Συνέντευξη στο Πρώτο Θέμα και τη δημοσιογράφο Φ. Γιωτάκη έδωσε ο υποψήφιος Βουλευτής Ανατολικής Αττικής με το ΠΑΣΟΚ, Μανώλης Χριστοδουλάκης, τονίζοντας πως «αν οι Έλληνες πολίτες θέλουν οι πολιτικές μας προτεραιότητες να βρουν πεδίο εφαρμογής την επόμενη μέρα, τους καλούμε να στηρίξουν με την ψήφο τους το ΠΑΣΟΚ». Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην Ανατολική Αττική, καθώς όπως παρέθεσε χαρακτηριστικά πρέπει «να αναδείξουμε τις προοπτικές και τα πλεονεκτήματα της. Να...
της δώσουμε πρόσημο αναπτυξιακό, πολιτισμικό, περιβαλλοντικό».Δείτε παρακάτω ολόκληρη τη συνέντευξη:
Κύριε Χριστοδουλάκη, έχετε ως κόμμα θέσει το στόχο για ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό. Δηλαδή ποιο είναι για σας το «ιδανικό» ποσοστό;
Είναι προφανές ότι στην πολιτική δεν έχει νόημα να βγάζεις τη μεζούρα και το υποδεκάμετρο. Όμως είναι σαφές από τους εκλογικούς συσχετισμούς, το ποια εντολή σου δίνει ο κόσμος. Εμείς το έχουμε πει με καθαρό τρόπο, πως τυχόν μονοψήφιο ποσοστό το εκλαμβάνουμε ως εντολή να ασκήσουμε αντιπολίτευση. Θα το κάνουμε υπεύθυνα, αξιόπιστα με «ναι» εκεί που συμφωνούμε, με «όχι» και αντιπρόταση εκεί που διαφωνούμε. Αλλά δεν είναι αυτή η επιδίωξη μας. Η επιδίωξη μας είναι ένα ποσοστό που θα μας επιτρέπει με μία σοβαρή ενίσχυση των προγενέστερων συσχετισμών μας, να παίξουμε ρόλο στη διακυβέρνηση της χώρας την επόμενη μέρα, να εφαρμόσουμε τη δική μας πολιτική πρόταση. Το δίλλημα λοιπόν επιστρέφει στους Έλληνες πολίτες, αν θέλουν οι πολιτικές μας προτεραιότητες να βρουν πεδίο εφαρμογής την επόμενη μέρα, τους καλούμε να στηρίξουν με την ψήφο τους το ΠΑΣΟΚ.
Εάν δεν πετύχετε το στόχο σας, θα αρνηθείτε κυβερνητικές συμμαχίες, ακόμη κι αν το ποσοστό σας είναι αναγκαίο για τη συγκρότηση κυβέρνησης;
Οι κυβερνητικές συμμαχίες για εμάς έχουν ως κεντρική προϋπόθεση τη δυνατότητα εφαρμογής των κεντρικών αξόνων του προγράμματος μας. Δεν είναι αυτοσκοπός να μοιράσουμε θέσεις, καρέκλες και Υπουργεία. Το ποσοστό είναι η δύναμη για να διαμορφώσουμε την ατζέντα που θα αλλάξει την υφιστάμενη πολιτική, που θα δώσει ξανά ελπίδα και προοπτική στο αδιέξοδο που αισθάνεται σήμερα ο ελληνικός λαός. Άρα όχι, οι προϋποθέσεις δεν είναι για να διατυπώνονται και να ανακαλούνται. Θα παραμείνουν ακέραιες ως μέσο για να προτάξουμε την πολιτική μας και όχι απλώς την θεσιθηρία.
Ο αρχηγός σας πάντως έχει δηλώσει ότι θα αξιοποιήσει τη διερευνητική εντολή. Προς ποια κατεύθυνση;
Προς την αυτονόητη. Στις εκλογές της 21ης Μάιου, να επιδιώξουμε τον σχηματισμό κυβέρνησης ώστε να μην μπει η χώρα σε αστάθεια και περιπέτειες. Για εμάς δεν υπάρχει εκ των προτέρων καμένη λαϊκή ετυμηγορία, σε εμάς δεν κυριαρχεί η προσωποκεντρική εμμονή για την καρέκλα της εξουσίας, εμείς θα επιδιώξουμε προγραμματικές συγκλίσεις στην πολιτική βάση που θεωρούμε ότι μπορεί να εγγυηθεί μια Ελλάδα με ευκαιρίες, δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια ξανά. Επί αυτών ας αναλάβουν την ευθύνη αυτοί που θα βάλουν τη χώρα σε περιπέτειες προτάσσοντας ως αυτοσκοπό την καρέκλα της εξουσίας.
Ο πρωθυπουργός έχει τονίσει ότι το κόμμα του έχει μεγάλες διαφορές με το ΠΑΣΟΚ και ως εκ τούτου δεν σκοπεύει να συνεργαστεί μαζί του. Είναι και για σας μια... βολική εξέλιξη;
Έχουμε όντως μεγάλες διαφορές. Εμείς διαφωνούμε με τους υψηλούς οριζόντιους φόρους, με την αρρύθμιστη αγορά ενέργειας, με την ανεξέλεγκτη αισχροκέρδεια σε συνθήκες κρίσης, με τα προεκλογικά δώρα στις τράπεζες, με την απαξίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με τη διατήρηση των αδικιών του νόμου Κατρούγκαλου για τις συντάξεις, με τους αδύναμους δανειολήπτες να είναι έρμαιο των funds και της κερδοσκοπίας του κάθε Πάτση, με την απαξίωση των θεσμών, της δικαιοσύνης και των ανεξάρτητων αρχών, με αυτούς που παρακολουθούν τους πολιτικούς τους αντιπάλους, με τον αυταρχικό υπερσυγκεντρωτισμό της δημόσιας διοίκησης. Μοναδικό εργαλείο του Μητσοτάκη, ο χαμηλός πήχης του Τσίπρα και η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να ορθώσει ρεαλιστική αντιπρόταση διακυβέρνησης. Ανάμεσα στο πολιτικό αδιέξοδο των δύο και στη δική μας πρόταση, ο ελληνικός λαός θα επιλέξει ποιον από τους δύο δρόμους προτιμά. Και μετά ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του, βολικές ή μη.
Σας χωρίζουν μεγάλες διαφορές και με τον ΣΥΡΙΖΑ; Η απόφαση του ΠΑΣΟΚ για πολιτική αυτονομία είναι γραμμένη στην πέτρα;
Φυσικά και μας χωρίζουν και με το ΣΥΡΙΖΑ. Με ένα κόμμα που στη διακυβέρνηση του υπερφορολόγησε τη μεσαία τάξη, δαιμονοποίησε την ιδιωτική πρωτοβουλία, έκοψε το ΕΚΑΣ από τους χαμηλοσυνταξιούχους, παρέδωσε τα δάνεια στα funds, επιχείρησε να παρέμβει στη λειτουργία της δικαιοσύνης, να χειραγωγήσει τα μέσα ενημέρωσης και αποδέχτηκε ως συγκυβερνήτη έναν πολιτικό σχηματισμό ακραίων δεξιών καταβολών. Έπαιξε το δικό του ρόλο για την όξυνση, την τοξικότητα και το διχασμό στην ελληνική κοινωνία. Η πολιτική μας αυτονομία είναι αδιαπραγμάτευτη, και αφορά στο ότι εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε εκπτώσεις στις πολιτικές μας προτεραιότητες. Δε σημαίνει όμως και πολιτική περιθωριοποίηση. Και φυσικά δε σημαίνει ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε και να συνεννοηθούμε στα μεγάλα και ουσιαστικά. Έχουμε αποδείξει διαχρονικά με τη στάση μας ότι ξέρουμε να βρισκόμαστε πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας, πάντα στο ύψος των περιστάσεων.
Το «ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας, ξανά πρωθυπουργός» είναι μια δήλωση με ρεαλιστική βάση;
Με βάση πολιτικά αναγκαία. Εμείς θέλουμε να αλλάξουμε την πολιτική εκείνη που πλήγωσε το λαό και την ελληνική κοινωνία. Αυτοί που ταυτίστηκαν και υλοποίησαν την πολιτική αυτή αποτελούν αντικείμενο της αλλαγής που θέλουμε να φέρουμε. Δε θα τους κάνουμε εμείς από την πίσω πόρτα και υποκείμενο της. Η χώρα έχει μεγαλύτερα προβλήματα από τις προσωπικές φιλοδοξίες του κ. Μητσοτάκη και του κ. Τσίπρα. Όπως και στις πολιτικές, εμείς ζητάμε και τα πρόσωπα να είναι κοινής αποδοχής, να είναι αντικείμενο συνεννόησης και συναινέσεων.
Πως «ακούγεται» σε ένα νέο άνθρωπο η κόντρα για το ποιος είναι ο καλύτερος εκφραστής του Ανδρέα Παπανδρέου το 2023;
Η ιστορία δεν ξαναγράφεται. Ο καθένας σε αυτήν επέλεξε τη μεριά που θα σταθεί. Εμείς με τις αρχές, τις αξίες και τον ριζοσπαστισμό του Α. Παπανδρέου και αυτοί με εκείνους που ήθελαν να τον κλείσουν στη φυλακή. Η δική μας επίκληση στο παρελθόν της παράταξης συνδέεται με το αξιακό πλαίσιο που υπηρετούμε διαχρονικά, με τα εχέγγυα αξιοπιστίας που άφησε το ΠΑΣΟΚ για να αλλάξει προς το καλύτερο τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Η δική μας πρόταση όμως αφορά την επόμενη ημέρα. Όχι την προηγούμενη. Μιλάμε για το αύριο και αφήνουμε στην άκρη τον τοξικό, τεχνητό δικομματισμό του σήμερα και του χθες. Τους χαρίζουμε την απολίτικη όξυνση, εμείς ξέρουμε και μπορούμε να αλλάξουμε την πατρίδα μας ξανά.
Έχετε την αίσθηση ότι αυτή τη φορά θα είναι μαζικότερη η συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές; Και ειδικά των νέων;
Δεν μπορώ να προβλέψω, αλλά σίγουρα το ελπίζω. Πιστεύω βαθιά πως όταν βλέπεις γύρω σου όλα αυτά που θέλεις να αλλάξεις, έχεις πάντα μόνο μία επιλογή. Να γίνεις μέρος της αλλαγής που θέλεις να φέρεις. Η συμμετοχή είναι το πρώτο βήμα για αυτό.
Ανησυχείτε ότι το κόμμα σας μπορεί να απωλέσει δυνάμεις στις πιθανές επαναληπτικές εκλογές από τις πιέσεις των δύο μονομάχων;
Εκτιμώ πως το ΠΑΣΟΚ έχει πολιτικά ώριμη και συνειδητοποιημένη κοινωνική και εκλογική βάση. Και σταθερό πρόταγμα και διακύβευμα σε κάθε εκλογική διαδικασία: τη δύναμη να έχουμε εμείς τον πρωταγωνιστικό ρόλο στον τρόπο που θα διαμορφωθεί το μίγμα διακυβέρνησης την επόμενη μέρα. Άρα όχι, ο ελληνικός λαός δεν «τσιμπάει» πλέον στον τεχνητό φόβο, την ανασφάλεια και τα σκιάχτρα που θα του περιφέρουν όσοι αγωνιούν για τους δικούς τους μειωμένους συσχετισμούς.
Βλέπετε πράγματι αύξηση της ακροδεξιάς; Που το αποδίδετε;
Εκεί στον κόσμο έξω υπάρχει αντίδραση, αγανάκτηση, απογοήτευση, θυμός. Οι ακροδεξιά και γενικά τα άκρα μπορεί να αποτελούν διέξοδο εκδίκησης και τιμωρίας, σίγουρα όμως όχι ελπίδας και προοπτικής. Το δικό μας στοίχημα είναι να μετατρέψουμε το θυμό αυτό σε δύναμη δημιουργίας. Να γίνει η δική μας δύναμη στις εκλογές που έχουμε μπροστά μας.
Γιατί επιλέξατε να «κατέβετε» για πρώτη φορά στην Ανατολική Αττική;
Γιατί είναι μία περιφέρεια τόσο κοντά στα κέντρα εξουσίας αλλά και τόσο ξεχασμένη από αυτά. Με τους πολίτες της πολλές φορές να αισθάνονται αποκομμένοι και δεύτερης κατηγορίας. Αισθάνομαι βαθιά μέσα μου την ανάγκη αλλά και την πρόκληση να δουλέψουμε πραγματικά για την περιοχή μας, να τη φέρουμε ξανά στο προσκήνιο. Να αναδείξουμε τις προοπτικές και τα πλεονεκτήματα της. Να της δώσουμε πρόσημο αναπτυξιακό, πολιτισμικό, περιβαλλοντικό. Και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σηκώσουμε το ανάστημα μας σε πολιτικές και αποφάσεις που υπονομεύουν το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής. Να απαντήσουμε στα κρίσιμα θέματα υποδομών που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα της καθημερινότητας μας, των συνανθρώπων μας. Να μιλήσουμε σοβαρά για ποιοτικές παροχές υπηρεσιών υγείας. Γιατί δεν γίνεται μία περιφέρεια με πάνω από 600.000 κατοίκους και εργαζόμενους να μην έχει νοσοκομείο, να μην έχει σύγχρονα και ποιοτικά κέντρα υγείας. Να σχεδιάσουμε, να διεκδικήσουμε λύσεις και να παλέψουμε για κρίσιμα ζητήματα όπως το οικιστικό και το χωροταξικό. Θέματα συγκοινωνιών και μεταφορών, θέματα που αφορούν τα οδικά μας δίκτυα, την πολιτική προστασία, τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, θέματα εγκληματικότητας και ασφάλειας που ταλανίζουν την περιοχή.
Έχετε ένα δίδυμο αδερφό – μοιράζεστε το πρόγραμμα της προεκλογικής καμπάνιας;
Έχω ναι και μοιάζουμε πολύ! Του ζήτησα να μοιράσουμε την Ανατολική Αττική στη μέση, γιατί είναι και γεωγραφικά αχανής, αλλά διαφώνησε. Προχωράμε ως έχει λοιπόν!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου