Το άρθρο 16 βρίσκεται σταθερά στο στόχαστρο της Ν.Δ. Αποτελεί, άλλωστε, έναν από τους στρατηγικούς της στόχους τα τελευταία χρόνια, γι’ αυτό και σε κάθε ευκαιρία το επαναφέρει στο προσκήνιο. Την αναθεώρησή του είχε θέσει δύο φορές ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε προεκλογικές συνεντεύξεις του τον Μάιο, στα Παραπολιτικά και στον ΣΚΑΪ.
Αξίζει... να θυμίσουμε ότι το άρθρο 16 μαζί με το άρθρο 24 (αλλαγή χρήσης των δασικών εκτάσεων) ήταν τα δύο άρθρα που μετ’ επιτάσεως ζητούσε η Ν.Δ. να αναθεωρηθούν κατά τη διαδικασία της προηγούμενης συνταγματικής αναθεώρησης.
Αναδίπλωση Γεωργιάδη για τους 180
Την αδημονία της Ν.Δ. για την κατάργησή του αποκάλυψε ο Άδωνις Γεωργιάδης ήδη από το βράδυ των εκλογών της 21ης Μαΐου με την περιβόητη δήλωση «να πάρουμε 180 μόνοι μας και να πάμε να αλλάξουμε το σύνταγμα».
Ωστόσο, μετά τις σφοδρές επικρίσεις για αλαζονεία και την παρέμβαση του Ν. Δένδια (ΑΝΤ1), έσπευσε να διορθώσει (Real FM) ότι δεν εννοούσε να κάνει η Ν.Δ. «ό,τι θέλει, αλλά να δεσμευθούν τα κόμματα προεκλογικά έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε να επιτευχθούν αυτές οι συναινέσεις για να πάει η χώρα μπροστά».
Λίγο πριν είχε υπενθυμίσει τη στάση του ΠΑΣΟΚ το 2008 όταν είχε ψηφίσει στην Επιτροπή την αλλαγή του άρθρου 16, κάτι που αναίρεσε μετά στην Ολομέλεια. Τη διόρθωση του Άδ. Γεωργιάδη είχε προαναγγείλει στον ΣΚΑΪ νωρίς το πρωί ο Άρης Πορτοσάλτε, διευκρινίζοντας ότι αναφερόταν στο ΠΑΣΟΚ και όχι στους βουλευτές της Ν.Δ.
Ο Δημήτρης Καιρίδης, λίγο μετά στο ίδιο κανάλι, υπενθύμισε και εκείνος με τη σειρά του τη στάση του ΠΑΣΟΚ. Ενώ νωρίτερα έβαλε κατά του άρθρου 16 λέγοντας ότι δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο «καθολική απαγόρευση για οτιδήποτε μη δημόσιο στην ανώτατη Παιδεία» πλην της Βόρειας Κορέας.
Θα αντιπαρατεθούν... συμφωνώντας;
Αναρωτιέται κανείς πως το ΠΑΣΟΚ που ευαγγελίζεται ότι θα είναι μια αντιπολίτευση με «θετικό πρόσημο», με «αξιόπιστη, εναλλακτική πρόταση, χωρίς διχασμούς, χωρίς τοξικότητα αλλά με προτάσεις και θέσεις» σκοπεύει να αντιπαρατεθεί με τη Ν.Δ. για το άρθρο 16;
Οχι. Διότι όπως έχει ξεκαθαρίσει τόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης στο ντιμπέιτ αλλά και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, στον οποίο ανήκει η παραπάνω περιγραφή για την αντιπολίτευση που φιλοδοξεί να είναι, το ΠΑΣΟΚ λέει «ναι στα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια». Και ενώ μίλησε για μια σειρά ζητήματα για τα οποία σκοπεύει να αντιπαρατεθεί «με θετικό πρόσημο» το ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ., όπως το ΕΣΥ και η κοινωνική κατοικία, έκλεισε με μια συμφωνία, αποδεικνύοντας έτσι ποιο κόμμα είναι έτοιμο να προσφέρει τις «ευρείες συναινέσεις» που χρειάζεται η Ν.Δ. στο θέμα αυτό.
Το γεγονός ότι η αλλαγή του άρθρου 16 ευνοεί συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα τα οποία διακαώς την επιζητούν διότι όχι μόνο έτσι θα «ανοίξουν νέες αγορές», αλλά θα μπορούν να εξασφαλίσουν και κρατική χρηματοδότηση -που σημαίνει ότι θα πληρώνουμε όλοι μας για τις σπουδές των εκλεκτών γόνων- με βάση τους στόχους της Διαδικασίας της Μπολόνια, είναι όχι ο μόνος, αλλά ο βασικός ίσως λόγος αυτής της «πρεμούρας»...
avgi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου