Αυτογκόλ ή λάθος επικοινωνιακή πολιτική; Το ερώτημα αυτό απασχολεί όπως φαίνεται πολλά από τα κυβερνητικά στελέχη τα οποία προσπαθούν να κατανοήσουν τον λόγο για τον οποίο τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου επικαλέστηκαν το Γενικό λογιστήριο του Κράτους προκειμένου να πείσουν τους πολίτες ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν... βγαίνει και θα ρίξει την χώρα στα βράχια.
Μόνο που το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους διέψευσε ότι έχει κοστολογήσει τα προγράμματα των κομμάτων με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να βρίσκεται εκτεθειμένη απέναντι στους πολίτες.
«Ογδόντα τρία δισεκατομμύρια κοστολογήθηκε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, προσέξτε, όχι από εμάς, από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Και μετά μας ζήτησαν και τα ρέστα γιατί πήγαμε στο Γενικό Λογιστήριο να το κοστολογήσουμε. Και κάθε φορά, σε κάθε τηλεόραση που τους ρωτάμε “πόσο στοιχίζει, βρε παιδιά, ένα από τα μέτρα που έχετε εξαγγείλει'”, κανείς δεν είναι σε θέση να απαντήσει» ανέφερε χαρακτηριστικά χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «τάζει τα πάντα» για να κερδίσει τις εκλογές.
Από την πλευρά του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά από την κυβέρνηση να δώσει στην δημοσιότητα όλα τα επίσημα έγγραφα του Γενικού λογιστηρίου του Κράτους τα οποία επικαλείται η κυβέρνηση.
Έτσι, αργά χθες το απόγευμα η κυβέρνηση αναγκάστηκε μέσω του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη να ανασκευάσει το εν λόγω αφήγημα.
Στην δήλωση του ο υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ δεν αναφέρει πουθενά ότι υπάρχει έκθεση του ΓΛΚ, – παρά μόνο στοιχεία που συλλέχθηκαν από διάφορες υπηρεσίες – όπως ισχυριζόταν εδώ και μέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος. Αντιθέτως, υποστηρίζει πως η ποσοτικοποίηση του προγράμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «είναι εύκολα επαληθεύσιμη» διότι «βασίζεται κατά κύριο λόγο στους Πίνακες του Προϋπολογισμού 2023, ο οποίος είναι δημόσια διαθέσιμος».
Καταλήγει μάλιστα λέγοντας ότι «έχει ζητήσει να πραγματοποιηθεί μια δημόσια συνάντηση, στην οποία να συζητηθεί εξαντλητικά και αναλυτικά, με βάση όλα τα στοιχεία του Προϋπολογισμού, η ποσοτικοποίηση των προγραμμάτων Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και αναμένω την ανταπόκριση. Θα ήταν μεγάλη πρόοδος αν υπάρξει θετική ανταπόκριση στην πρόσκληση αυτή».
Φυσικά το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν το “φάλτσο” αυτό από την πλευρά της κυβέρνησης συνέβη εξ αιτίας της υπερβολικής αυτοπεποίθησης που έχει η κυβέρνηση την συγκεκριμένη στιγμή ή γιατί ποτέ δεν πίστεψε ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα διέψευδε το Μέγαρο Μαξίμου.
Όπως και να έχουν τα πράγματα, οι εντυπώσεις που μένουν στους ψηφοφόρους είναι μάλλον αρνητικές καθώς εμφανίζουν το κυβερνών κόμμα να είναι ανακόλουθο σε αυτά που λέει.
Κάποιοι μάλιστα φοβούνται ότι η ιστορία αυτή μπορεί να δημιουργήσει προηγούμενο την συγκεκριμένη στιγμή κάνοντας τους πολίτες δύσπιστους απέναντι στις κυβερνητικές θέσεις και εξαγγελίες.
Από την άλλη, δείχνει ότι η κυβέρνηση την συγκεκριμένη στιγμή καταφεύγει ακόμα και στην μυθοπλασία προκειμένου να χτυπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζοντας τον αφερέγγυο απέναντι στους πολίτες.
Και η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση γι’αυτό το θέμα έχει αλλάξει πολλές φορές απόψεις. Τον Σεπτέμβριο 2022 στη ΔΕΘ ο κ. Σταϊκούρας το είχε κοστολογήσει 23,5 δισ. Μετά ο κ. Μητσοτάκης έλεγε ότι είναι 45 δισ. Μετά ο κ. Σκέρτσος είπε ότι είναι 83 δισ. Μετά ο κ. Μητσοτάκης ότι είναι 70 δισ. Μετά ξανά ο κ. Σκέρτσος ότι είναι 83 δισ....
Πηνελόπη Νάσσου
topontiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου