14.5.23

Μπάσκετ με Κυριάκο...



«Θέλω να ευχαριστήσω όσους παρακολούθησαν το debate», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Μήπως να μας έλεγε ποιους και γιατί παρακολουθούσε η ΕΥΠ υπό την εποπτεία του για να τον ευχαριστήσουμε κι εμείς;
Τουλάχιστον ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάς είπε τι θα κάνει άμα χάσει τις εκλογές. «Εμείς... όταν παίζαμε μπάσκετ στην Αμερική είχαμε έναν κανόνα: κερδίζεις μένεις, χάνεις φεύγεις. Μπαίνει ο επόμενος!» είπε σε εκδήλωση στα Τρίκαλα και όλοι καταλάβαμε ότι δεν αναφερόταν στο μπάσκετ.

Το ίδιο σχεδόν είχε πει προ ημερών και ο Αλέξης Τσίπρας στη Δανάη Μπάρκα (Mega), ότι δηλαδή ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ. δεν θα μπορέσει να σταθεί μετά από μια ήττα. Πάντως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέθεσε και τη διαφορετική αντίληψη που έχει για το ζήτημα: «Στον ΣΥΡΙΖΑ είναι αλλιώς, κερδίσει ή χάσει ο Τσίπρας, θα υπάρχει μια εκτίμηση απέναντί του, αλλά και η δυνατότητα –και νομίζω είναι υγιές– όποιος διαφωνεί μαζί μου να το λέει δημόσια και ανοιχτά». Υπενθυμίζω ότι ο Αλέξης Τσίπρας επανεξελέγη πέρυσι από τη βάση των 151.000 ψηφοφόρων με ποσοστό 99%.

● Δεν κρύβει πάντως την ικανοποίησή του ο πρόεδρος Τσίπρας για την ομολογία Μητσοτάκη στο debate ότι οι υποκλοπές είναι σκάνδαλο και κανένας λόγος εθνικής ασφάλειας δεν υπήρχε για την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη. «Σούπα ξεσούπα, έβγαλε είδηση. Οσα δεν μαρτυρούσε εννέα μήνες, τα μαρτύρησε όλα. Σκάνδαλο οι υποκλοπές, χωρίς εθνικό λόγο οι παρακολουθήσεις», είπε σε νέο βιντεάκι στο TikTok μέσα από το αυτοκίνητο. «Οχι τίποτα άλλο, αλλά φοβάμαι ότι δεν θα ξαναγίνει debate», συμπλήρωσε. Μετά το κάζο αυτό, μάλλον απομακρύνεται το ενδεχόμενο νέας τηλεμαχίας.

● Εκτός του ότι ο Ανδρουλάκης ζήτησε «φυλακές» για τους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο των υποκλοπών, προειδοποιώντας ανοιχτά το παρακρατικό σύστημα που είχε στηθεί, από την πλευρά του και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ βλέπει ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων στην υπόθεση. Αν και, όπως είπε, είναι κυρίως πολιτικές οι ευθύνες για τις παρακολουθήσεις. «Είναι αδιανόητο να μην ήξερε», είπε για τον πρωθυπουργό ο Δημήτρης Κουτσούμπας (Μega), αλλά δεν παρέλειψε να βάλει και τον ΣΥΡΙΖΑ στο κάδρο, λέγοντας ότι και ο Τσίπρας ήξερε για τις συνακροάσεις στο τηλεφωνικό κέντρο του Περισσού.

● Συνεχίζοντας τις αντιφάσεις της η κυβέρνηση για τις υποκλοπές, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης επέμεινε να δηλώνει και μετά το debate ότι ο πρωθυπουργός δεν ήξερε τους λόγους της παρακολούθησης Ανδρουλάκη (Mega). Τι απάντησε στο πώς ξέρει τότε ο Μητσοτάκης ότι ήταν λάθος και ότι δεν υπήρχε λόγος εθνικής ασφάλειας; Μα φυσικά τίποτα…

● Πριν από την γκάφα του με την υποβάθμιση του ζητήματος των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων, ο Ακης Σκέρτσος είχε ανακοινώσει άλλη μια φαεινή ιδέα, επεκτείνοντας την πρόταση Μητσοτάκη στο debate για κοστολόγηση των προεκλογικών προγραμμάτων των κομμάτων από έναν φορέα, όπως το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, την Τράπεζα της Ελλάδος ή το Δημοσιονομικό Συμβούλιο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρότεινε να ψηφιστεί και σχετική νομοθετική ρύθμιση στην επόμενη Βουλή για υποχρεωτικότητα. Δεν μας είπε, όμως, τι προτείνει ως παραδειγματική τιμωρία για τα κόμματα που δεν θα τα υποβάλουν ή τι γίνεται στις περιπτώσεις που είναι γενικόλογη η διατύπωση; Αλλά γιατί να σου χαλάει την πραγματικότητα μια «άριστη» ιδέα»;

Σημειώνω ότι πρώτος τέτοια πρόταση είχε καταθέσει από πέρυσι ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης (ΠΑΣΟΚ), αλλά με τελείως διαφορετικό σκεπτικό («ΝΕΑ» 24.9.22). Ο Σαχινίδης ζητούσε να συνυπολογίζεται η κοινωνική διάσταση των εξαγγελλόμενων μέτρων, δηλαδή η αύξηση της απασχόλησης, η μείωση των ανισοτήτων και πόσο συμβάλλουν στον διαρθρωτικό μετασχηματισμό της οικονομίας.

Ελεγε ακόμη ότι «θα ήταν χρήσιμο να γίνεται μια εκ των προτέρων αξιολόγηση των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών των δημόσιων δαπανών και των φόρων του προϋπολογισμού και μία εκ των υστέρων αποτίμηση των δημοσιονομικών παρεμβάσεων ως προς την αποτελεσματικότητά τους». Και όλα αυτά, βέβαια, με στόχο να μην ξαναζήσουμε τη «γαλάζια» χρεοκοπία του 2009 και τον πολυετή διεθνή οικονομικό έλεγχο. Δυστυχώς, όμως, με δημόσιο χρέος 400 δισ., διευρυνόμενο έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου και μη παραγωγική οικονομία, δεν είναι καθόλου απίθανο.

Χάρης Ιωάννου

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: