24.5.23

Γιατί φοβάται «Ευρωεκλογές»...


Τη διαπίστωση-προειδοποίηση ότι «η αυτοδυναμία δεν είναι δεδομένη» διατυπώνει σε όλους τους συνομιλητές του ήδη από το... βράδυ της Κυριακής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς έχει πολλούς και καλούς λόγους να φοβάται ότι για την ΝΔ το 41% της περασμένης Κυριακής κάθε άλλο παρά αποτελεί «αφετηρία».

Βεβαίως, ασφαλώς αυτό δεν σημαίνει ότι η πολιτική κυριαρχία της ΝΔ αμφισβητείται: αντιθέτως, έχει δημιουργηθεί ένα πολιτικό σκηνικό «ενάμισι κόμματος» και ο απερχόμενος πρωθυπουργός απολαμβάνει ένα αδιαφιλονίκητο «ιμπέριουμ» στην πολιτική σκηνή της χώρας. Όμως, υπάρχουν αρκετές «γκρίζες ζώνες» που κάνουν τον πρωθυπουργό να ανησυχεί ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο.

«Χαμηλά την μπάλα»

Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη από χθες, στο εσωτερικό της ΝΔ συζητέιται εντόνως η δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη πως στόχος του κόμματος είναι να «πιάσει» 180 βουλευτές «για να αλλάξει το Σύνταγμα». Πέραν του ανεδαφικού του πράγματος, αφού ο καταστατικός χάρτης της χώρας χρειάζεται δύο βουλές και δύο εκλογικούς κύκλους για να αναθεωρηθεί, αρκετοί «γαλάζιοι» είδαν πίσω από τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΝΔ μία αλαζονεία που, όπως λένε, «μπορεί να κοστίσει». Είναι ενδεικτικό ότι εμμέσως πλην σαφώς εξαπέλυσε βολές σε βάρος του Άδωνι Γεωργιάδη ο Νίκος Δένδιας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μετριοπαθείς προσεγγίσεις. «Θα προσυπέγραφα μία πιο σεμνή αντίληψη», είπε χαρακτηριστικά ο, έως την προσεχή Παρασκευή, υπουργός Εξωτερικών, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Γεωργιάδη. Την αλαζονεία «ξόρκισε» και η Ντόρα Μπακογιάννη, υπογραμμίζοντας πόσο επικίνδυνη είναι για την ΝΔ.

Οι εστίες ανησυχίας

Πέραν της αλαζονείας, λοιπόν, που μπορεί να απομακρύνει ψηφοφόρους από την κάλπη της ΝΔ με την βεβαιότητα ότι «το παιχνίδι τελείωσε», πυροδοτώντας την αποσυσπείρωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάθε λόγο να φοβάται πως δεν έχει κάνει «συμβόλαιο» με την αυτοδυναμία. Κι αυτό διότι αν η ΝΔ, λόγω αποσυσπείρωσης και βεβαιότητας του εκλογικού σώματος για «περίπατο» στις δεύτερες κάλπες, «αιμοδοτήσει» κόμματα που λίγο θέλουν για να μπουν στη Βουλή -όπως η Ζωή Κωνσταντοπούλου και το κόμμα «Νίκη»- τότε η εξίσωση της αυτοδυναμίας θα γίνει κατά πολύ δυσκολότερη. Κι αυτό διότι είναι άλλο το κατώφλι για 151 βουλευτές με πεντακομματική Βουλή και άλλο με επτακομματική, καθώς το ποσοστό των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής είναι πάντα αντιστρόφως ανάλογο με το ποσοστό των κομμάτων που απαιτείται για να επιτευχθεί αυτοδυναμία.

Τέλος, πέραν της βεβαιότητας για εκλογικό «περίπατο» που «χαλαρώνει» όσους ψήφισαν ΝΔ επειδή «εκβιάστηκαν» για να μην έχουμε άλλου τύπου πολιτικά αποτελέσματα, ο πρωθυπουργός έχει να φοβάται και την ψήφο που έλαβε από τους αντι-ΣΥΡΙΖΑ κεντρώους ψηφοφόρους, που έχουν τουλάχιστον δύο λόγους να αναθεωρήσουν και να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ: πρώτον, για να μην είναι παντοδύναμος πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης και, δεύτερον, ώστε το ΠΑΣΟΚ να ενισχυθεί και να «εκθρονίσει» τον ΣΥΡΙΖΑ από την δεύτερη θέση του πολιτικού σκηνικού…

matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: