Στο επίκεντρο της σκληρής προεκλογικής αναμέτρησης βρέθηκε η απλή αναλογική, που πυροδότησε τα μετεκλογικά σενάρια πιθανών συνεργασιών με το ΠΑΣΟΚ «πολύφερνη νύφη» για τη Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ταχθεί με... μένος κατά μιας «κυβέρνησης ηττημένων» χωρίς το πρώτο κόμμα κι έχει αποκλείσει, στα λόγια τουλάχιστον, το ενδεχόμενο συνεργασίας με το «ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη».
Ο τελευταίος επιτίθεται τόσο στη Νέα Δημοκρατία όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει προοδευτική κυβέρνηση «μακράς πνοής» με τη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς ΜέΡΑ25 και ΚΚΕ έχουν απορρίψει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με μνημονιακά κόμματα.
Το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα, που είχε εφαρμοστεί για πρώτη φορά 1926, καθιστά αδύνατη την ανάδειξη αυτοδύναμης κυβέρνησης και αναγκάζει τα κόμματα να συνομιλήσουν για να συμπράξουν, ώστε να επιτευχθεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Ειδικότερα, για την πλειοψηφία 151 εδρών του κοινοβουλίου απαιτείται ποσοστό κοντά στο 50%, ανάλογα με το ποσοστό των μικρών κομμάτων που έμειναν δεν κατάφεραν να περάσουν το όριο του 3% και έμειναν εκτός Βουλής.
Αν κάτι τέτοιο δεν συμβεί μέσα από τις διερευνητικές εντολές -η καθεμία ισχύει για τρεις μέρες-, η χώρα θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές μέσα σε 30 μέρες από την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης με τον πρωθυπουργό να τις έχει ήδη προσδιορίσει στις αρχές Ιουλίου.
Τότε όμως θα διεξαχθούν άλλο εκλογικό σύστημα, αυτό της ενισχυμένης αναλογικής, που ψήφισε η Ν.Δ. και επαναφέρει το μπόνους εδρών, το οποίο είχε καταργήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ως εκ τούτου ένα κόμμα με περίπου 37% του εκλογικού σώματος ενδέχεται να αποκτήσει αυτοδυναμία, που όμως εξαρτάται κι από άλλους παράγοντες, όπως ο αριθμών των κομμάτων, τα οποία θα καταφέρουν να μπουν στην Βουλή...
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου