Οταν μίλησε η κάλπη, σχέδια, υπολογισμοί, εκτιμήσεις, σενάρια για την επόμενη ημέρα «κάηκαν» στο ισοπεδωτικό εκλογικό... αποτέλεσμα. Το πραγματικό αποτέλεσμα ήρθε να δείξει ότι είναι πολύ λίγες οι δυνατότητες που δίνει η νέα Βουλή για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.
Και επίσης αναδεικνύεται ότι, με βάση τα ποσοστά που διαμορφώθηκαν χθες, η επίτευξη αυτοδυναμίας για τη Ν.Δ. θα είναι εύκολη υπόθεση στις επόμενες εκλογές όταν θα ισχύσει το bonus εδρών για το πρώτο κόμμα.
Και αυτό όχι μόνο χάρη στο ανέλπιστα υψηλό ποσοστό που πήρε το κόμμα της Ν.Δ., αλλά και διότι διαμορφώθηκε πολύ ψηλά το ποσοστό των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής. Ακόμη και με ποσοστό 0% για τα κόμματα εκτός Βουλής, η Ν.Δ. θα κατακτούσε την αυτοδυναμία με το ποσοστό που συγκέντρωσε χθες.
Αυτό διότι, σύμφωνα με την ενισχυμένη αναλογική, με 40,4% το πρώτο κόμμα κατακτά την αυτοδυναμία έστω και αν είναι μηδενικό το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων.
Τα εκτός Βουλής κόμματα συγκεντρώνουν ποσοστό της τάξεως του 16%. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι τρία κόμματα (ΝΙΚΗ, Πλεύση Ελευθερίας και ΜέΡΑ25) έφθασαν πολύ κοντά στο 3%, αλλά δεν κατάφεραν να το ξεπεράσουν.
Με ένα τέτοιο ποσοστό για τα εκτός Βουλής κόμματα, το πρώτο κόμμα μπορεί να πετύχει αυτοδυναμία έχοντας το ίδιο ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό.
Ενδεικτικά, αν τα εκτός Βουλής κόμματα έχουν αθροιστικά ποσοστό 10%, το πρώτο κόμμα κατακτά αυτοδυναμία με 37,5%.
Σχηματικά, για κάθε μονάδα που αυξάνεται το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων μειώνεται κατά 0,3%-0,4% ο πήχυς αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα.
Αυτοί οι αριθμοί αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς θεωρείται μονόδρομος η δεύτερη κάλπη. Και αυτό γιατί οι συσχετισμοί που προέκυψαν από τη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση κάνουν τους πρωταγωνιστές των εξελίξεων είτε να μην επιθυμούν ή να μην μπορούν να μπουν σε συζήτηση για συνεργασίες.
Διάθεση για κυβέρνηση συνεργασίας δεν δείχνει να υπάρχει από την πλευρά της Ν.Δ. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι με το ΠΑΣΟΚ, τον πιο πιθανό εταίρο, δεν έχει να συζητήσει κάτι.
Την ίδια στιγμή, πάντως, και από το ΠΑΣΟΚ δίνεται προτεραιότητα σε μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, καθώς το κόμμα θεωρεί ότι διαμορφώνονται συνθήκες ευνοϊκές για αξιόλογη βελτίωση των ποσοστών του και πιθανότητες συνολικότερης αναδιαμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού.
Εάν, ωστόσο, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ αποφάσιζαν να συνεργαστούν, η κυβέρνησή τους θα συγκέντρωνε περισσότερες από 180 έδρες. Θεωρητικά η Ν.Δ. θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση και σε συνεργασία με την Ελληνική Λύση.
Αυτό που «καίγεται» απόλυτα είναι η δυνατότητα του ΣΥΡΙΖΑ να κινηθεί στην κατεύθυνση διερεύνησης των προοπτικών σχηματισμού κυβέρνησης, καθώς υπέστη καθίζηση ποσοστών...
Δώρα Αντωνίου
Η Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου