4.5.23

Μάχη του ΣΥΡΙΖΑ...


...για τους «προοδευτικούς» και τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους...

Προς κάθε κατεύθυνση απευθύνεται και το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που παρουσίασε χθες από το Λαύριο, το «Συμβόλαιο για την αλλαγή» όπως χαρακτηριστικά τιτλοφορείται. Το πρόγραμμα, αποτελεί όμως ταυτόχρονα απευθύνεται και προς τις προοδευτικές δυνάμεις τις οποίες ο Αλέξης Τσίπρας καλεί σε... μετεκλογική συνεργασία, με τον χαρακτήρα ενός προγράμματος που αποτελεί βάση συζήτησης για την προγραμματική σύγκλιση προϋπόθεση για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνεργασίας.

Σε πρώτο πλάνο είναι η αντιπαράθεση με τη Νέα Δημοκρατία και η προσπάθεια να αποσπάσει συντηρητικούς ή κεντρώους ψηφοφόρους από την δεξαμενή των αναποφάσιστων την οποία κατά κανόνα τροφοδοτεί η κυβερνητική φθορά.

Σε δεύτερο πλάνο εκτυλίσσεται η προσπάθεια στο εσωτερικό της αριστεράς – κεντροαριστεράς, δηλαδή η προσπάθεια να αποσπάσει ψηφοφόρους από τα συγγενή ή όμορα κόμματα του ευρύτερου προοδευτικού χώρου (ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25) με την πίεση που τους ασκεί για τις μετεκλογικές συνεργασίες, με το επιχείρημα πως αν δεν αναλάβουν την ευθύνη τους για σχηματισμό προοδευτική κυβέρνηση τότε:

α) ρισκάρουν την επιβίωσή τους εφόσον στις επόμενες κάλπες με την ενισχυμένη αναλογική θα συμπιεστούν δραματικά, καθώς θα έχουν τον χαρακτήρα «δημοψηφίσματος» ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

β) αναλαμβάνουν την ευθύνη να χαθεί η ευκαιρία για προοδευτική κυβέρνηση και να έχουμε μία ακόμη τετραετία με Μητσοτάκη και την πολιτική του. Ενδεικτικά, κατά τη συμμετοχή του στο Φόρουμ των Δελφών είχε σημειώσει: «αν υπολείπονται 5-10 βουλευτές για να έχουμε πλειοψηφία για προοδευτική σύγκλιση, θα πρέπει να πάρουν την ευθύνη αν θα στηρίξουν αυτήν την κυβέρνηση ή αν θα ανοίξουν τον δρόμο στον κ. Μητσοτάκη με απανωτές εκλογές και με περιπέτειες για τη χώρα να επανέλθει και να συνεχίσει αυτά που έκανε εδώ και 4 χρόνια».

Σε ό,τι αφορά ωστόσο τις μετεκλογικές συνεργασίες ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να θεωρεί ρεαλιστική τη συνεργασία μόνο με το ΠΑΣΟΚ, ενώ τα άλλα δύο κόμματα και κυρίως το ΜέΡΑ25, (καθώς η άρνηση του ΚΚΕ είναι διαχρονική και αποδεδειγμένα άκαμπτη) τα εντάσσει σε ένα σενάριο στήριξης όχι δια της συμμετοχής, αλλά δια της ανοχής.

Μάλιστα, παρόλο που την προηγούμενη εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας αναγκάστηκε να εξηγήσει ότι δεν μπαίνει σε καμία συζήτηση το σχέδιο Δήμητρα που παρουσίασε ο Γιάνης Βαρουφάκης και το οποίο απέρριψε κατηγορηματικά, εν τούτοις δεν απέσυρε το σενάριο, αν δεν βγαίνουν οι αριθμοί, να τεθεί θέμα ανοχής του ΜέΡΑ 25 σε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Και για λόγους εκλογικής πίεσης, αλλά και για να διασκεδαστούν εντυπώσεις ότι δεν βγαίνει κυβέρνηση από την κάλπη της απλής αναλογικής.

Σε κάθε περίπτωση, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρεται δημόσια στα σενάρια αυτά, υπό την προϋπόθεση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το πρώτο κόμμα, καθώς την συζήτηση για σχηματισμό κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο κόμμα την απορρίπτει πλήρως. 

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι στο εσωτερικό του κόμματος ουκ ολίγοι στηρίζουν αυτή την ιδέα, υπό το σκεπτικό ότι με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής ουσιαστικά δεν υπάρχουν ηττημένοι, στο βαθμό που ο πήχης της αυτοδυναμίας είναι πολύ ψηλά και περνούν όλοι από κάτω. 

Επομένως, κάθε σενάριο σχηματισμού κυβέρνησης και κάθε σύνθεση θεωρείται θεμιτή, εφόσον το ζητούμενο είναι το άθροισμα των εδρών των κομμάτων που θα κληθούν να συνεργαστούν να είναι ίσο ή μεγαλύτερο με την απόλυτη πλειοψηφία 151 εδρών...

Μαρία Μητσοπούλου

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: