1.5.23

Επεισόδια και δακρυγόνα κατά διαδηλωτών στο Παρίσι και τη Νάντη...



Σοβαρά επεισόδια έγιναν στη γαλλική πρωτεύουσα, καθώς διαδηλωτές που μετείχαν στην πορεία για την Εργατική Πρωτομαγιά βρέθηκαν αντιμέτωποι με αστυνομικούς που έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων. Επεισόδια και στη Νάντη, όπου επίσης έπεσαν δακρυγόνα κατά των διαδηλωτών.

Σύμφωνα με... την αστυνομία της γαλλικής πρωτεύουσας, μέχρι τις 6 το απόγευμα είχαν συλληφθεί πάνω από 45 διαδηλωτές για τη συμμετοχή τους στα επεισόδια, ενώ έχει τραυματιστεί σοβαρά αστυνομικός από βόμβα μολότοφ.

Επεισόδια έγιναν και στη Λιόν, ενώ στη Μασσαλία ομάδα περίπου 200 διαδηλωτών έκανε ολιγόωρη κατάληψη σε μεγάλο ξενοδοχείο πολυτελείας της πόλης.


Τα εργατικά συνδικάτα είχαν οργανώσει περισσότερες από 300 συγκεντρώσεις. Σε όλη τη χώρα, οι αρχές ανέμεναν από 500.000 ως 650.000 διαδηλωτές. Μόνο στο Παρίσι αναμένονταν 100.000 διαδηλωτές, ωστόσο σύμφωνα με τους διοργανωτές η συμμετοχή είναι συνολικά μεγαλύτερη και μιλούσαν για περισσότερους από ένα εκατομμύριο διαδηλωτές σε όλη τη χώρα.


Οι κινητοποιήσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά είχαν έντονο τον χαρακτήρα της αντίδρασης στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που προωθεί ο Εμανουέλ Μακρόν και την οποία επέλεξε να επιβάλει με προεδρικό διάταγμα, καθώς γνώριζε ότι δεν θα είχε επαρκή στήριξη στο κοινοβούλιο.

Ακτιβιστές μέλη της Extinction Rebellion πέταξαν μπογιές στη γυάλινη πρόσοψη του Ιδρύματος Louis Vuitton και πέτρες έξω από το ξενοδοχείο Ritz. Έξι μέλη της οργάνωσης Dernière rénovation έριξαν πορτοκαλί μπογιά στην πρόσοψη και στο προαύλιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Οι δράστες συνελήφθησαν, σύμφωνα με την οργάνωση. Και οι δύο είναι οικολογικές οργανώσεις, που δήλωσαν ότι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά.


Οι Γάλλοι βγήκαν από το πρωί της Δευτέρας στους δρόμους όλων των μεγάλων γαλλικών πόλεων, καθώς τα συνδικάτα είχαν δώσει «ραντεβού» για την Πρωτομαγιά, σε συνέχεια των κινητοποιήσεων κατά της αύξησης του ορίου ηλικίας από τα 62 στα 64, που διαρκούν περίπου τρεις μήνες και έχουν προκαλέσει πολλές φορές παράλυση στη χώρα.

Η αμετακίνητη στάση του Εμανουέλ Μακρόν έχει επιδεινώσει την εικόνα του και τη δημοτικότητά του, με την πλειονότητα των Γάλλων να διαφωνούν με τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση και να θεωρούν τον Γάλλο πρόεδρο ελιτιστή και αδιάφορο για τις καθημερινές δυσκολίες και τα προβλήματά τους.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, όπου και αν βρεθεί, βρίσκεται αντιμέτωπος με αποδοκιμασίες από τους πολίτες.

Τι λένε τα συνδικάτα

Η Σοφί Μπινέ, επικεφαλής του συνδικάτου CGT, είπε ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος οδήγησε τον Γάλλο πρόεδρο στην απομόνωση.

«Η εκτελεστική εξουσία δεν μπορεί να κυβερνήσει χωρίς την υποστήριξη του λαού της», είπε εν όψει της διαδήλωσης στο Παρίσι, προσθέτοντας ότι το CGT δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα δεχθεί να συμμετάσχει σε συνομιλίες με την κυβέρνηση για άλλα θέματα που σχετίζονται με την εργασία τις επόμενες εβδομάδες.


«Θα απεργούμε έως τα 64», γράφει η αφίσα των διαδηλωτών

Ο Λοράν Μπέργκερ, επικεφαλής του συνδικάτου CFDT, είπε ότι η κυβέρνηση του Μακρόν ήταν κωφή στις απαιτήσεις ενός από τα πιο ισχυρά κοινωνικά κινήματα των τελευταίων δεκαετιών. Ο ίδιος είπε ότι το συνδικάτο είναι ανοιχτό σε συζητήσεις με την κυβέρνηση, απορρίπτοντας τη θέση ότι η σπάνια συμμαχία μεταξύ των κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων δοκιμάζεται τώρα που το συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο έχει υπογραφεί σε νόμο. «Πρέπει να φέρουμε στο τραπέζι άλλες προτάσεις για τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.