28.5.23

Και τώρα τι?...



1. Το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ κατέβηκε στις εκλογές προτάσσοντας την έξοδο από τα μνημόνια, την ανάκαμψη, τη μείωση της ανεργίας και την αύξηση του κατώτατου μισθού. 
2. Τέσσερα χρόνια μετά, με... την οικονομία να αναπτύσσεται με ακόμη πιο υψηλούς ρυθμούς και την ανεργία ακόμα πιο χαμηλά, ύστερα από δύο νέες αυξήσεις του κατώτατου μισθού και αμέτρητα επιδόματα, ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για τη χειρότερη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης. 
3. Δεν έχει σημασία αν αυτή η ανάπτυξη βασίστηκε σε δανεικά και αναπαράγει όλες τις δομικές παθογένειες της ελληνικής οικονομίας, προετοιμάζοντας από τώρα τη νέα κρίση. 
4. Σημασία έχει πώς βιώθηκε από τον κοσμο στο σήμερα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έμοιαζε εκτός πραγματικότητας, το αφήγημά του περί χειρότερης κυβέρνησης της Μεταπολίτευσης δεν συμβάδιζε με την εμπειρία μεγάλου μέρους της κοινωνίας.
5. Άρα, όλα πήγαιναν καλά; Όχι, γιατί αυτή η ανάπτυξη δεν έφτασε ποτέ σε όλους. Ο πληθωρισμός μείωσε το μέσο διαθέσιμο εισόδημα κατά 7,4%, πολύ περισσότερο για τους χαμηλόμισθους. Επιπλέον, το ΕΣΥ είναι σε κατάσταση διάλυσης. Περισσότερο από το 50% δηλωνει ότι η κατάστασή τους έχει χειροτερεύσει τα τελευταία χρόνια.
6. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούσε να απευθυνθεί σ' αυτούς προτείνοντας μια καλύτερη προοπτική, μια πιο δίκαιη ανάπτυξη. Να γίνει δηλαδή η φωνή και η ελπίδα όλων εκείνων που αφήνει εκτός το success story της κυβέρνησης. 
7. Αντ’ αυτού, καταστροφολογούσε και έβριζε τον Μητσοτάκη, στην πιο αρνητική καμπάνια των τελευταίων 30 ετών. Ενόσω, ο Μητσοτάκης έκανε σημαία του τα 1500 ευρώ μέσο μισθό και την αναβάθμιση του ΕΣΥ. Ό,τι δεν έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, το έκανε η ΝΔ.
8. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολύ πιο προωθημένες θέσεις για τη βελτίωση των λαϊκού εισοδήματος, από τη ΝΔ. Δεν κατάφερε, ωστόσο, ποτέ να τις αναδείξει και να τις κάνει κέντρο της καμπάνιας του, με σαφή και πειστικό τρόπο. 
9. Σε αυτό συνέβαλαν η καθυστερημένη ανακοίνωση του προγράμματος, τα πολλά και αντιφατικά μηνύματα που εξέπεμπε το κόμμα προεκλογικά και τα επικοινωνιακά λάθη στελεχών. Κυρίως όμως ευθύνεται το τεράστιο έλλειμα αξιοπιστίας που εμφανίζει Ο ΣΥΡΙΖΑ σταθερά μετά το 2015.
10. Δεν τον εμπιστεύεται ένα τμήμα των αριστερών ψηφοφόρων λόγω της μνημονιακής στροφής. Ούτε ένα ακόμη μεγαλύτερο τμήμα κεντροαριστερών/κεντρώων ψηφοφόρων, λόγω του δημοψηφίσματος και της συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ. Από εκεί αντλεί δύναμη το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. 
11. Όσο για τον Α. Τσίπρα, μπορεί το 20% των ψηφοφόρων να τον βλέπει ως τον νέο Αντρέα. Ένα όμως 40% δεν θέλει ούτε να τον βλέπει.
12. Εν ολίγοις, η ΝΔ κατοχύρωσε όσους ευνοήθηκαν από τις πολιτικές της και επικεντρώθηκε αποτελεσματικά σε αυτούς που άφησαν εκτός. Έτσι κατάφερε να έρθει πρώτη σε όλες τις λαϊκές συνοικίες της Αθήνας και του Πειραιά, σε όλες σχεδόν τις κοινωνικές ομάδες, ακόμη και των νέων (πλην οριακά των ιδιωτικών υπαλλήλων).
13. Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να φοβίσει τους πρώτους (πχ. Κατρούγκαλος), χωρίς να πείσει τους δεύτερους. Ακόμα χειρότερα, μοιάζει να μην έχει συνειδητοποιήσει τίποτα από όλα τα παραπάνω.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.