Με ένα γλαφυρό κείμενο η αυστριακή Wiener Zeitung περιγράφει το φαινόμενο της οικογενειοκρατίας στην Ελλάδα και συντρίβει το αφήγημα του μεταρρυθμιστή Μητσοτάκη, μιλώντας για νεποτισμό, βόλεμα και μεγάλο πλούτο...
Αυξημένο το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον για τη χώρα μας, εξαιτίας και της μάχης της κάλπης που πλησιάζει και η αυστριακή Wiener Zeitung ασχολείται με τον πρωθυπουργό και τον βίο και πολιτεία της οικογένειας Μητσοτάκη.
Σε ένα άρθρο με τίτλο «Ελληνική κληρονομική δημοκρατία» η εφημερίδα ασχολείται με την «δυναστεία Μητσοτάκη», σημειώνοντας ότι ξεκίνησε από το «Ξυπόλητο Κόμμα» το προπάππου του σημερινού πρωθυπουργό για να φτάσει στο σήμερα με τον Κ. Μητσοτάκη να είναι ένας από τους πλουσιότερους πολιτικούς στη χώρα.
Στο κείμενο αναφέρεται ότι η οικογενειοκρατία και ο νεποτισμός παραμένουν σταθερά αγκυροβολημένα στην ελληνική πολιτική σκηνή, 200 χρόνια μετά την απελευθέρωση και περισσότερο από 40 χρόνια μετά την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε., ενώ σημειώνεται ότι το φαινόμενο αυτό «ευνοεί και άλλους συγγενείς, γνωστούς ή κολλητούς, προσφέροντας στους φίλους καλές δουλειές και την ανείπωτη πελατεία που την συνοδεύει. Είτε παγκόσμιοι πόλεμοι, είτε περιφερειακοί πόλεμοι, είτε εμφύλιος, είτε κρατικές χρεοκοπίες: Στην Ελλάδα η "οικογενειοκρατία" δεν μπορεί να εξαλειφθεί. Μάλλον έτσι θα παραμείνει».
«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης» σημειώνει η Wiener Zeitung «παρουσιάζεται ως εκσυγχρονιστής παντού και αποφασισμένος για μεταρρυθμίσεις» και συμπληρώνει ότι «καλλιεργεί την παράδοση της οικογενειοκρατίας προς όφελος της οικογένειάς του, ατάραχος καθώς είναι και θρασύς».
Τα παιδιά και το βόλεμα
Στο κείμενο καταγράφονται οι ιστορίες των παιδιών του πρωθυπουργού και το πώς έχει τακτοποιήσει και τα τρία σημειώνοντας ότι «η μικρότερη της παρέας, η 20χρονη Δάφνη, ξεκίνησε τις σπουδές της στο φημισμένο και πανάκριβο πανεπιστήμιο Γέιλ. Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης πέταξε εκεί για να μην την αφήσει μόνη της. Στην περίπτωση των πολιτικών της φιλοδοξιών, όμως, ο κανόνας προς το παρόν αναφέρει: περιμένετε και θα δείτε. Η αδελφή της, Σοφία, 25 ετών σήμερα, επωφελήθηκε από την πατρική φροντίδα. Αμέσως μετά τις σπουδές της στη δημόσια υγεία στο Τζονς Χόπκινς προσελήφθη στο γραφείο της παγκόσμιας επενδυτικής CVC. Πήρε τη θέση αυτό αφότου ο πατέρας της έγινε πρωθυπουργός».
Με σαφή διάθεση σχολιασμού η Wiener Zeitung συνεχίζει «ειρωνικά, από το 2020 η CVC έχει αποκτήσει πέντε από τις τρέχουσες έξι συμμετοχές της σε ελληνικές εμβληματικές εταιρείες, όλες επί θητείας μπαμπά Πρωθυπουργού Μητσοτάκη. Η CVC δεν έχει επενδύσει μόνο στην κατασκευάστρια τροφίμων Vivartia, στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών αγορών Skroutz και στην εταιρεία μαρίνας πολυτελών γιοτ D-Marina, η οποία δραστηριοποιείται σε κορυφαίες τοποθεσίες στη Μεσόγειο, αλλά και στην ασφαλιστική εταιρεία National Insurance και την πρώην κρατική εταιρεία παραγωγής ενέργειας ΔΕΗ».
Μιλώντας για τον υιό του Κυριάκου Μητσοτάκη η εφημερίδα σχολιάζει ότι βρήκε εύκολα δουλειά στις Βρυξέλλες ως «εργαζόμενος στον Ισπανό ευρωβουλευτή Εστεμπάν Γκονζάλες Πονς μόλις τελείωσε τις σπουδές του επίσης σε ακριβό πανεπιστήμιο των ΗΠΑ στη Βοστώνη και τη στρατιωτική του θητεία. Ο υιός Μητσοτάκης είναι ο μοναδικός μη Ισπανός στο επιτελείο του».
«Κωστής, Κυριάκος, Κώστας, Κυριάκος και πιθανότατα σύντομα πάλι ο Κώστας: η δυναστεία Μητσοτάκη παρείχε πάντα τους ομώνυμους βασιλιάδες στην Ελλάδα, τη μοναδική κληρονομική δημοκρατία της Ευρώπης» τονίζει με ειρωνικό τρόπο η αυστριακή εφημερίδα για να υπογραμμίσει «οι κακές γλώσσες αναφέρουν ότι η φαμίλια Μητσοτάκη αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς η πολιτική μπορεί να γίνει επιχειρηματικό μοντέλο στην Ελλάδα. Οι επικριτές, μάλιστα, θέτουν το δύσκολο ερώτημα: πώς η οικογένεια Μητσοτάκη κατάφερε να γίνει πλουσιότερη από γενιά σε γενιά από ό,τι πριν στην πολιτική;».
Πόθεν έσχες, χρέη και Κολλέγιο Αθηνών
Τέλος, η Wiener Zeitung παρουσιάζει τα περιουσιακά στοιχεία τη οικογένειες αφήνοντας υπόνοιες. Η εφημερίδα λέει χαρακτηριστικά: Το μόνο σίγουρο είναι ότι το 2020 ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του, Μαρέβα, χρωστούσαν ένα όμορφο 1,3 εκατ. ευρώ σε τράπεζες. Τα δάνεια που ήταν προς αποπληρωμή συμψηφίστηκαν με 40 ακίνητα, πέντε αυτοκίνητα και περισσότερα από μισό εκατομμύριο ευρώ σε αποταμιεύσεις. Το εισόδημα της 56χρονης Μαρέβας για το 2020 ήταν πολύ μέτριο, ακόμη και για τα νεοελληνικά μεταπτωχευτικά πρότυπα: 9.244,10 ευρώ. Δεν έχει σημασία, αυτό δεν μειώνει την αυθεντική χαρα΄των γονιών της για την καριέρα της κόρης τους Δάφνης. Στην αποφοίτησή της στο ελίτ σχολείο του Κολλεγίου Αθηνών, που έχει πολύ μεγαλύτερα ετήσια δίδακτρα από όσα έβγαλε η Μαρέβα Μητσοτάκη το 2020, ο σύζυγός της έγραψε εκστασιασμένος στο Twitter λίγο πριν η κόρη του ξεκινήσει στο Γέιλ: Θυμάμαι την πρώτη σου ημέρα στην πρώτη τάξη του σχολείου. Τώρα τελείωσες το σχολείο και ξεκινάς ένα νέο, όμορφο ταξίδι».
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου