7.5.23

Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Πώς αφαίρεσαν 7,6 δισ. από τους συνταξιούχους...



Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξαπάτησε προεκλογικά τους συνταξιούχους. Το προεκλογικό μότο της Νέας Δημοκρατίας το 2019 ήταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «αντάλλαξε τις συντάξεις με το Σκοπιανό».

Το απίστευτο ψέμα, τη... διαστρέβλωση που ξεπέρασε κάθε όριο γκεμπελισμού, είχε διατυπώσει για πρώτη φορά ο Κυρ. Μητσοτάκης στις 11 Δεκεμβρίου 2018 κατά την ομιλία του στη Βουλή.

Είχε πει τότε: «Λέτε ότι δεν θα κόψετε άλλο τις συντάξεις όταν εσείς υπογράψατε τη μείωση των συντάξεων και ενώ προηγούμενα έχετε κόψει όλες τις νέες και έχετε πριονίσει όλες τις παλαιότερες» και πρόσθεσε: «Με κυνισμό στήσατε ένα διχασμό πάνω στο Σκοπιανό. Ανταλλάξατε το Σκοπιανό με τις μειώσεις των συντάξεων. Ανταλλάξατε ένα μέτρο που δεν θα έπρεπε να έχετε ψηφίσει με μια μείζονα εθνική υποχώρηση. Αυτό ήταν το εισιτήριο με το οποίο ταξιδεύσατε από τις Πρέσπες στην Ιθάκη...».


Τι έκρυβε μετεκλογικά αυτή η προπαγάνδα για το μείζον εθνικό θέμα, που επιλύθηκε επιτυχώς το 2019, το γνωρίσαμε. Αυτό που δεν μπορούσαν να φανταστούν τα 2,5 εκατ. των συνταξιούχων (και τα 4,5 εκατ. των ασφαλισμένων) ήταν όσα θα εφάρμοζε η νέα κυβέρνηση σε βάρος τους αμέσως μετά τις εκλογές.

Συνοπτικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με δύο βασικούς υπουργούς στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, τους Γ. Βρούτση και Κ. Χατδηδάκη, αμέσως μετά τις εκλογές δρομολόγησε τα ακριβώς αντίθετα απ' όσα είχε υποσχεθεί.

Εκοψε τη 13η σύνταξη, εξαπάτησε 1,5, εκατ. συνταξιούχους με τα αναδρομικά, επέβαλε χαράτσι 25% στους ελεύθερους επαγγελματίες, έκοψε τη δεύτερη εθνική σύνταξη σε χήρους και αναπήρους, την οποία έδωσε απλόχερα σε αιρετούς και δημάρχους.

Πόσο στοίχισε άραγε η αθέτηση των υποσχέσεων Μητσοτάκη στα 2,5 εκατ. συνταξιούχων; Ούτε λίγο ούτε πολύ 7,6 δισ. ευρώ έχασαν οι συνταξιούχοι την τετραετία της Νέας Δημοκρατίας. Από την περικοπή της 13ης σύνταξης (1,1 εκατ. ευρώ τον χρόνο) οι συνταξιούχοι έχασαν συνολικά 4,5 δισ. ευρώ. Από τη μη επιστροφή των περικοπών σε δώρα και επικουρικές συντάξεις, που είχε παρανόμως και αντισυνταγματικά περικόψει η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, δεν επεστράφησαν 2,5 δισ. σε περίπου 1 εκατ. δικαιούχους. Τέλος, λόγω της προσωπικής διαφοράς, που τώρα ο κ. Μητσοτάκης υπόσχεται ότι θα σταδιακά θα... αντιμετωπίσει, στερήθηκαν 600 εκατ. περίπου 900.000 συνταξιούχοι.

Ολη η τετραετία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί μια συνεχή προσπάθεια μεθοδικής διάλυσης του ΕΦΚΑ, έχοντας ήδη παραδώσει την επικουρική ασφάλιση στα funds και στις ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά και την έκδοση των συντάξεων σε ιδιωτική εταιρεία.

Παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατήργησε τη 13η σύνταξη, διοχετεύοντας τα 960 εκατ. που έλαβαν οι συνταξιούχοι το 2019 στη χρηματοδότηση της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης (ν. 4826/2021).
Για περισσότερους από 800.000 συνταξιούχους, ο νόμος προέβλεπε πλήρη 13η σύνταξη (500 ευρώ), ενώ για τις υψηλότερες συντάξεις υπήρχε κλιμάκωση που έφτανε στο 30% (ν. 4611/2019). 

Εξαπάτησε τους συνταξιούχους σε σχέση με τα αναδρομικά από τις παράνομες περικοπές που έκανε η κυβέρνηση Σαμαρά, το 2012 (ν. 4051/2012 και 4093/2012).
Αντί μάλιστα να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΣτΕ, επέστρεψε μόνο τις περικοπές για τις κύριες συντάξεις και όχι για δώρα και επικουρικές.

Επιπλέον φορολόγησε και με υψηλότατο συντελεστή τα αναδρομικά, με αποτέλεσμα χιλιάδες συνταξιούχοι να λάβουν τα ποσά που δικαιούνται κομμένα ακόμα και στο 50%.

Άφησε εκτός στήριξης μεταξύ άλλων τους χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι, αντί για 13 σύνταξη, πήραν πενιχρά επιδόματα (250 και 200 ευρώ) πλήρως αναντίστοιχα, με το τεράστιο κύμα ακρίβειας που σαρώνει την ελληνική κοινωνία.

Έκοψε τη δεύτερη εθνική σύνταξη σε χήρους και αναπήρους.

Επέβαλε χαράτσι στους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς αύξησε τις ασφαλιστικές εισφορές, για το 80% των ελευθέρων επαγγελματιών, αυξάνοντας την κατώτατη κλίμακα από τα 185 ευρώ στα 220 ευρώ ανά μήνα.

Ιδιωτικοποίησε τη δημόσια επικουρική ασφάλεια. Προχώρησε στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, με την ίδρυση του ΤΕΚΑ (Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης) δίνοντας τα αποθεματικά της επικουρικής ασφάλισης βορά στα funds και στις ασφαλιστικές εταιρείες. Ήδη δεκάδες χιλιάδες νέοι ασφαλισμένοι, μετά το 2022, έγιναν «επενδυτές με το ζόρι».

Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: