Νέα στοιχεία σχετικά με την κατοχύρωση του εμπορικού σήματος «TurkAegean» από την Τουρκία, τα οποία εκθέτουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τους χειρισμούς της στο συγκεκριμένο ζήτημα, δημοσιεύει σήμερα το Documento.
Ειδικότερα, σε ακόμη οκτώ χώρες κατοχυρώθηκε από την Τουρκία ο όρος «TurkAegean» από τον Ιούνιο του 2022 μέχρι και σήμερα, όταν η... κυβέρνηση Μητσοτάκη πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν σάλος και ενδοκυβερνητική κόντρα. Πρόκειται για χώρες όπως η Νέα Ζηλανδία, η Ινδονησία, οι Φιλιππίνες, το Ισραήλ κ.ά., όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του Global Brand Database, δηλαδή της βάσης δεδομένων με τα σήματα που έχουν κατοχυρωθεί παγκοσμίως.
Τo γεγονός αυτό εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθώς, όπως αποκάλυψε το documentonews.gr, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων καθυστέρησε οκτώ μήνες να καταθέσει προσφυγή στην ΕΕ κατά της κατοχύρωσης του «TurkAegean».
Το… πολύπλοκο νομικό ζήτημα
Ηταν Ιούνιος του 2022 όταν ήρθε στο φως της δημοσιότητας η υπόθεση του «TurkAegean», ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων και ενδοκυβερνητικές κόντρες, με τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνη Γεωργιάδη να επιρρίπτει ευθύνες στην πλευρά του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου να ανακοινώνει ότι η Ελλάδα θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες.
Παρά τις εξαγγελίες, η Υπηρεσία Προώθησης και Ανάπτυξης Τουρισμού του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας συνέχισε να κατοχυρώνει τον όρο «TurkAegean» σε διάφορες χώρες. Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτει το Documento, από τον Ιούνιο του 2022 κατοχυρώθηκε από την Τουρκία ο όρος «TurkAegean» σε οκτώ χώρες.
Ειδικότερα στις 30 Αυγούστου 2022 στη Νέα Ζηλανδία, στις 4 Αυγούστου 2022 στο Λάος, την 1η Σεπτεμβρίου 2022 στη Σαμόα, στις 31 Οκτωβρίου 2022 στην Ινδονησία, στις 15 Ιανουαρίου 2023 στη Μογγολία, στις 6 Φεβρουαρίου 2023 στις Φιλιππίνες και στις 7 Απριλίου 2023 στην Καμπότζη και στις 2 Ιανουαρίου 2023 στο Ισραήλ, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του Global Brand Database.
Την ίδια ώρα, όπως αποκάλυψε το documentonews.gr, μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων κατέθεσε προσφυγή κατά της κατοχύρωσης του εμπορικού σήματος «TurkAegean» από την Τουρκία. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από επίσημα έγγραφα, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στο οποίο προΐσταται ο Αδ. Γεωργιάδης, κατέθεσε προσφυγή κατά της απόφασης της Επιτροπής Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (EUIPO) μέσω δικηγορικού γραφείου στις 16 Φεβρουαρίου 2023. Η αίτηση έγινε δεκτή και αναμένεται η τελική απόφαση, ενώ αντίστοιχη κίνηση έχει γίνει και στις ΗΠΑ.
Ερώτημα αποτελεί το γιατί χρειάστηκε να περάσουν οκτώ μήνες μέχρι να κινηθεί νομικά η ελληνική κυβέρνηση και ενώ η Τουρκία συνέχισε να κατοχυρώνει το «TurkAegean» σε διάφορες χώρες. Πάντως ο κ. Γεωργιάδης για ακόμη μια φορά προσπάθησε να τα ρίξει στο υπουργείο Εξωτερικών, λέγοντας ότι «δεν είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Ανάπτυξης, αλλά άπτεται της εξωτερικής μας πολιτικής», ενώ το χαρακτήρισε πολύπλοκο νομικό ζήτημα.
Να σημειωθεί ότι η πολυδιαφημισμένη ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ) που είχε διατάξει ο Αδ. Γεωργιάδης το περασμένο καλοκαίρι για τη διερεύνηση τυχόν «πειθαρχικών παραπτωμάτων υπαλλήλων της πρώην Διεύθυνσης Σημάτων της ΓΓ Εμπορίου» έληξε χωρίς αποτέλεσμα. Οπως «απεδείχθη, καμία υπηρεσία και κανένας υπάλληλος δεν είχε ευθύνη γι’ αυτό το ζήτημα». Ολα αυτά την ώρα που η Τουρκία για τρίτη συνεχή χρονιά υλοποιεί πανάκριβες καμπάνιες διεθνώς με τον όρο «TurkAegean».
Από το 2021 το «TurkAegean»
Ολα ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2021, όταν η τουρκική πλευρά κατέθεσε αίτηση στην ΕΕ για την κατοχύρωση του εμπορικού σήματος «TurkAegean». Δύο μήνες μετά και συγκεκριμένα στις 7 Σεπτεμβρίου η αίτηση δημοσιεύτηκε.
Η ελληνική πλευρά μπορούσε να καταθέσει αίτηση ανακοπής σε βάρος της τουρκικής αίτησης εντός τριμήνου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ, η διαδικασία της ανακοπής διήρκεσε μέχρι και τις 7 Δεκεμβρίου 2021. Ωστόσο η ελληνική πλευρά ουδέποτε κατέθεσε τη σχετική αίτηση, με αποτέλεσμα στις 7 του Δεκέμβρη να λήξει η προθεσμία που είχε στη διάθεσή της.
Μερικές μέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 16 Δεκεμβρίου 2021 το «TurkAegean» κατοχυρώθηκε στην τουρκική πλευρά και το σήμα δημοσιεύτηκε. Μάλιστα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΕ, η κατοχύρωση του σήματος ισχύει μέχρι και τις 31 Ιουλίου 2031, όταν και λήγει η σχετική άδεια...
Βαγγέλης Τριάντης
documentonews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου