12.5.23

Μια φορά και έναν καιρό υπήρχε η δημοσιογραφία…


Έβγαλε ή δεν έβγαλε είδηση το debate; Προφανώς και έβγαλε. Ο Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως σκάνδαλο την υπόθεση των υποκλοπών, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι δεν μπορεί να σταθεί πουθενά χωρίς προηγουμένως να γνωρίζει τις ερωτήσεις, χωρίς να έχει... σημειώσεις, χωρίς να έχει απέναντί του κάποιον δημοσιογράφο της αρεσκείας του.

Ακόμα και σε αυτή την κλειστή και οριοθετημένη διαδικασία κατάφερε να πέσει σε γκάφα και να ομολογήσει σε πανελλήνια απευθείας μετάδοση ότι όλο αυτό που ζούμε από το περασμένο καλοκαίρι και για το οποίο έχουν ασχοληθεί το Ευρωκοινοβούλιο και όλα τα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ, ναι, είναι σκάνδαλο…

*** Παραδέχθηκε, επίσης, ότι δεν υπήρξε κανένας εθνικός λόγος για τις παρακολουθήσεις. Τότε, αναρωτιόμαστε, γιατί επικαλέστηκε το απόρρητο για να κρύψει την αλήθεια κάτω από το χαλί; Πότε και ποιοι, επιτέλους, θα λογοδοτήσουν για τις παρακολουθήσεις; 

Ρητορικά είναι τα ερωτήματα γιατί δεν κανένας δημοσιογράφος – πλην της Ράνιας Τζίμα που έχει αποδείξει ότι δεν «μασάει» – δεν θα του τα θέσει επιτακτικά στο τραπέζι.

*** Η ελληνική δημοσιογραφία, τα έχουμε ξαναπεί, δικαίως βρίσκεται στην 107η θέση παγκοσμίως. Λίγο να ασχοληθεί κάποιος με το debate το καταλαβαίνει. Οι έξι δημοσιογράφοι επέλεξαν να συμμετάσχουν σε μια διαδικασία που βάζει όχι σε δεύτερο ρόλο την έννοια της δημοσιογραφίας, αλλά τον ξεφτιλίζει κιόλας. Παρ’ όλα αυτά το έκαναν. Συνειδητά. Για λόγους πρεστίζ, για κάποιους άλλους; Μόνο οι ίδιοι ξέρουν.

*** Όλοι τους γκρίνιαξαν μετά το debate, ενώ γνώριζαν καλά τους κανόνες. Η δημοσιογραφία ήταν εκεί, στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, μόνο για τους τύπους, για κανέναν άλλον ουσιαστικό λόγο. Οι πολιτικοί αρχηγοί δεν στριμώχθηκαν στην ουσία κι αναλώθηκαν σε βαρετούς μονολόγους, αποφεύγοντας σε πολλές περιπτώσεις και την ερώτηση.

*** Ο Ανδρουλάκης μίλησε για «φυλακές». Δεν θα έπρεπε να ακολουθήσει ερώτηση; Ποιον άνθρωπέ μου εννοείς; Ποιος πρέπει να μπει φυλακή; Ο Μητσοτάκης; Ο Δημητριάδης; Ο Κοντολέων; Η καθαρίστρια στο Μαξίμου; Ποιος; Ακούγεται κάτι τέτοιο και δεν παρεμβαίνει ο δημοσιογράφος, επειδή έτσι το θέλουν οι κανόνες της διακομματικής επιτροπής; Αν ήταν η δημοσιογραφία να μπαίνει σε καλούπια και κανόνες, τότε δεν θα μαθαίναμε ποτέ καμία αποκάλυψη, θα διαβάζαμε μόνο τα non papers των κομμάτων και τις δηλώσεις των πολιτικών. Ναι, ξέρω, αυτό συμβαίνει σήμερα, αλλά, όχι, αυτό που ζούμε δεν είναι κανονικότητα.

*** Για να μην πω για τη συμμετοχή της Σίας Κοσιώνη ή της Μάρας Ζαχαρέα. Οι δύο κυρίες δεν έπρεπε καν να συμμετάσχουν στο debate. Για τυπικούς, όχι για ουσιαστικούς λόγους. Ακριβώς επειδή η παρουσιάστρια του ΣΚΑΪ είναι παντρεμένη με τον ανιψιό του πρωθυπουργού και επειδή η παρουσιάστρια του STAR είναι παντρεμένη με βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος. Αν οι θεσμοί λειτουργούσαν σωστά, το ΕΣΡ θα έβαζε στοπ...

Η Ντάμα 

documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: