Εγκλωβισμένη στο κεφάλαιο των υποκλοπών βρίσκεται η Ν.Δ. στην τελική ευθεία των εκλογών. Η παραδοχή του πρωθυπουργού περί σκανδάλου έσκασε σαν βόμβα στην... προεκλογική σκηνή. Έφερε δε στην πρώτη γραμμή -στο παρά πέντε της κάλπης- το θέμα που το Μαξίμου αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι, ενώ επέφερε τροποποιήσεις στις τακτικές των κομμάτων. Ήδη στο ραντάρ του επιτελικού συστήματος έχουν τεθεί οι γέφυρες ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., που θεμελιώνονται στο πεδίο των παράνομων παρακολουθήσεων. Τους προβληματισμούς επιτείνει η ευάλωτη γαλάζια γραμμή άμυνας, όπως καταδείχθηκε από την τραγελαφική διαχείριση του κυβερνητικού εκπροσώπου σε ερώτημα της ΑYΓΗΣ. Ο Άκης Σκέρτσος, επιχειρώντας να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, ισχυρίστηκε ότι η αποστροφή Μητσοτάκη για το «σκάνδαλο των υποκλοπών» αφορούσε το δημοσίευμα του Economist και δεν αποτελούσε κάποια αναφορά ή πολιτικό χαρακτηρισμό.
Κόβουν δημοσιογραφικές ερωτήσεις
Υποψήφιοι βουλευτές, σε συνομιλία με την ΑΥΓΗ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ, κάνουν λόγο για «θεαματικό αυτογκόλ» του πρωθυπουργού που δίνει πατήματα σε Τσίπρα και Ανδρουλάκη να πετροβολούν, από την ίδια όχθη, τη Ν.Δ. Η δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ότι οι υπαίτιοι του παρακράτους θα λογοδοτήσουν μόνο σε περίπτωση πολιτικής αλλαγής -σε συνδυασμό με το ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέτει ως προϋπόθεση για κυβερνητική σύμπραξη τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής (η οποία πιθανόν να οδηγήσει και σε σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής για τα πολιτικά πρόσωπα)- προκαλεί πανικό στο Μαξίμου. Η προοπτική και μόνο να λογοδοτήσουν οι ενορχηστρωτές του σκανδάλου, χωρίς τη δυνατότητα της καταχρηστικής επίκλησης του απορρήτου, ενισχύει τις ενδείξεις ότι ο Κ. Μητσοτάκης θα σπεύσει να σχηματίσει κυβέρνηση, αν παραλάβει πρώτος την εντολή. Υπό αυτό το πρίσμα, αναζωπυρώνονται και τα σενάρια προσεταιρισμού «πρόθυμων» βουλευτών άλλων κομμάτων. Ως ισχυρό δείγμα της γενικότερης ανασφάλειας της κυβέρνησης αξιολογείται η απόφαση του επικοινωνιακού επιτελείου να «κόψει» την πλειονότητα των ΜΜΕ από τη σημερινή διακαναλική συνέντευξη Τύπου. Τη δυνατότητα υποβολής ερώτησης προς τον Κ. Μητσοτάκη θα έχουν μόνο οι εκπρόσωποι των τηλεοπτικών σταθμών.
Από τις τάξεις της Ν.Δ. αναμένουν αντιπολιτευτικό πρέσινγκ στο γήπεδο των παρακολουθήσεων μέχρι την τελευταία ημέρα της προεκλογικής περιόδου. Σε αυτό το φόντο, ήδη έχουν ξεδιπλωθεί οι προσπάθειες αντιπερισπασμών. Ο Κ. Μητσοτάκης και τα προβεβλημένα στελέχη υποστηρίζουν διαρκώς ότι υπάρχει μία αξιόπιστη πολιτική πρόταση διακυβέρνησης, αυτή της Ν.Δ. Επιχειρούν, μάλιστα, να πείσουν ότι η απερχόμενη αξιωματική αντιπολίτευση έχει απομονωθεί από την υπόλοιπη Κεντροαριστερά και Αριστερά.
Γολγοθάς οι περιοδείες
Οι παραπάνω ισχυρισμοί αποτελούν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, μία προσπάθεια παραπλάνησης λόγω του κοινωνικού κλίματος που συναντούν οι υποψήφιοι βουλευτές της Ν.Δ. Η απουσία ρυθμίσεων για το ιδιωτικό χρέος, η έλλειψη μέτρων προστασίας της πρώτης κατοικίας, καθώς και η ανυπαρξία των συλλογικών συμβάσεων από το γαλάζιο πρόγραμμα πυροδοτούν τις διαμαρτυρίες των γαλάζιων ψηφοφόρων προς τους υποψηφίους που περιοδεύουν. Τη δυσφορία επιτείνει και η επίμονη απροθυμία του πρωθυπουργού να δεσμευτεί για την αποκλιμάκωση των έμμεσων φόρων προκειμένου να τιθασευτεί το κύμα της ακρίβειας. Ο Κ. Μητσοτάκης ισχυρίζεται ότι μία τέτοια φορολογική παρέμβαση δεν θα είχε επίδραση στον τελικό καταναλωτή. Νωρίτερα, ωστόσο, η υποψήφια βουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Ζάγκα είχε ισχυροποιήσει τους πονοκεφάλους στο Μαξίμου. Κάλεσε το κυβερνητικό επιτελείο να την «πετάξει έξω» από τα ψηφοδέλτια αν δεν συμμερίζεται την άποψή της ότι όσο είναι ακριβή η βενζίνη λόγω του ΕΦΚ, τόσο κερδίζει το παρακράτος.
Συν τοις άλλοις, η καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής εγείρει παράπονα από πολίτες όλων των κομματικών αποχρώσεων. Οι γονείς, λίγες εβδομάδες πριν τις Πανελλαδικές, διαμηνύουν στους γαλάζιους πολιτευτές την αδυναμία τους να αντεπεξέλθουν στο κόστος των σπουδών των παιδιών τους στα κολέγια σε περίπτωση που δουν κλειστή την πόρτα των ΑΕΙ.
Μισαλλόδοξη ατζέντα-γέφυρα στην Ακροδεξιά
Την τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές η Ν.Δ. σχεδιάζει να ρίξει γέφυρες προς τους «ανέστιους» υποστηρικτές του Κασιδιάρη και των σχηματισμών της ακροδεξιάς πολυκατοικίας που δεν θα συμμετάσχουν στις εκλογές. Στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται τη δυσκολία του εγχειρήματος, καθώς το ακροδεξιό ακροατήριο θεωρεί υπαίτιο το Μαξίμου για το μπλόκο από τον Άρειο Πάγο. Ωστόσο, στις τάξεις της Ν.Δ. θεωρούν ότι η προβολή μίας πιο σκληρής ατζέντας θα προσελκύσει ένα τμήμα του υπερσυντηρητικού ακροατηρίου. Ενδεικτικά, ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στη Μόρια επιχείρησε να εγγράψει success story και στο πεδίο της μετανάστευσης. Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να τοποθετηθεί (όταν ρωτήθηκε από την ΑΥΓΗ) για τη μισαλλόδοξη ατζέντα που κατέθεσε ο Α. Σαμαράς στην εκδήλωση της Ν.Δ. για την Ευρώπη.
«Στρατηγικά ηττημένη»
Τέλος, δριμεία κριτική στη Ν.Δ. ασκούν τα πρώην κορυφαία στελέχη της παράταξης Άρης Σπηλιωτόπουλος, Σάββας Τσιτουρίδης και Κρηνιώ Κανελλοπούλου. Σε κοινό άρθρο τους σημειώνουν, μεταξύ άλλων, ότι ο μεσαίος χώρος που συνεχίζει να επιζητά μια κοινωνία της αγοράς με ανθρώπινο πρόσωπο, ένα ασφαλές δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης, ένα πλέγμα προστασίας για τους αδύναμους, την κοινωνική ένταξη όλων, χωρίς διακρίσεις, παραμένει μακριά από τη σημερινή Ν.Δ. στον πολιτικά και πολιτισμικά προοδευτικό χώρο. Οδηγούνται στο συμπέρασμα ότι «η σημερινή Ν.Δ., είτε εξέλθει ποσοστιαία πρώτη είτε όχι στις εθνικές εκλογές, δεν σχηματίζει κυβέρνηση, αφού παραμένει ανάδελφο κόμμα και θα είναι στρατηγικά η ηττημένη των εκλογών: Πρώτη, ίσως, αλλά νικήτρια πάντως όχι»...
Κώστας Σαββόπουλος
Η ΑΥΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου