Τα δύο θλιβερά περιστατικά με κακοποίηση ζώων σε Υδρα και Τζια το τριήμερο της Πρωτομαγιάς ήρθαν να προστεθούν στα δεκάδες συμβάντα που καθημερινά καταγράφει το Τμήμα Προστασίας Ζώων στη Διεύθυνση Γενικής Αστυνόμευσης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.
Πρόκειται για μια υπηρεσία που μετρά μόλις... μερικούς μήνες ζωής, όμως από τις 4 του περασμένου Οκτωβρίου, όταν ξεκίνησε να λειτουργεί ο πενταψήφιος αριθμός 10410, μέχρι και χθες έχει καταγράψει σε ολόκληρη τη χώρα 2.509 καταγγελίες, έχει συλλάβει 10 κακοποιητές, σχημάτισε 178 δικογραφίες για κακοποίηση ζώων και επέβαλε 173 χρηματικά πρόστιμα.
Με απλά μαθηματικά, αποδεικνύεται ότι καθημερινά καταγράφονται 12 καταγγελίες σε όλη την επικράτεια από ανάλγητα ανθρωποειδή που κακοποιούν και θανατώνουν ζώα.
Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το «ΘΕΜΑ», στην περιοχή της Αττικής έχουν καταγραφεί με διαφορά τα περισσότερα περιστατικά, δηλαδή 1.713. Παράλληλα, από τις 2.509 καταγγελίες οι 2.270 αφορούν κακοποιήσεις σε σκύλους, οι 146 σε γάτες, οι 52 σε ιπποειδή και 41 περιπτώσεις άλλων ζώων.
Το Τμήμα Προστασίας Ζώων λειτουργεί από πέρυσι τον Μάιο με στόχο την καλύτερη εφαρμογή του νόμου αλλά και την καθοδήγηση, την εποπτεία και τον συντονισμό όλων των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. που χειρίζονται υποθέσεις κακοποίησης ζώων. Επιπλέον, μέσω του πενταψήφιου αριθμού 10410 της ΕΛ.ΑΣ. δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες για άμεση επικοινωνία καθημερινά με το Τμήμα Προστασίας Ζώων του Αρχηγείου προκειμένου να καταγγέλλουν περιστατικά κακοποίησης ζώων.
«Η προστασία των ζώων αποτελεί πρωταρχικής σημασίας ζήτημα για την Ελληνική Αστυνομία, έχοντας ήδη ενταχθεί στο Πρόγραμμα Αντεγκληματικής Πολιτικής ετών 2021-2025 και αντανακλά έως έναν βαθμό με βεβαιότητα το πολιτισμικό επίπεδο της χώρας μας.
Παράλληλα, δε, συνδέεται και με άλλες εκφάνσεις και μορφές της βίας. Κατά το χρονικό διάστημα από το 2017 έως και το 2020 το φαινόμενο παρουσίασε ιδιαίτερη έξαρση τόσο στην ηπειρωτική χώρα με καταγραφή πλήθους περιστατικών ενεργητικής και παθητικής κακοποίησης ζώων όσο και στις νησιωτικές περιοχές αυτής, όπου καταγγέλλονταν και σημειώνονταν κυρίως περιπτώσεις παστουρώματος ιπποειδών (εργασίας) καθώς και γαϊδουριών.
Σταδιακά, από το 2021, με την ψήφιση και έκδοση του Ν. 4830/2021, ο οποίος προσέδωσε στις επαπειλούμενες ποινές κακουργηματικό χαρακτήρα, τα ως άνω περιστατικά άρχισαν να παρουσιάζουν φθίνουσα πορεία, χωρίς ωστόσο να έχουν εξαλειφθεί πλήρως», επισημαίνει στο «ΘΕΜΑ» η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντία Δημογλίδου...
protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου