31.5.23

Φοροσυγκρούσεις πριν από την κάλπη...


Με την προεκλογική μάχη να φουντώνει, τα τρία μεγαλύτερα κόμματα, όπως αναδείχθηκαν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, φέρνουν στην... επιφάνεια κρίσιμες λεπτομέρειες των προγραμμάτων τους που όπως φαίνεται δεν είχαν διευκρινιστεί επαρκώς.

Μάλιστα τις τελευταίες μέρες, στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως η Ελένη Χρονοπούλου και ο Παναγιώτης Δουδωνής, κατέστησαν σαφές ότι θα μειωθεί το αφορολόγητο όριο στις δωρεές – γονικές παροχές από τις 800.000 ευρώ στις 400.000 για τους συγγενείς πρώτου βαθμού, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι θα αυξηθεί η φορολογία στα μερίσματα από 5% σε 15%.

Αντίστοιχες δηλώσεις είχε κάνει τον περασμένο Μάρτιο και το κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος είχε αναφέρει ότι δεν είναι δυνατόν σήμερα να φορολογούμε με 5% τα μερίσματα και να απαλλάσσουμε από τον φόρο τη μεταβίβαση με γονικές παροχές μεγάλων περιουσιών.

Αμεση ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου της Ν.Δ. Ακη Σκέρτσου, ο οποίος στην ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει ότι «τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ, δεν φαίνεται να πήραν αυτό το μήνυμα της κάλπης και συνεχίζουν να προκαλούν με την ασάφεια των προγραμμάτων και των δηλώσεων των στελεχών τους».

Σημείωσε, δε, ότι τόσο η αύξηση του φόρου στα μερίσματα όσο και η έκτακτη φορολόγηση μεγάλων επιχειρήσεων είναι εξόχως προβληματικές διότι πατούν φρένο στην αύξηση ρεκόρ των ιδιωτικών επενδύσεων που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια. Οπως προκύπτει από τα προγράμματα των κομμάτων, στην κορυφή της ατζέντας όσον αφορά τη φορολογία για τη Ν.Δ. είναι η αύξηση του αφορολόγητου ορίου για τις οικογένειες με παιδιά, η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και η μείωση των τεκμηρίων.

Από την άλλη πλευρά, στον ΣΥΡΙΖΑ προτάσσουν το αφορολόγητο, που θα ανέλθει στις 10.000 ευρώ για όλα τα φυσικά πρόσωπα. Παράλληλα, η κλίμακα φορολόγησης θα είναι ενιαία, κάτι που σημαίνει ότι θα καταργηθεί η αυτοτελής φορολόγηση των εισοδημάτων από ακίνητα, και προτείνεται η αύξηση του φόρου στα μερίσματα.

Η Χαριλάου Τρικούπη κάνει λόγο για κλιμακωτή – προοδευτική αύξηση του συντελεστή φορολογίας των διανεμόμενων μερισμάτων, έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων σε μονοπωλιακούς τομείς της οικονομίας, αλλά και μείωση των φόρων στην εργασία.

Οι σημαντικότερες προτάσεις των κομμάτων στη φορολογία:

H NΔ
Αύξηση από 1ης Ιανουαρίου 2024 του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες που έχουν παιδιά. Με βάση τον σχεδιασμό, το αφορολόγητο θα διαμορφωθεί σε: 10.000 ευρώ από 9.000 ευρώ σήμερα για έγγαμους με ένα εξαρτώμενο τέκνο, 11.000 ευρώ από 10.000 ευρώ για τους έγγαμους με δύο εξαρτώμενα παιδιά, 12.000 ευρώ από 11.000 ευρώ για όσους έχουν τρία εξαρτώμενα παιδιά και 13.000 ευρώ από 12.000 ευρώ για τους έγγαμους με τέσσερα εξαρτώμενα παιδιά.

Το ετήσιο φορολογικό όφελος που προκύπτει με την αύξηση του αφορολόγητου ορίου ανέρχεται σε 90 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες με ένα παιδί και ανεβαίνει στα 220 ευρώ για τους φορολογουμένους με δύο ή περισσότερα εξαρτώμενα παιδιά. Επίσης, προβλέπει τη σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος έως το 2027.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το τέλος επιτηδεύματος, το οποίο σήμερα κυμαίνεται από 400 έως 1.000 ευρώ, θα μειωθεί: 20% το 2025 και θα διαμορφωθεί σε 320-800 ευρώ, 30% το 2026 για να περιορισθεί στα 224 έως 560 ευρώ και το 2027 το τέλος επιτηδεύματος θα σβήσει τελείως έπειτα από 15 χρόνια.

Παράλληλα, προτείνει τη μείωση τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% μεσοσταθμικά από 1/1/2025. Σήμερα, ακόμη και εάν κάποιος δεν έχει εισοδήματα, η εφορία τού υπολογίζει ελάχιστο ποσό διαβίωσης. Τέλος, στον σχεδιασμό εντάσσεται η μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων από 0,5% σε 0,2% και η μείωση 50% του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ
Η αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις 10.000 ευρώ για όλα τα φυσικά πρόσωπα για εισοδήματα από την εργασία τους βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, θα δημιουργηθεί μια ενιαία κλίμακα φορολόγησης όλων των φυσικών προσώπων, ανεξαρτήτως μορφής απασχόλησης.

Στο πρόγραμμα των πρώτων 50 ημερών εντάσσεται και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Οσον αφορά τις επιχειρήσεις, προτείνεται από την Κουμουνδούρου η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης για μερίσματα άνω των 50.000 ευρώ από το 5% στο 10% και η προοδευτική εξέλιξή του έως 15%.

Σχετικά με τους έμμεσους φόρους, το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα (πετρέλαιο κίνησης, θέρμανσης, βενζίνη, φυσικό αέριο) στον χαμηλότερο συντελεστή της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6%.

Το ΠΑΣΟΚ
Το ΠΑΣΟΚ προτείνει τη μείωση των φόρων στην εργασία, καθώς και τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια ανάλυση για τις αλλαγές που εισηγείται.

Αντιθέτως προτείνει τη μείωση κατά 50% του ορίου αφορολόγητων γονικών παροχών. Σήμερα το αφορολόγητο όριο ανέρχεται στις 800.000 ευρώ και στόχος είναι να μειωθεί στις 400.000 ευρώ.

Επίσης, το πρόγραμμα προβλέπει την κλιμακωτή – προοδευτική αύξηση του συντελεστή φορολογίας των διανεμόμενων μερισμάτων, που είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη.

Οπως είπε ο κ. Δουδωνής, η φορολόγηση 15% αφορά τα μερίσματα άνω των 100.000 ευρώ, ενώ 5% θα είναι η φορολόγηση έως 50.000 ευρώ και 10% από 50.001 έως 100.000 ευρώ.

Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ έχει εξαγγείλει την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων σε μονοπωλιακούς τομείς της οικονομίας...

H Kαθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.