8.5.23

Δίνει τα ρέστα του σε προεκλογικά «δώρα»...


Mε έξτρα προεκλογικά γραμμάτια για νέους και εργαζόμενους στο Δημόσιο αλλά και με «δώρα» της τελευταίας στιγμής για μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων και ασφαλιστικές εταιρείες ενισχύεται το κυβερνητικό πακέτο των παρεμβάσεων.

Το κόστος των μέτρων που εξήγγειλε ο... Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκδήλωση για την οικονομία από τα Ναυπηγεία της Ελευσίνας είναι μικρό και δεν ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα μεγαλύτερη αξία να έχει το χρονικό σημείο των ανακοινώσεων καθώς αυτές γίνονται δεκατρείς ημέρες πριν από την εκλογική κάλπη.

Αναλυτικότερα:

Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 10% για κατοικίες που ασφαλίζονται για το σύνολο του έτους για φυσικές καταστροφές: Το μέτρο θα τρέξει από το 2024 για όσους έχουν ασφαλίσει από φέτος τις κατοικίες τους (προαιρετικά ή υποχρεωτικά για ιδιοκτήτες με στεγαστικά δάνεια) ενώ όσοι συνάψουν ασφαλιστήρια συμβόλαια από το νέο έτος θα κερδίσουν έκπτωση στον φόρο ακινήτων το 2025.

Σε απόλυτα ποσά η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα είναι μεγαλύτερη όσο υψηλότερος είναι ο φόρος. Για παράδειγμα, αν φορολογούμενος που καλείται να πληρώσει ΕΝΦΙΑ 300 ευρώ ασφαλίσει την κατοικία του θα γλιτώσει 30 ευρώ, ενώ άλλος φορολογούμενος με ΕΝΦΙΑ 2.500 ευρώ θα έχει όφελος 250 ευρώ. Πράγμα που σημαίνει ότι το «κούρεμα» στον λογαριασμό θα είναι οριζόντιο πλην όμως αυτοί που ευνοούνται είναι όσοι έχουν ακριβές κατοικίες.

Το δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ δεδομένου ότι οι απώλειες εσόδων θα προέλθουν από τη μείωση του ποσού του φόρου που αφορά μόνο τις κατοικίες και όχι τα άλλα ακίνητα, όπως γραφεία, οικόπεδα, αγροτεμάχια κ.ά.

Πέραν της ελάφρυνσης των ιδιοκτητών ακινήτων η φοροέκπτωση για την προαιρετική ασφάλιση κτιρίων από φυσικές καταστροφές θα μειώσει το βάρος στον προϋπολογισμό από τις συνεχώς αυξανόμενες λόγω κλιματικής αλλαγής δαπάνες για την κάλυψη ζημιών κατοικιών από σεισμούς, πυρκαγιές, πλημμύρες και άλλα ακραία φυσικά φαινόμενα και ταυτόχρονα θα συμβάλει την ενίσχυση των εσόδων του Δημοσίου από τον φόρο των ασφαλίστρων και τα κέρδη των ασφαλιστικών εταιρειών λόγω αύξησης των συμβολαίων.

Η ασφαλισιμότητα των ελληνικών κατοικιών με βάση τα στοιχεία της ΠΟΜΙΔΑ κυμαίνεται σήμερα στο 17%, αφού στη χώρα μας υπάρχουν 6.371.901 κατοικίες από τις οποίες ασφαλισμένες είναι μόνο 1.074.053. Την ίδια στιγμή από τα στοιχεία για την κρατική αρωγή προκύπτει ότι μέσα σε 1,5 χρόνο έχουν διατεθεί κονδύλια ύψους 191 εκατ. ευρώ για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές ανά την επικράτεια.

Μισθολόγιο στο Δημόσιο - Επιδόματα τέκνων: Αναμορφώνεται το μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων (ενιαίο μισθολόγιο και ειδικά μισθολόγια) με έμφαση στους χαμηλόμισθους, όσους έχουν θέσεις ευθύνης, αλλά και στους γονείς με αύξηση της οικογενειακής παροχής για όσους έχουν παιδιά, δηλαδή από 50 ευρώ στα 70 ευρώ για όσους έχουν ένα παιδί, από 70 ευρώ για τα δυο παιδιά σε 120 ευρώ και από 120 ευρώ στα τρία παιδιά στα 170, με σκοπό την εφαρμογή από 1/1/2024. Το μέτρο έχει κόστος 30 εκατ. ευρώ και εντάσσεται στη γενικότερη αναμόρφωση του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων (500 εκατ. ευρώ).

Νέοι: Θεσμοθετείται το Youth Pass με ενίσχυση 150 ευρώ κατ’ έτος για κάθε νέο που ενηλικιώνεται (18 και 19 ετών, περίπου 200.000 δικαιούχοι ετησίως) για πολιτιστικές, τουριστικές δραστηριότητες και μεταφορές. Το κόστος ανέρχεται στα 30 εκατ. ευρώ κατ’ έτος. Ωστόσο μέρος από το κόστος αντισταθμίζεται και «επιστρέφει» στο Δημόσιο, λόγω περιορισμού της φοροδιαφυγής στον Τουρισμό (με τη χρήση άυλης χρωστικής κάρτας), αλλά και της τόνωση της οικονομικής δραστηριότητος σε κλάδους ή περιοχές που χρήζουν στήριξης (π.χ. θέατρα, τοπικές αγορές κ.λπ.)...

Μάριος Χριστοδούλου

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: