Εκβιασμοί, σκληρά διλήμματα, επικλήσεις στην λογική αλλά και στο συναίσθημα, πολιτικά επιχειρήματα: τρεις ημέρες πριν τις κάλπες της... 21ης Μαΐου, όλα τα κόμματα επιχειρούν να προσεταιριστούν το περίφημο «κόμμα των αναποφάσιστων», καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως τα ποσοστά των πολιτών που δεν έχουν αποφασίσει ακόμη είναι απροσδόκητα και αταίριαστα υψηλά, ακόμη και στο παρά 3’ της κάλπης.
Το «κόμμα των αναποφάσιστων», λοιπόν, καίτοι δεν συγκροτείται από πολίτες με ίδιες αφετηρίες ή ίδια χαρακτηριστικά, θα μπορούσε να είναι… τρίτο κόμμα, αν «κατέβαινε» στις εκλογές. Με άλλα λόγια, ως την ώρα που γράφονταν τούτες οι γραμμές, οι αναποφάσιστοι ξεπερνούσαν το 10% του εκλογικού σώματος -κάτι που προφανώς δείχνει τη συλλογική απογοήτευση που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό, αλλά και ότι οι ψηφοφόροι βλέπουν όλα τα κόμματα με σκεπτικισμό, χωρίς να τούς «ενθουσιάζει» κάποια πολιτική πρόταση.
Ποιοι είναι οι αναποφάσιστοι
Σύμφωνα με όλες τις δημογραφικές και κοινωνικές αναλύσεις, λοιπόν, οι αναποφάσιστοι αντλούν κυρίως από δύο «δεξαμενές»: από τις γυναίκες που δείχνουν να έχουν ένα «κράτημα» μεγαλύτερο από τους άντρες, τόσο ως προς το αν θα ψηφίσουν, όσο όμως και ως προς το τί θα ψηφίσουν. Η δεύτερη μεγάλη «δεξαμενή» του κόμματος των αναποφάσιστων είναι οι νέοι, για τους οποίους τα πράγματα είναι ακόμη πιο μπερδεμένα: όλοι οι δημοσκόποι επιμένουν ότι οι νέοι, και δη οι ψηφοφόροι των ηλικιών από 17 έως 24 ετών είναι απρόβλεπτοι και δεν μπορεί να προδιαγραφεί καμία στάση έναντι των εκλογών: δεν έχουν πολιτικές επιρροές, δεν έχουν «κόκκινες γραμμές» με την έννοια των παλιότερων γενιών, δεν εμπιστεύονται καν τα «συμβατικά» ΜΜΕ για την ενημέρωσή τους. Πέραν αυτών, ούτε γνωρίζουν αν θα ψηφίσουν, ούτε τί θα ψηφίσουν.
Οι τακτικές
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει πολύ καλά ότι το κόμμα των αναποφάσιστων είναι τόσο αχαρτογράφητο που είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπολογίσει ποιο και τί ποσοστό εξ αυτών θα μπορούσε να προσδοκά ότι στο τέλος θα βάλει ένα «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο στο φάκελο -ή ότι θα… φτάσει στο εκλογικό κέντρο ώστε να βάλει το εν λόγω ψηφοδέλτιο. Ως εκ τούτου, ειδικά σε ό,τι αφορά τις γυναίκες, αλλά και τους (αποφασισμένους, στην πλειονότητά τους) συνταξιούχους, ο πρωθυπουργός επισείει τον κίνδυνο αστάθειας: «να δω πώς θα πληρώνονται οι συντάξεις σας με κυβέρνηση ειδικού σκοπού», είναι μία από τις χαρακτηριστικές φράσεις του, όπως και η «απειλή» του πως αν δεν είναι πρώτη η ΝΔ, τότε η χώρα θα κυβερνηθεί από «αχταρμά».
Ο Αλέξης Τσίπρας απαντά, στον αντίποδα, ότι με πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, η χώρα θα έχει κυβέρνηση την επομένη των εκλογών. Επιπροσθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ στο «φίνις» της αναμέτρησης επέστρεψε και στην ατζέντα των Τεμπών, με το βλέμμα στραμμένο στην απρέπεια Μητσοτάκη κατά των συγγενών των θυμάτων, τους οποίους -παρά τις διαψεύσεις Σκέρτσου- κατηγόρησε ότι… εργαλειοποιούν την απώλεια των δικών τους ανθρώπων. Στην εκπνοή της τελευταίας εβδομάδας της προεκλογικής περιόδου, ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε προσωπικά να σηκώσει το βάρος της οργής για την εθνική τραγωδία, όπως και να υπενθυμίσει στην κοινωνία τις βαρύτατες ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά και το προκλητικό σιωπητήριο σε βάρος των διαμαρτυριών των χαροκαμμένων συγγενών.
Όλα τούτα δείχνουν και την αγωνία όλων των κομμάτων -και δη των δύο διεκδικητών- να προσελκύσουν εν τέλει όσους σκέφτονται είτε να ψηφίσουν, είτε τί θα ψηφίσουν. Ωστόσο, είπαμε: το «κόμμα των αναποφάσιστων» για τις παρούσες εκλογές είναι ένα από τα δυσκολότερα κοινωνικά, κοινωνιολογικά, δημοσκοπικά και πολιτικά φαινόμενα που έχει αντιμετωπίσει η χώρα από τη Μεταπολίτευση…
matrix24.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου