9.5.23

Φιλομητσοτακικά παιχνίδια στο ΠΑΣΟΚ...


Ενας άτυπος δημόσιος διάλογος μεταξύ Κουμουνδούρου – Χαριλάου Τρικούπη και Πειραιώς – Χαριλάου Τρικούπη βρίσκεται σε εξέλιξη μες στο προεκλογικό τοπίο, που περιλαμβάνει πλέον πέρα από τις συνήθεις πολιτικές αντεγκλήσεις και τοποθετήσεις επί της ουσίας για κοινά και διαφορές επί των προγραμμάτων.
 
Η προσέγγισή τους μπορεί να περιμένει… Η... πόλωση εντείνεται όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης και τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας πιέζουν τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις. Η προσπάθειά τους να κατακτήσουν την πρώτη θέση στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 συμπαρασύρει την όποια προεκλογική προσέγγιση. Το ίδιο και ο ορμητικός αγώνας του ΠΑΣΟΚ να περάσει πάνω από τον πήχη του 12% που θα σηματοδοτήσει τον διπλασιασμό των εκλογικών ποσοστών του σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του Ιουλίου του 2019.

Ο Λοβέρδος επιτίθεται

Ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης εμφανίζεται σαν… προτεστάντης ως προς την προσήλωσή του στη δημοσιονομική σταθερότητα και σαν λάτρης της Πορτογαλίας στον τρόπο που η χώρα αυτή της Ιβηρικής Χερσονήσου χειρίστηκε την έξοδο από τους μνημονιακούς καταναγκασμούς. Παράλληλα η ηγεσία στοχεύει στην αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ ως εκφραστή της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα. Και εκεί ο ανταγωνισμός με τον ΣΥΡΙΖΑ θεριεύει.

Υπάρχει όμως και ένα πρόσθετο δεδομένο. Φιλονεοδημοκρατικές δυνάμεις εντός της Χαριλάου Τρικούπη, ακόμη και υποψήφιοι βουλευτές, κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να καταστροφολογήσουν σχετικά με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθώντας τη γραμμή της ΝΔ που προειδοποιεί για δημοσιονομικό εκτροχιασμό. 

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, υποψήφιος στον Βόρειο Τομέα Αθηνών Ανδρέας Λοβέρδος είναι αιχμή του δόρατος των αντιΣΥΡΙΖΑ δυνάμεων και συστηματικά επιτίθεται στην Κουμουνδούρου σαν να αναπαράγει τη ρητορική του Μαξίμου. Είναι ενδεικτικό ότι αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των βασικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για τη διακυβέρνηση έγραψε στο Twitter (4 Απριλίου 2023) ότι «τα 11 σημεία του Αλέξη Τσίπρα μου επιβεβαιώνουν ότι πάμε με φόρα για νέο μνημόνιο». 

Μία μέρα μετά στράφηκε κατά του επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Οθωνα Ηλιόπουλου τουιτάροντας ότι «ο επικεφαλής του Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ είναι εναντίον των ιδιωτικών πανεπιστημίων, εναντίον του άρθρου 16, εναντίον της φύλαξης των πανεπιστημίων. Αντί να είναι σοβαροί, πουλάνε τρέλα».

Προφανώς η τακτική αυτή βασίζεται στη μεγέθυνση των διαφορών μεταξύ Κουμουνδούρου – Χαριλάου Τρικούπη και τη διαμόρφωση φοβικού κλίματος.

Στα εκπαιδευτικά

Δεν εκπλήσσει κανέναν ότι το ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 του συντάγματος, υπό προϋποθέσεις, ώστε να καταστεί δυνατή η απρόσκοπτη ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ουσιαστικά ο όρος που θέτει είναι να έχει εξασφαλιστεί ένα γενικό πλαίσιο με δικλίδες ασφαλείας για την ανώτατη εκπαίδευση και τη λειτουργία των δημόσιων ανώτατων ιδρυμάτων προκειμένου η αναθεώρηση να μην αποτελέσει αντικείμενο εκμετάλλευσης από το κόμμα που θα κληθεί να εφαρμόσει τις δυνατότητες που αυτή θα δίνει. 

Είναι ενδεικτικό ότι ο Ν. Ανδρουλάκης σημείωσε σε δημόσια παρέμβασή του (Open TV, 5.5.2023) ότι «αν έρθουν κάποιοι επιχειρηματίες και φέρουν μια επιχειρηματική πρόταση για ένα μη κρατικό – μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο, το οποίο θα έχει campus στα πρότυπα άλλων πανεπιστημίων και εργαστήρια, προφανώς είμαστε υπέρ». Θύμισε παράλληλα ότι η πρόταση τροποποίησης του άρθρου 16 που θα λάβει πάνω από 180 ψήφους χρειάζεται απλή πλειοψηφία 150 για να αναθεωρηθεί στην επόμενη Βουλή. 

Για να προσθέσει: «Λευκή επιταγή για να κάνει την παιδεία όπως θέλει ο επόμενος πρωθυπουργός, που φιλοδοξώ να μην είναι ούτε ο ένας ούτε ο άλλος από τους σημερινούς πρωταγωνιστές, δεν θα δώσουμε, παρά μόνο αν υπάρχει συνολική συμφωνία και για τα μη κρατικά πανεπιστήμια και για τον τρόπο ενίσχυσης του δημοσίου πανεπιστημίου».

Αποφεύγει επίσης η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να λάβει θέση στο ζήτημα της κατάργησης της ελάχιστης βάσης εισαγωγής που έχει κάνει «σημαία» ο ΣΥΡΙΖΑ και εστιάζει στην καθιέρωση εθνικού απολυτηρίου με εξετάσεις κατά το γαλλικό και γερμανικό μοντέλο και την είσοδο σε τμήματα πανεπιστημιακών σχολών με βάση τη βαθμολογία.

Την ίδια ώρα όμως είναι εμφανές ότι με ιδεολογικά και προγραμματικά κριτήρια η απόσταση είναι μικρή, παρά τη διαφοροποίηση ορισμένων θέσεων στους δύο πολιτικούς χώρους.

Σημεία άπωσης με τη ΝΔ

Το ΠΑΣΟΚ προβάλλει τον καθορισμό κατώτατου μισθού μέσω διαπραγματεύσεων των κοινωνικών εταίρων και άμεσο ξεπάγωμα των τριετιών, νέο μισθολόγιο για τους δημόσιους υπαλλήλους από 1.1.2024 «με αυξήσεις που καλύπτουν τις απώλειες λόγω πληθωρισμού». 

Επίσης προτάσσει την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ενώ προτείνει κατάργηση της προσωπικής διαφοράς των νόμων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στις συντάξεις από 1.1.2024 και καθιέρωση νέου ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους. 

Η ηγεσία – και με την παρουσίαση των αιχμών του προγράμματός του στην οποία έδωσε το παρών μεταξύ άλλων και ο Κώστας Λαλιώτης–προσπαθεί να προσδώσει στο ΠΑΣΟΚ χαρακτηριστικά αξιόπιστης δύναμης, προγραμματικού ρεαλισμού και αποτελεσματικής εφαρμοσμένης πολιτικής.

Πάντως η υπόθεση των υποκλοπών όπως και τα ζητήματα του «επιτελικού κράτους» αποτελούν κρίσιμα στοιχεία άπωσης της Χαριλάου Τρικούπη από τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Παράλληλα έχει ενδιαφέρον ότι η ηγεσία της ΝΔ κάνει εμφανή τον εκνευρισμό της για όποια συζήτηση συνεργασιών δεν προβλέπει να είναι στην πρωθυπουργία ο Κυρ. Μητσοτάκης. Το Μαξίμου αρνείται οριζοντίως και καθέτως αυτή την εκδοχή συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και το κάνει τόσο ηχηρά που αποφεύγει να δίνει έμφαση ακόμη και σε ζητήματα προγραμματικής σύγκλισης για την επόμενη μέρα με τη Χαριλάου Τρικούπη.

Διαφορετική τακτική στον δημόσιο λόγο ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, που εστιάζει στην έκκληση προς τους ψηφοφόρους να του δώσουν τη νίκη στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023, διαβεβαιώνοντας ότι θα σχηματιστεί κυβέρνηση...

Παναγιώτα Μπίτσικα 

documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: