Στο επίκεντρο του σκανδάλου υποκλοπών μπαίνει και η γειτονική χώρα μετά τις αποκαλύψεις για τις ποικίλες δραστηριότητες του Ταλ Ντίλιαν στη Βόρεια Μακεδονία.
Σε… βαλκανική υπόθεση εξελίσσεται το σκάνδαλο των υποκλοπών και της χρήσης του κακόβουλου λογισμικού Predator, καθώς νέο ρεπορτάζ αποκαλύπτει την εμπλοκή της Βόρειας Μακεδονίας και την αγαστή συνεργασία με ελληνικές υπηρεσίες.
Σύμφωνα με... την αποκάλυψη του inside story, σε σύμπραξη με το Investigative Reporting Lab το Predator αναπτύχθηκε στη Βόρεια Μακεδονία με τις ρυθμιστικές αρχές των Σκοπίων να κάνουν τα στραβά μάτια κατά παράβαση της νομοθεσίας.
Η δημοσιογραφική έρευνα καταγράφει ότι η Cytrox, εταιρεία που ανήκει στην Intellexa του γνωστού και μη εξαιρετέου Ταλ Ντίλιαν, κατασκεύασε και ανέπτυξε το κατασκοπευτικό λογισμικό στη γειτονική χώρα, ενώ και οι εκεί έρευνες δείχνουν να έχουν βαλτώσει.
Με βάση απόρρητα έγγραφα των μυστικών υπηρεσιών της Βόρειας Μακεδονίας, η Cytrox, με έδρα τα Σκόπια ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2017 ως ανώνυμη εταιρεία από έξι επιχειρηματίας, πέντε από το Ισραήλ (Ντρορ Χαρπάζ, Σαρόν Άντλερ, Αβραάμ Ρουμπινστάιν, Εγιάλ Αβραάμ Ορέν, Αλόν Αραμπόφ) και έναν από την Ουγγαρία (Ρότεμ Φάρκας).
Ως διευθύνων σύμβουλος αναφερόταν ο Ίβο Μαλινόφσκι, ενώ ο πραγματικός δικαιούχος της εταιρείας ήταν ο Meir Shamir, πρώην βετεράνος της πολεμικής αεροπορίας από το Ισραήλ ενώ όλοι τους, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχουν δεσμούς με τον Ταλ Ντίλιαν, επικεφαλής της Intellexa.
Τα αρχεία καταγράφουν ένα εκτενές αποτύπωμα του Ντίλιαν στη γειτονική χώρα, καθώς διεύρυνε τις συμμετοχές του σε άλλες τέσσερις εταιρείες που ήταν εγγεγραμμένες στην ίδια διεύθυνση στα Σκόπια. Καθεμία τους, Cyshark, Cygnet, Cintellexa και Cyberlab είχαν σχέσεις με συνεργάτες του Ντίλιαν και καταχωρίστηκαν μεταξύ του 2017 και του 2020. Ο Αβραάμ Ρουμπινστάιν εμφανίζεται μεταξύ των δικαιούχων ιδιοκτητών στις Cytrox και Cyberlab μαζί με τον Ρότεμ Φάρκας, ενώ ο πατέρας του Φάρκας, Μοσέ, είναι συνιδιοκτήτης της Cyshark μαζί με τον Ίβο Μαλινκόφσκι. Όλοι έχουν επιχειρηματικές διασυνδέσεις με τον Ντίλιαν.
«Ήταν ουσιαστικά μια εταιρεία, όλοι δουλεύαμε στα ίδια γραφεία και όλοι ασχολούμασταν με τις ίδιες εργασίες. Πολλοί από τους εργαζόμενους δεν είχαν ιδέα πόσες εταιρείες ήταν εγγεγραμμένες, απλά γνωρίζαμε ότι δουλεύαμε για την Intellexa. Ο μισθός ήταν καλύτερος από εξαιρετικός, οπότε κανείς δεν νοιαζόταν», δήλωσε στο IRL ένας πρώην εργαζόμενος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Ο εν λόγω εργαζόμενος επιβεβαίωσε, επίσης, τις σχέσεις με την Ελλάδα σημειώνοντας «εκπαιδεύαμε επίσης τους υπαλλήλους στην Ελλάδα. Όλα ελέγχονταν από εδώ, επειδή το κύριο προϊόν όλων των εργασιών της Intellexa ήταν στα Σκόπια».
Το γραφείο των Σκοπίων επισκέπτονταν συχνά διάφοροι Ισραηλινοί, σύμφωνα με πηγές και στοιχεία της συνοριακής αστυνομίας. Ο υπάλληλος δεν μπορούσε να πει ποιοι ακριβώς ήταν όλοι αυτοί, αλλά γνώριζε έναν άνθρωπο – τον Σαχάκ Σάλεφ. «Ήταν ο κύριος άνθρωπος, τον έστειλαν εδώ από την αρχή οι Ισραηλινοί για να επιβλέπει τις εργασίες της παραγωγής».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου