του Κασιδιάρη, αλλά και από εκείνους του κόμματος Εμφιετζόγλου – Μπογδάνου καθώς και της Αφροδίτης Λατινοπούλου, αυξάνοντας τη δυναμική του. Το γεγονός, δε, πως η δικηγόρος του Ηλία Κασιδιάρη δήλωσε μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου ότι ο Κασιδιάρης δεν προτίθεται να προχωρήσει σε δήλωση στήριξης άλλου κόμματος ενόψει των εκλογών, κάνει πιο ρευστή την κατάσταση.
Τέλος, το κόμμα ΕΑΝ του κ. Κανελλόπουλου δεν δείχνει αυτή τη στιγμή να αναπτύσσει αντίστοιχη δυναμική με το κόμμα Ελληνες, «τσιμπάει» ωστόσο μετά τη δημοσιότητα που πήρε και εμφανίζεται στο όριο του 1%, ελπίζοντας το τελευταίο 20ήμερο σε αύξηση των ποσοστών του.
Αντιπαράθεση για τις αποφάσεις
Στον ΣΥΡΙΖΑ είναι εδραιωμένη η άποψη πως η κυβέρνηση μεθόδευσε τον αποκλεισμό όσων κομμάτων δεν ήθελε και ένιωθε να την απειλούν και άφησε τα κόμματα της αρεσκείας της. Χθες από την Τρίπολη ο κ. Τσίπρας το είπε ευθέως, κάνοντας λόγο για «μια κλειστή ομάδα δικαστών» που αποφάσισε «για το ποιος μπορεί να κατέβει και ποιος όχι», γιατί –όπως είπε– ο στόχος τους ήταν να ελέγξουν ποια κόμματα από τη λεγόμενη δεξιά πολυκατοικία θα μετάσχουν στις εκλογές. Αμεση ήταν η απάντηση της κυβέρνησης, με τον κ. Σκέρτσο να κατηγορεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως «δεν μπορεί να κρύψει τη στενοχώρια του για το ότι το κόμμα Κασιδιάρη έμεινε εκτός Βουλής», κατηγορώντας τον πως επιτίθεται με πρωτοφανή τρόπο στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας, αποκαλώντας «κλειστή ομάδα δικαστών» ολόκληρη την ολομέλεια του Α1 τμήματος...
Η Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου