12.5.23

Ανιστόρητος και προκλητικός...


Ανιστόρητος και προκλητικός εμφανίστηκε ο Άκης Σκέρτσος για το μείζον ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων. Ερωτηθείς για το... τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για τη διεκδίκησή τους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ούτε λίγο ούτε πολύ δήλωσε ότι «αυτά ανήκουν στο παρελθόν», δείχνοντας πόσο χαμηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν και είναι οι απαράγραπτες ηθικά, ιστορικά και νομικά γερμανικές αποζημιώσεις.

«Νομίζω ότι πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και όχι προς τα πίσω. Μιλάτε για μια υπόθεση που αφορά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν την απαξιώνω, ούτε την υποβαθμίζω αλλά αυτή τη στιγμή η Ελλάδα και η Ευρώπη έχουν να αντιμετωπίσουν πολύ σημαντικές, μείζονες προκλήσεις, που έρχονται από το μέλλον» απάντησε ο Άκης Σκέρτσος όταν ρωτήθηκε σχετικά σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι TRT.

Για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, το θέμα για την Ελλάδα σήμερα δεν είναι οι γερμανικές αποζημιώσεις, αλλά «η κλιματική κρίση, είναι η ψηφιακή επέλαση της τεχνητής νοημοσύνης, είναι προβλήματα που έχουν να κάνουν με την προσέλκυση καλών επενδύσεων στην Ευρώπη - να μην χάσουμε την παραγωγική μας βάση». 

«Νομίζω ότι αν αναλωνόμαστε σε ζητήματα τα οποία αφορούν το παρελθόν, χάνουμε τη μάχη για το μέλλον. Και πρέπει να αφιερώσουμε όλες μας τις δυνάμεις σε αυτή την προσπάθεια. Εμείς είμαστε μια κυβέρνηση που κοιτάμε προς τα μπρος και, προφανώς, χτίζουμε με πατριωτική ευθύνη - με υπεύθυνο πατριωτισμό - μια πιο ισχυρή Ελλάδα» είπε με στόμφο.

Η τοποθέτηση αυτή του Άκη Σκέρτσου εννοείται ότι ξεσήκωσε αντιδράσεις και από το Μαξίμου του τράβηξαν το αυτί όταν συνειδητοποίησαν ότι πήγε να ανοίξει και άλλο μέτωπο με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Έτσι αναγκάστηκε να βγάλει διορθωτική δήλωση, στην οποία ανέφερε πως: «Η θέση της κυβέρνησης για τις πολεμικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο είναι καθαρή και εκφράστηκε στην τελευταία συνάντηση του πρωθυπουργού με τον καγκελάριο Σολτς. Παραμένει ένα ανοιχτό ζήτημα, ειδικά το κατοχικό δάνειο, και προσβλέπουμε σε συζήτηση και επίλυση με την γερμανική κυβέρνηση αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες και τις νομικές εκκρεμότητες».

«Το ότι δεν έχουμε βρει λύση δεν σκιάζει τις ελληνογερμανικές σχέσεις και προοπτικές» σημείωσε ακόμη, υποστηρίζοντας ότι όλες οι άλλες ερμηνείες είναι εκ του πονηρού και δεν απηχούν την πραγματικότητα.

Το σίγουρο πάντως είναι πως έχουν περάσει τέσσερα ολόκληρα χρόνια από το ιστορικό ψήφισμα, που εγκρίθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής μετά από πρόταση του τότε προέδρου του Σώματος, Νίκου Βούτση, το οποίο καλούσε «την ελληνική κυβέρνηση να προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες διπλωματικές και νομικές ενέργειες για τη διεκδίκηση και την πλήρη ικανοποίηση όλων των αξιώσεων του Ελληνικού Κράτους από τον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Τέσσερα ολόκληρα χρόνια, στα οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είχε κάνει απολύτως τίποτα για την προώθηση του δίκαιου και ιστορικού αιτήματος...

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: