Κατηγορηματικός ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης: «Δεν θα υπάρξει προοδευτική διακυβέρνηση σε καμία των περιπτώσεων. Για να υπάρξει προοδευτική διακυβέρνηση, χρειάζεται ένα προοδευτικό πρόγραμμα, το οποίο πρέπει να το σφυρηλατήσουμε πριν τις εκλογές. Εδώ, δεν είμαστε Γερμανία» (στην τηλεόραση του STAR).
Οντως εδώ δεν είμαστε Γερμανία, όπως ...λέει και ενδεχομένως θέλει ο κ. Βαρουφάκης να γίνουμε, γιατί δεν θα αποκλειόταν και η περίπτωση κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού, δηλαδή μιας κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας - ΣΥΡΙΖΑ, όπως έχει γίνει και σίγουρα θα ξαναγίνει στο μέλλον στη Γερμανία, με τη Χριστιανοδημοκρατία και τη Σοσιαλδημοκρατία παρέα στο τιμόνι της χώρας.
Μια κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού στην Ελλάδα θα βοηθούσε εκλογικά όλα τα μικρότερα κόμματα που θα διαγωνίζονταν ποιο θα πάρει το έπαθλο για την πιο σκληρή αντιπολίτευση. Κάτι τέτοιο, πάντως, δεν φαίνεται στον ορίζοντα αφού το έχουν απορρίψει και ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας. Και οι δύο υποστηρίζουν ότι τα κόμματά τους τα χωρίζει άβυσσος.
Ο κ. Βαρουφάκης δεν είναι από θέση αρχής εναντίον των κυβερνήσεων συνεργασίας με προοδευτικό προσανατολισμό. Από την πρώτη στιγμή, όμως, έθεσε έναν όρο: να ξεκινήσει εγκαίρως η συζήτηση μεταξύ των κομμάτων που αυτοτοποθετούνται στον προοδευτικό χώρο προκειμένου να διαπιστωθεί αν θέλουν να συνεργαστούν, αν μπορούν να συνεννοηθούν και κυρίως πάνω σε ποια ζητήματα μπορούν να συμφωνήσουν.
Η πρότασή του (οι 7+1 θέσεις) εστάλη στον ΣΥΡΙΖΑ, στο ΠΑΣΟΚ, στο ΚΚΕ και στα σχήματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Από την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά ανταποκρίθηκε η ΛΑ.Ε. και σχηματίστηκε το εκλογικό μέτωπο που θα δώσει τη μάχη των εκλογών, το οποίο, αν κρίνουμε από τις δημοσκοπήσεις, θα περάσει άνετα το όριο του 3% για την είσοδο στη Βουλή.
Από τον Περισσό τού είπαν (τα γράφω σε ελεύθερη απόδοση) ότι «δεν μας ενδιαφέρει το πακέτο που προτείνετε γιατί είστε συστημικό κόμμα και εμείς δεν θέλουμε νταραβέρια με κόμματα που υποδύονται τα ριζοσπαστικά ενώ είναι ρεφορμιστικά και δεν διαφέρουν πολύ από τον ΣΥΡΙΖΑ».
Από το ΠΑΣΟΚ, άκρα του τάφου σιωπή σε πρώτο χρόνο. Αργότερα και με διάφορες αφορμές δήλωσαν (και ο αρχηγός και τα κορυφαία στελέχη του) ότι δεν επιθυμούν να έχουν σχέση με το κόμμα εκείνου που παραλίγο να βγάλει τη χώρα από το ευρώ.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ του είπαν (διά του προέδρου του Αλέξη Τσίπρα) ότι «ευχαρίστως ναι, αλλά να κουβεντιάσουμε και επί της ουσίας και για τις λεπτομέρειες μετά τις εκλογές». Η απάντηση του κ. Βαρουφάκη είναι αυτή που αναφέραμε στην εισαγωγή του σημειώματος. Συνεπώς, δεν πρόκειται το ΜέΡΑ25 να μπει σε συζητήσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ την επομένη των εκλογών ούτε για συμμετοχή σε κυβέρνηση ούτε για στήριξη μιας κυβέρνησης με την ανοχή του αλλά χωρίς την εμπλοκή του.
Ας κάνουμε μια υπόθεση. Λίγο πριν από τις εκλογές ή αφού πάρει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο Αλέξης Τσίπρας καταθέτει προς συζήτηση και συμφωνία τα μέτρα που θα λάβει αμέσως ή θα δρομολογήσει μια κυβέρνηση συνεργασίας: Αύξηση του κατώτατου μισθού.
Αύξηση μισθών στον δημόσιο τομέα. 13η σύνταξη. Μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης. Επαναφορά στο Δημόσιο της ΔΕΗ. Συλλογικές συμβάσεις και κατάργηση των αντεργατικών νόμων της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Αύξηση της φορολογίας στη μεγάλη ακίνητη περιουσία και στα μερίσματα. Εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο των υποκλοπών και κατάργηση του νόμου Μητσοτάκη για την ΕΥΠ. Τα περισσότερα από τα παραπάνω περιλαμβάνονται στα προγράμματα των τριών μικρότερων κομμάτων. Είναι αρκετά; Σίγουρα όχι. Είναι όμως μια βάση. Η άρνησή τους να μπουν σε συζητήσεις πρέπει να είναι καλά τεκμηριωμένη για να μην υποστούν φθορά αν στηθούν κάλπες και τον Ιούλιο.
Τάσος Παππάς
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου