22.4.23

Το TikΤok υπό δίωξη...



Οι ρυθμιστικές αρχές στη Δύση φοβούνται ότι το TikTok ενδέχεται να θέσει ευαίσθητα δεδομένα χρηστών στα χέρια της κινεζικής κυβέρνησης.
Δεκάδες κυβερνήσεις και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο έχουν απαγορεύσει το TikTok από τηλέφωνα και συσκευές αξιωματούχων τους τελευταίους μήνες. Προσφάτως... δε η Ολλανδία και η Νορβηγία και πολλές ακόμη χώρες εντάχθηκαν στη λίστα των χωρών που απαγορεύουν την εφαρμογή κοινής χρήσης βίντεο, που ανήκει στην κινεζική εταιρεία ByteDance, σε συσκευές κυβερνητικών στελεχών, από συσκευές που έχουν εκδοθεί από την κυβέρνηση, σχολιάζει το αμερικανικό περιοδικό τεχνολογίας Wired.

Τονίζει πως παρά την επιμονή του TikTok ότι λειτουργεί ανεξάρτητα και δεν μοιράζεται δεδομένα χρηστών με την κινεζική κυβέρνηση, πριν από λίγες ημέρες η Γαλλία κατέστη η τελευταία χώρα που απαγόρευσε την πρόσβαση των αξιωματούχων σε αυτό. Αυτή η απαγόρευση, που παρακολουθείται από την υπηρεσία κυβερνοασφάλειας της Γαλλίας, επηρεάζει περίπου 2,5 εκατομμύρια δημοσίους υπαλλήλους. Αλλά ταυτόχρονα, έχει γίνει η πρώτη χώρα που κάνει το ίδιο για όλες τις «ψυχαγωγικές» εφαρμογές συμπεριλαμβανομένων των Netflix, Instagram, CandyCrash και Twitter.

«Οι ψυχαγωγικές εφαρμογές δεν παρέχουν επαρκή επίπεδα κυβερνοασφάλειας και προστασίας δεδομένων για να αναπτυχθούν στα ψηφιακά εργαλεία της διοίκησης», τόνισε ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης, Στανισλάς Γκουερινί. Πρόσθεσε ότι επομένως συνιστούν κίνδυνο για την προστασία δεδομένων των διοικήσεων και των δημοσίων υπαλλήλων τους, αν και σημείωσε ότι «θα μπορούσαν να χορηγηθούν εξαιρέσεις για σκοπούς θεσμικής επικοινωνίας».

Το άρθρο υπογραμμίζει ότι όπως φαίνεται η Γαλλία, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Δύση, βλέπει τις κινεζικές και αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας με παρόμοιο τρόπο.

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη περίπτωση τεχνολογικής έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και της Γαλλίας, αφού το 2019, το Παρίσι ενέκρινε φόρο ψηφιακών υπηρεσιών παρά τις απειλές για αντίποινα από την Ουάσινγκτον, η οποία υποστήριξε ότι οι Γάλλοι στόχευαν άδικα αμερικανικούς κολοσσούς τεχνολογίας, όπως η Google και το Facebook.

Από το 2018, η Γαλλία είναι σθεναρά αντίθετη με τον νόμο Cloud των ΗΠΑ, ο οποίος δίνει στις αμερικανικές αρχές επιβολής του νόμου την εξουσία να ζητούν δεδομένα που είναι αποθηκευμένα από τους περισσότερους μεγάλους παρόχους cloud, ακόμα κι αν βρίσκονται εκτός των ΗΠΑ.

Γεγονός είναι πάντως ότι μέρα με τη μέρα, όλο και περισσότερες κυβερνήσεις και δημόσιοι φορείς απαγορεύουν το TikTok από τις συσκευές προσωπικού - αλλά η απόφαση της Γαλλίας να περιορίσει όλες τις «ψυχαγωγικές εφαρμογές» ξεχωρίζει και επαινείται από τους ακτιβιστές προστασίας της ιδιωτικής ζωής.

Η αλήθεια είναι πάντως ότι οι φόβοι για το TikTok έχουν διογκωθεί. Αλλά παράλληλα με την οργή, οι άνθρωποι αρχίζουν να αμφισβητούν τις πρακτικές απορρήτου και άλλων εφαρμογών - ανεξάρτητα από το πού εδρεύουν οι εταιρείες. Και αυτό μοιάζει σαν την καίρια στιγμή που περίμεναν οι αγωνιστές προστασίας της ιδιωτικής ζωής.

Παράλληλα όλο και περισσότεροι διερωτώνται με ποιον τρόπο συλλέγονται και χρησιμοποιούνται δεδομένα από χρήστες στο Facebook, το Instagram, το Snapchat και το CandyCrush. Πάντως επί του παρόντος, η πολιτική στοχοποίηση του TikTok οφείλεται στο γεγονός ότι μητρική του εταιρεία βρίσκεται στην Κίνα, με το Παρίσι να δηλώνει ξεκάθαρα ότι όχι μόνο το TikTok αλλά και όλες οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης οφείλουν να απαντήσουν σε μια σειρά ερωτημάτων που αφορούν την ασφάλεια των χρηστών.

Αναφορικά, τέλος, με τη χρήση του TikΤok στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, σε τεχνολογικό τους άρθρο οι New York Times υπογραμμίζουν, για τον πόλεμο κατά της κινεζικής εφαρμογής, ότι οι νομοθέτες και οι ρυθμιστικές αρχές στη Δύση φοβούνται πως το TikTok ενδέχεται να θέσει ευαίσθητα δεδομένα χρηστών στα χέρια της κινεζικής κυβέρνησης επειδή υφίστανται νόμοι που επιτρέπουν στο Πεκίνο να απαιτεί, κρυφά, από κινεζικές εταιρείες, πολίτες και επιχειρήσεις την παροχή πληροφοριών.

Δημήτρης Φαναριώτης

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: