Ο παραλίγο αρχηγός του Κασιδιάρη, Αναστάσιος Κανελλόπουλος είναι για τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου «βαθύτατα δημοκράτης». Το κόμμα Τζήμερου-Κρανιδιώτη δίνει λευκή επιταγή για ψήφο ανοχής σε μία κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλάζει τη θέση του και... δηλώνει πως θα λάβει τη διερευνητική εντολή. Ακροδεξιοί ηγέτες τριγυρίζουν στον κήπο του Μεγάρου Μαξίμου. Ένα προς ένα τα παζλ της ακροδεξιάς κουρελούς που απεργάζεται η Νέα Δημοκρατία μπαίνουν στη θέση τους και τα σχέδια Μητσοτάκη αποκαλύπτονται.
Το θέμα της ημέρας την Πέμπτη ήταν αναμφίβολα η λουδοβίκεια λογική με την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίστηκε την προεκλογική χρήση του πρωθυπουργικού αεροσκάφους. Όμως ο καπνός που τον περιβάλλει δεν είναι από τα καύσιμα που πληρώνουν οι φορολογούμενοι πολίτες, αλλά από την φωτιά που καίει το φιλελεύθερο προφίλ του κόμματός του.
Την ίδια ημέρα, μία σειρά από ειδήσεις και δηλώσεις μας έκαναν σοφότερους για τις ραδιουργίες του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας για την διατήρησή του στην εξουσία, και αναμφίβολα, όλες θα μας απασχολήσουν περαιτέρω τις επόμενες ημέρες.
Πρώτον, η δήλωση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης του Αντώνη Σαμαρά για την… βαθιά του εκτίμηση στο πρόσωπο του παρολίγον «αντι-Κασιδιάρη», πρώην δικαστή και νυν αρχηγού του κόμματος «ΕΑΝ». Ο Χαράλαμπος Αθανασίου γνωρίζει καλά τον Αναστάσιο Κανελλόπουλο, από την περίοδο που ο δεύτερος ήταν αντιπρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων της οποίας προΐστατο ο πρώτος. Κατά τον πρώην υπουργό, ο άνθρωπος που φλερτάρει ανοιχτά με το κοινό του Κασιδιάρη «ήταν ένας βαθύτατα δημοκρατικός άνθρωπος, και φαντάζομαι ότι και τώρα πρέπει να είναι. Δεν είχε δείξει δείγματα». Με δεδομένο πως στις λίστες του κόμματος Κανελλόπουλου συναντάμε σειρά στελεχών του επιτετραμένου της ακροδεξιάς, Γιώργου Καρατζαφέρη, εύκολα εντοπίζει κανείς τις γέφυρες που ρίχνονται στο κόμμα του δικαστή.
Δεύτερον, τα διαπιστευτήρια στον Κυριάκο Μητσοτάκη που κατέθεσε ο Θάνος Τζήμερος, διατρανώνοντας πως σε μία κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, «θα δώσουμε ψήφο ανοχής, αλλά δεν θα παζαρέψουμε καρέκλες». Η παραπάνω δήλωση πίστης θα μας απασχολήσει το προσεχές διάστημα, εάν -φυσικά- και εφόσον το κόμμα της ένωσης Τζήμερου-Κρανιδιώτη καταφέρει να καταγράψει ένα ουσιώδες ποσοστό στις εκλογές, πράγμα αμφίβολο. Πάντως, ο αποκλεισμός σειράς κομμάτων της δεξιάς πολυκατοικίας, όπως του κόμματος Εμφιετζόγλου-Μπογδάνου, του κόμματος Λατινοπούλου, του κόμματος Νικολόπουλου διασφαλίζει πως οι ψηφοφόροι του χώρου θα έχουν λιγότερες επιλογές, σπρώχνοντάς τους στους… offshore κυβερνητικούς συμμάχους.
Τρίτον, ο Κυρ. Μητσοτάκης άλλαξε τη θέση για την επόμενη της 21ης Μαΐου, συνεχίζοντας τις μετατοπίσεις του. Τώρα -διά στόματος Σκέρτσου- δηλώνει πως θα λάβει την διερευνητική εντολή, και πως ο απερχόμενος πρωθυπουργός «θα κινηθεί εντός των ορίων και των επιταγών του Συντάγματος και το τί θα κάνουμε με τη διερευνητική εντολή, θα μας το πουν οι πολίτες». Να σημειωθεί πως η «κίνηση εντός ορίων του Συντάγματος» είναι το επιχείρημα που χρησιμοποιεί ο Κυρ. Μητσοτάκης και απέναντι στις κατηγορίες για αντιθεσμική διαχείριση του μπλόκου Κασιδιάρη, που οδήγησε τον πρόεδρο Τζανερίκο στην παραίτηση από τον Άρειο Πάγο. Το που τοποθετεί τα όρια αυτά απασχολεί αδιαλείπτως τους συνταγματολόγους της χώρας εδώ και καιρό.
Τέταρτον, μία ακόμα αναφορά του Άκη Σκέρτσου, για το ενδεχόμενο σύγκλισης με το ΠΑΣΟΚ. Τόσο σε ερώτηση για το πόσο σταθερή θα είναι μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με 151 ή 152 βουλευτές, όπως επιτάσσουν τα καλύτερα σενάρια για τους γαλάζιους, όσο και σε ερώτηση για ενδεχόμενο δίαυλο επικοινωνίας με τους πράσινους με αφορμή το μπλόκο στον Κασιδιάρη, έδειξε πως το «βλέμμα στο κέντρο» που καμωνόταν ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι πλέον μάλλον… αλλήθωρο προς τα δεξιά. Οι δε προκλητικές αναφορές του περί «εμμονής Ανδρουλάκη με το πρόσωπό μου» διασφαλίζουν πως οι όποιες γέφυρες καίγονται διά παντός.
Πέμπτον, ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης πως «δεν υπάρχει περίπτωση και θέλω να είμαι κατηγορηματικός σε αυτό να αποδεχτώ ψήφο εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο που να μη στηρίζεται αμιγώς στους εκλεγμένους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας». Ως γνωστόν, είναι οι δικές του προηγούμενες δηλώσεις που άνοιξαν το προηγούμενο διάστημα τα σενάρια αποστασίας, και η παραπάνω δήλωση επιχειρεί να διασκεδάσει αυτές τις εντυπώσεις. Είναι όμως μία δήλωση πολύ περισσότερο αποκαλυπτική απ’ ότι εκ πρώτου… ακούσματος, ειδικά για όσους θυμούνται πως μεταπήδησαν από το ΛΑΟΣ στελέχη όπως ο Αδ. Γεωργιάδης, Μ. Βορίδης και Θ. Πλεύρης.
Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να τα συνδυάσει κανείς με μία πληροφορία που έμεινε εκτός σκαλέτας των μεγάλων ΜΜΕ. Συγκεκριμένα, με το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Kontra» για την «ηγεσία κόμματος της ακροδεξιάς πολυκατοικίας» που βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, μπαίνει το πλαίσιο της αγωνιώδους προσπάθειας του Κυρ. Μητσοτάκη να «δεκανίκια» που θα τον βγάλουν από την πολιτική απομόνωση.
Ερωτηθείς σχετικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρκέστηκε σε ένα «κατηγορηματικό όχι», που υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν αρκετό για να κλείσει η συζήτηση.
Όμως από το πολιτικό προσωπικό που διατυμπάνιζε την άγνοια του Μεγάρου Μαξίμου για τις υποκλοπές, ή την εξευτελιστική θέση πως δεν έφτασε ποτέ στο πρωθυπουργικό γραφείο η μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ, η αξία μίας τέτοιας διάψευσης ισοδυναμεί σχεδόν με επιβεβαίωση. Να δούμε πόσο θα αντέξει η διάψευση…
Μηνάς Κωνσταντίνου
documentonews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου