24.5.23

Οικονομία το κλειδί της κάλπης...


Η οικονομία κρίνει πάντοτε τις εκλογές. Ο πολίτης ψηφίζει με το χέρι στην «τσέπη». Όχι, μόνον τώρα. Ανέκαθεν. Κάποτε στην αρχαία... Αθήνα, στο τρίτο έτος του Πελοποννησιακού πολέμου, οι Λέσβιοι ξεσηκώθηκαν κατά των Αθηναίων -εκτός από τη Μήθυμνα. Τότε λοιπόν, ο διάδοχος του Περικλή που είχε πεθάνει ένα χρόνο πριν, ο Κλέων, πρότεινε στην Εκκλησία του Δήμου, ότι πρέπει να στείλουν πλοία εκεί, να σφάξουν όλους τους άνδρες και να πουλήσουν τις γυναίκες και τα παιδιά σαν σκλάβους… Ψηφίσθηκε η πρόταση κι έστειλαν πλοία. Την επομένη παίρνει το λόγο ένας άσημος ρήτορας, ο Διόδοτος και λέει για καθίστε, γιατί να τους σφάξουμε; Τί θα κερδίσουμε; Το κέρδος για μας είναι να τους κάνουμε δούλους μας, να δουλεύουν τα χωράφια τους να παράγουν τα προϊόντα τους και να παίρνουμε το κέρδος… Ψήφισαν πάλι οι Αθηναίοι για το οικονομικό τους συμφέρον και έδωσαν τη νέα εντολή στο στόλο τους. Ετσι γλίτωσαν οι Μυτιληνιοί τη σφαγή. Και είχαν οι  Αθηναίοι σαν δουλοπάροικους στη Μυτιλήνη τους Λέσβιους που δούλευαν στο κτήματά τους και προμήθευαν με τα προϊόντα της γης τους την Αθήνα…

Από τότε λοιπόν, από τα πρώτα βήματα της αθηναϊκής Δημοκρατίας, η οικονομία υπερτερούσε, όταν ψήφιζαν οι πολίτες. Είτε στην Εκκλησία του Δήμου, είτε στη σημερινή αντιπροσωπευτική Δημοκρατία.

Τα στοιχεία των εκλογών της 21ης Μαΐου το καταδεικνύουν. Για παράδειγμα, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες ψήφισαν ΝΔ σε ποσοστό λίγο πάνω και λίγο κάτω από το 50%!! Οι δημόσιοι υπάλληλοι ψήφισαν 36% ΝΔ, 24% ΣΥΡΙΖΑ και 13% ΠΑΣΟΚ. Ακόμη και οι πλέον κακοπληρωμένοι, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι ψήφισαν 29% ΝΔ, 23% ΣΥΡΙΖΑ,  12% ΠΑΣΟΚ και 10% ΚΚΕ. Επιπλέον η ΝΔ ήρθε πρώτη στις λαϊκές γειτονιές των μεγαλουπόλεων.

Πέρα δηλαδή, από το κεντρικό πρόβλημα της κάλπης, την κυβέρνηση που πρότειναν οι πολιτικές δυνάμεις για την επόμενη μέρα, η οικονομία έδωσε μια μεγάλη ώθηση στη ΝΔ. Κάτι που όπως φαίνεται υποεκτιμήθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που θεώρησαν ότι αφού ακριβαίνουν τα τρόφιμα, το momentum στην οικονομία θα είναι υπέρ τους… Όπερ άτοπον, όπως έδειξε η κάλπη...

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: