Δεν έχουν τέλος οι αναθέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε ιδιώτες, παρά το γεγονός ότι οι υπηρεσίες που παρέχουν, για τις οποίες... εισπράττουν εκατομμύρια ευρώ, θα μπορούσαν να παρασχεθούν από κρατικές υπηρεσίες δίχως επιπλέον επιβάρυνση για τον κρατικό κορβανά. Οπως αποκαλύπτει το Documento, λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές τόσο η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη όσο και το υπουργείο Ανάπτυξης επέλεξαν να αναθέσουν σε ιδιώτες την παροχή υπηρεσιών συνολικής αξίας 1,628 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση του Ελληνα φορολογούμενου.
Η πρώτη περίπτωση αφορά την ανάθεση της επιμόρφωσης σωφρονιστικών υπαλλήλων και εξωτερικών φρουρών των φυλακών από τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής σε εταιρεία έπειτα από διαγωνισμό αντί 1,228 εκατ. ευρώ. Η δεύτερη, την ανάθεση παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών από το υπουργείο Ανάπτυξης επίσης σε ιδιωτική εταιρεία αντί 400.000 ευρώ. Με τη μόνη διαφορά ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο σε έκθεσή του που δημοσιεύει σήμερα το Documento εντοπίζει «πλημμέλειες» σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη ανάθεση, ενώ παράλληλα αμφισβητεί την αναγκαιότητά της, καθώς οι υπηρεσίες που παρείχε η ιδιωτική εταιρεία θα μπορούσαν να παρασχεθούν από υπαλλήλους του υπουργείου Ανάπτυξης που ήδη πληρώνονται για τον σκοπό αυτό.
€1,2 εκατ. ευρώ σε ιδιώτη ενώ υπάρχει ακαδημία
Τον Δεκέμβριο του 2022 ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Κωνσταντίνος Παπαθανασίου προκήρυξε δημόσιο διαγωνισμό σχετικά με την επιλογή αναδόχου για το έργο «Ενέργειες Επιμόρφωσης και Πιστοποίησης Δεξιοτήτων Σωφρονιστικού Προσωπικού». Πρόκειται για υποέργο της πράξης «Δράσεις αναβάθμισης του ανθρώπινου δυναμικού των καταστημάτων κράτησης» η οποία έχει ενταχτεί στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση Δημοσίου Δικαίου». Η σύμβαση αφορούσε την «παροχή υπηρεσιών επιμόρφωσης 800 σωφρονιστικών υπαλλήλων και ειδικότερα των κλάδων φύλαξης και εξωτερικής φρούρησης».
Η επιμόρφωση είχε να κάνει τόσο με «οριζόντια θέματα» όσο και «με εξειδικευμένα αντικείμενα που άπτονται άμεσα της επιχειρησιακής ετοιμότητας και του εξειδικευμένου έργου φύλαξης και ασφάλειας», όπως αναφερόταν στην προκήρυξη. Η διάρκεια υλοποίησης της σύμβασης ορίστηκε σε επτά μήνες και το κόστος της ανάθεσης σε 1,228 εκατ. ευρώ.
Πριν από λίγες ημέρες, συγκεκριμένα στις 7 Απριλίου, με απόφαση του Κ. Παπαθανασίου το έργο κατοχυρώθηκε στην Αποψη ΑΕ. Η εταιρεία υπηρεσιών συμβουλευτικής πληροφορικής και εκπαίδευσης, με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον Χαράλαμπο Ζαφειρόπουλο, είχε απασχολήσει έντονα τη δημοσιότητα το 2020 όταν ξέσπασε το σκάνδαλο των vouchers με τα «σκόιλ ελικίκου» και «μέτζη του νέουκτη» επί υπουργίας Γιάννη Βρούτση στο Εργασίας. Ο Χ. Ζαφειρόπουλος ήταν ένα από τα πρόσωπα που είχαν αποκτήσει μία από τις επτά πλατφόρμες του προγράμματος μέσω των οποίων θα γινόταν η τηλεκπαίδευση επιστημόνων στην πανδημία. Επρόκειτο, όπως αποδείχθηκε, για έναν τραγέλαφο, που ανάγκασε την κυβέρνηση να ανακρούσει πρύμναν μετά τον σάλο που ξέσπασε και να καταργήσει το πρόγραμμα.
Ειδικότερα, ο Χ. Ζαφειρόπουλος βρισκόταν πίσω από την πλατφόρμα voucher.eclassroom.gr μέσω της εταιρείας Αποψη Υπηρεσίες εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης ΕΕ. Δεν ήταν η μοναδική επιχειρηματική δραστηριότητα της οικογένειας Ζαφειρόπουλου, καθώς διαθέτει μια σειρά από εταιρείες, σύμφωνα με όσα είχαν δει το φως της δημοσιότητας εκείνη την περίοδο.
Η ανάθεση της επιμόρφωσης των σωφρονιστικών υπαλλήλων εγείρει όμως ερωτήματα τα οποία θα πρέπει να απαντήσει το αρμόδιο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Τόσο οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι όσο και οι εξωτερικοί φρουροί των φυλακών είναι κρατικοί υπάλληλοι και υποχρεούνται σε εισαγωγική εκπαίδευση μόλις διοριστούν. Η εκπαίδευση γινόταν μέχρι σήμερα πάντοτε από το αρμόδιο υπουργείο και ποτέ από ιδιώτη.
Επίσης, επί κυβέρνησης Μητσοτάκη εγκαινιάστηκε σωφρονιστική ακαδημία στη Θήβα, όπου ήδη έχουν εκπαιδευτεί σωφρονιστικοί υπάλληλοι και εξωτερικοί φρουροί των φυλακών που διορίστηκαν μέσω των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ 6Κ/2018 και 9Κ/2021. Εκτός από την εισαγωγική εκπαίδευση, σωφρονιστικοί υπάλληλοι και εξωτερικοί φρουροί συμμετέχουν κατά καιρούς σε επιμορφώσεις και σεμινάρια, τα οποία συνήθως γίνονται από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Επομένως τίθεται το ερώτημα γιατί επιλέχθηκε ιδιώτης για την εκπαίδευση των σωφρονιστικών υπαλλήλων με κόστος 1,2 εκατ. ευρώ ενώ αυτή θα μπορούσε να γίνει δωρεάν από το υπουργείο;...
Bαγγέλης Τριάντης
documentonews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.