11.5.23

Δεν είδαν λάθη...


Θετική ήταν η αποτίμηση του χθεσινού debate απο το επικοινωνιακό επιτελείο του πρωθυπουργού και αυτό διότι δεν έγινε από μεριάς του κάποιο μεγάλο λάθος στις κρίσιμες θεματικές ενότητες, που... αφορούσαν το ζήτημα των υποκλοπών και το ζήτημα των Τεμπών, στο παρά πέντε των εκλογών.
Όπως σημείωναν έμπειρα κομματικά στελέχη μπορεί ο χρόνος που απομένει μέχρι τις κάλπες είναι πολύ λίγος για να αλλάξει η επικοινωνιακή στρατηγική του κόμματος αλλά είναι αρκετός για να ανατρέψει ακόμα και την πιο ισχυρή κυβέρνηση σε περίπτωση που γίνει ένα τεράστιο επικοινωνιακό σφάλμα. 

Επίσης, εκτιμούν θετικά το γεγονός πως η χθεσινή τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών δεν είχε «μεγάλες ειδήσεις» και δεν ανέδειξε «νικητές ή ηττημένους»  υπο την έννοια ότι δεν «αλλοίωσε το υπάρχον πολιτικό σκηνικό στο οποίο πρωταγωνιστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ». 

Βασική επιδίωξη του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά το χθεσινό debate ήταν αφενώς να δείξει πως «δεν φοβάται να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τους πολιτικούς του αντιπάλους» όπως του καταλόγιζε ο ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου να την ανάγκη της αυτοδυναμίας και την επικυνδυνότητας των κυβερνήσεων συνεργασίας.

Απο το επιτελείο του πρωθυπουργού υποστηρίζουν πως με την χθεσινή του παρουσία πέτυχε και τους δύο στόχους τους, δεδομένων των ασφυκτικών χρονικών ορίων. 

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη «ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν σαφής, ψύχραιμος, γνωστης. Απαντούσε επι της ουσιας σε κάθε ερώτηση. Παραδέχθηκε προβλήματα, αναγνωρισε λάθη. Περιέγραψε, στο πλαίσιο του περιορισμένου χρόνου, για το μέλλον και τι θέλει να κάνει. Απευθύνονταν στους πολιτες, παρά τις συνεχείς επιθεσεις από τον Αλέξη Τσίπρα».

Το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης σχολιάζοντας την εμφάνιση του του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωνε ότι «ο Τσιπρας ξεκινούσε με επιθεσεις στον Μητσοτακη με τα γνωστά στερεότυπα, οτι υπηρετει τα συμφέροντα κι ο ιδιος τον λαό. Απαντουσε γενικόλογα, στις ερωτήσεις για το που θα βρει τα χρήματα, μιλώντας για αισχροκέρδεια. Απάντησε με γενικολογίες για το ποια θα είναι η κυβέρνηση που λέει. Μίλησε για αύξηση φόρων».

Αντίστοιχα για την εμφάνιση του Νίκου Ανδρουλάκη σχολίαζαν πως « ο Ν. Ανδρουλακης χωρίς κάποια σαφή θεση για το τι πρέπει να γίνει στη χώρα, αλλά με καποιες γενικολογες προτασεις επισης όχι κοστολογημενες. Μίλησε επισης για φορολόγηση  στις γονικες παροχες ριχνοντας το όριο στο μισό». 

Η δυσκολότερη ενότητα για τον πρωθυπουργού ήταν αυτή που αφορούσε τους θεσμούς και την διαφάνεια όπου μοιραία η συζήτηση επικεντρώθηκε στο ζήτημα των υποκλοπών. Ο ίδιος παραδέχθηκε πως η υπόθεση των υποκλοπών αποτελεί σκιά για την κυβέρνηση και ανέφερε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης δεν αποτελούσε κίνδυνο και δεν έπρεπε να είχε τεθεί υπό παρακολούθηση.

Στην θεματική ενότητα που αφορούσε την οικονομία ο πρωθυπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για τη χορήγηση market pass στο δεύτερο εξάμηνο του έτους λέγοντας ότι «εφόσον το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά περιθώρια και κριθεί ότι υπάρχει πρόβλημα τότε είμαι διατεθειμένος στο δεύτερο εξάμηνο να το χορηγήσουμε».

Παράλληλα, εκτίμησε ότι οι τιμές των τροφίμων θα βαίνουν μειούμενες κι επανέλαβε την δέσμευση του ότι στην επόμενη τετραετία ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί στα 980 ευρώ και ο μέσος μισθός στα 1500 ευρώ.

Στην θεματική ενότητα που αφορούσε την εξωτερική πολιτική και άμυνα ο πρωθυπουργός απάντησε πως εξοπλιστικά προγράμματα ήταν καλά μελετημένα και με την έγκριση ΓΕΕΘΑ και δρομολογήθηκαν χωρίς καμία απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους. «Επρεπε να διαχειριστούμε μία εξαιρετικά επιθετική Τουρκία. Διασφαλίσαμε τα σύνορα μας, υπογράψαμε ισχυρές συμμαχίες με ΗΠΑ και Γαλλία και η θέση της Ελλάδας είναι ενισχυμένη στο Κογκρέσο έναντι της Τουρκίας» δήλωσε . 

Στην θεματική ενότητα που αφορούσε την υγεία και κοινωνικό κράτος σημείωσε πως κατά την τελευταία τετραετία δεν υπήρξε διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και ότι “ο  στόχος μας είναι η μείωση τους και του κοινωνικού αποκλεισμού με επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας» ενώ για τον τομέα της Υγείας είπε πως θα γίνουν 10.000 προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών την επόμενη τετραετία...

Άννα Καραβοκύρη

libre.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: