7.5.23

Η Θεσσαλονίκη και ο τουρισμός. Εδώ κάτι δεν πάει καλά…



Ας πει κάποιος τι λείπει από τον προορισμό Θεσσαλονίκη. Την πόλη του βορρά με την μεγάλη ιστορία. Με τον σπουδαίο πολιτισμό, την ομορφιά, την αρχοντιά, την παράδοση, τη γαστρονομία, τους κιμπάριδες ανθρώπους. Τα λουσάτα ξενοδοχεία, το λιμάνι, το αεροδρόμιο, τα εμπορικά καταστήματα και τις αγορές, τα εστιατόρια και τα καφέ. Την παραλία, τις ακτές, τα κοντινά βουνά.

Ας... πει κάποιος γιατί ενώ σε όλη την Ελλάδα ο τουρισμός αυξάνεται , στη Θεσσαλονίκη μειώνεται. Αν ψάξει κανείς τα δημοσιεύματα που υπάρχουν στο διαδίκτυο για τον τουρισμό της πόλης τα τελευταία χρόνια – και δεν γνωρίζει πολλά – σίγουρα θα μπερδευτεί. Τα μισά γράφουν για τα λαμπερά εγκαίνια νέων πεντάστερων ξενοδοχειακών μονάδων, ή για τα σχέδια επενδυτών εγχώριων και ξένων για νέα έργα στον τουρισμό και τα άλλα μισά λένε ότι δεν υπάρχουν τουρίστες. Ότι τα ξενοδοχεία έχουν πολύ χαμηλές τιμές, ότι κινδυνεύουν να τα χάσουν οι ιδιοκτήτες τους από τις τράπεζες, ότι θα αναγκαστούν να απολύσουν τους υπαλλήλους τους.

Όλα τα δημοσιεύματα είναι αληθινά. Με στοιχεία.

Μα τι στ’ αλήθεια συμβαίνει;


Το Magazine ζήτησε τη γνώμη τριών ανθρώπων που γνωρίζουν καλά τα τουριστικά θέματα της πόλης, για να πάρει απαντήσεις.

Ο Γιώργος Τούλας είναι δημοσιογράφος και το 1989 εξέδωσε την parallaxi, το παλαιότερο free press στην Ελλάδα. Ξέρω πολλούς Θεσσαλονικείς όμως νιώθω πως ο Γιώργος την αγαπά όσο λίγοι. Όταν του ζητήσαμε από το Magazine να μας μιλήσει για την κατάσταση του τουρισμού της πόλης του, ξεκίνησε με το ρεπορτάζ.

Έβαλε μάλιστα και τίτλο, τον οποίο δανείστηκε το θέμα μας: «H Θεσσαλονίκη και ο τουρισμός. Εδώ κάτι δεν πάει καλά…»

Γιώργος Τούλας: «Η Θεσσαλονίκη είναι από τις ελάχιστες περιοχές της χώρας που οι αριθμοί με τους οποίους τερμάτισε το 2022 σε σχέση με το το 2019, προ πανδημίας δηλαδή δεν γεννούν ακριβώς αισιοδοξία. Οι ξενοδόχοι της πόλης, ήδη από τον Οκτώβριο έλεγαν: Η Θεσσαλονίκη χάνει έδαφος στον τουρισμό, όταν η υπόλοιπη Ελλάδα ανεβαίνει τουριστικά. Τα ανησυχητικά σημάδια που μαρτυρούν ότι η Θεσσαλονίκη στερείται αναγνωρισιμότητας ως προορισμός, με μειωμένες αφίξεις στο αεροδρόμιο και μειωμένες πληρότητες στα ξενοδοχεία, σε σύγκριση με το 2019.

Στο τέλος της χρονιάς ήρθαν και τα κακά μαντάτα της μείωσης των αφίξεων: Η επιβατική κίνηση στον αεροδρόμιο «Μακεδονία» υπολείπεται ακόμη αυτής του 2019, με 5,5 εκατ. διακινηθέντες επιβάτες στο ενδεκάμηνο, μειωμένη κατά 14,5% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Για να διαβασετε ολόκληρο το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: