Μαρία Ψαρά
Η πρώτη Αμερικανή πολίτης που στοχεύεται από παράνομο λογισμικό σε κράτος-μέλος της Ε.Ε. είναι η Άρτεμις Σίιφορντ, πρώην διευθύντρια ασφαλείας στο ΜΕΤΑ (facebook). Και αυτό το κράτος μέλος είναι η Ελλάδα!
Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γ. Λέναερς, ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, κατά την... παρουσίαση της ακρόασης της Σίιφορντ στην PEGA. Όπως ανέφερε ο επικεφαλής, η εφημερίδα New York Times σε δημοσίευμά της στις 20 Μαρτίου ανέφερε ότι η κ. Σίιφορντ παρακολουθείτο από το Predator όταν εργαζόταν ως διευθύντρια ασφαλείας στην ομάδα της ΜΕΤΑ. «Η κ. Σίιφορντ είναι Ελληνοαμερικανίδα και η πρώτη περίπτωση Αμερικανού πολίτη που στοχεύεται σε κράτος-μέλος της ΕΕ από κατασκοπευτική τεχνολογία», τόνισε.
Στη συνέχεια το λόγο έλαβε η ίδια η Άρτεμις Σίιφορντ, η οποία συστήθηκε στην επιτροπή. «Η περίπτωσή μου έχει ιδιαιτερότητες σε τρία επίπεδα. Καταρχάς στο ποια είμαι. Δεν είμαι πολιτικός, ούτε μέλος κόμματος, ούτε καν δημοσιογράφος. Είμαι ιδιώτης, πολίτης μιας χώρας με ισχυρή δημοκρατική παράδοση, με κράτος δικαίου. Αυτό δείχνει ότι αν κάποιος (σ.σ. από τις ΗΠΑ) έχει υπάρξει στόχος του Predator, τότε κανείς δεν είναι ασφαλής».
Η δεύτερη ιδιαιτερότητα αφορά ειδικά τον συνδυασμό της παρακολούθησης από το κράτος για τις τηλεπικοινωνίες με τη σύνδεση του λογισμικού Predator. «Στη δική μου περίπτωση συνέβησαν και τα δύο μαζί και η παρακολούθηση του επίσημου κράτους είχε μοχλευτεί για να με στοχεύσουν με Predator. Ο συνδυασμός της εξουσίας του κράτους με το λογισμικό είναι κάτι τρομαχτικό», τόνισε η ειδικός στην ψηφιακή ασφάλεια.
Το τρίτο είναι τι συνέβη στη συνέχεια, δηλαδή πώς η κυβέρνηση αντέδρασε. Εκεί η απάντησή της είναι χαρακτηριστική του προφίλ μιας επιστήμονος που μετανάστευσε στο εξωτερικό λόγω κρίσης.
«Όπως ξέρετε είμαι Ελληνίδα πολίτης αλλά έφυγα κατά την οικονομική κρίση και αναζητούσα καλύτερες ευκαιρίες αλλού. Η δική μου η γενιά είχε πραγματικά ενθουσιασμό πριν από 4 χρόνια όταν ανέλαβε η συγκεκριμένη κυβέρνηση για να γυρίσει σελίδα η χώρα για οικονομική σταθερότητα και πρόοδο. Είναι λυπηρό τώρα για μέλη γενιάς μου ότι υπάρχει διάβρωση και υπαναχώρηση κράτους Δικαίου», τόνισε με αποστομωτική ειλικρίνεια.
Η ίδια περιέγραψε τι συνέβη: «εργάζομαι για μεγάλη εταιρεία στις ΗΠΑ αλλά επίσης περνούσα χρόνο την Ελλάδα και εργαζόμουν εξ αποστάσεως. Το Φθινόπωρο του 2021 είχα ένα ραντεβού για το εμβόλιο για τον κορονοϊό μέσω κρατικής υπηρεσίας. Και το κράτος στέλνει μηνύματα για υπενθύμιση. Έλαβα κάποια μηνύματα και μια υπενθύμιση να εμφανιστώ. Λίγη ώρα μετά, λαμβάνω και ίδια μηνύματα το πρώτο ίδιο για τόπο και χρόνο. Αλλά αυτό το μήνυμα περιλάμβανε ένα λινκ και μου ζητούσαν να επιβεβαιώσω το ραντεβού. Και το πάτησα», διηγήθηκε.
«Περνάει ένας χρόνος και δεν έχω υποψία μέχρι που βλέπω πολύ κόσμο να βρίσκεται στο στόχαστρο παρακολουθήσεων με Predator. Στην αρχή δεν το πιστεύω. Μου ήταν πολύ δύσκολο να το πιστέψω γιατί δεν υπήρχε τέτοια παράδοση στη χώρα. Μετά βλέπω και το όνομά μου...», είπε.
«Τότε σκέφτηκα ότι κάτι δεν πάει καλά. Δεν είμαι δημόσιο πρόσωπο, δεν υπάρχει λόγος παρακολούθησης. Συνεργάστηκα με το Citizen's Lab και μου απάντησαν θετικά.
Είχα στοχευθεί με το Predator με αυτό το σύνδεσμο για το εμβόλιο που σας ανέφερα. Ήρθε από διαφορετικό αριθμό που υποτίθεται ότι ήταν κρατικός και το λινκ τελικά με οδήγησε σε μόλυνση. Όποιος μου έστειλε το λινκ είχε πρόσβαση όχι μόνο για τις πληροφορίες για το ραντεβού μου αλλά μπορούσε επίσης με το κακόβουλο μήνυμα να το στείλει λίγο μετά ή πριν το πραγματικό μήνυμα. Στη συνέχεια έμαθα ότι είχα τεθεί υπό παρακολούθηση και από μυστικές υπηρεσίες πριν το Predator για έναν χρόνο Έγιναν έξι ανανεώσεις, πολύ μεγάλος αριθμός», είπε προκαλώντας έκπληξη στους ευρωβουλευτές.
«Ένιωσα μόνη, σοκαρίστηκα, παραβιάστηκε η ιδιωτικότητά μου, ένιωσα σα να είχα έναν ιό ψηφιακό και όλοι έπαιρναν αποστάσεις. Αν παραπονεθώ θα πουν ότι είχα κάνει κάτι λάθος. Αλλά μετά είπα εντάξει, είμαι θύμα εγκλήματος, οπότε το κράτος θα έπρεπε να με υπερασπίσει, να μου ανοίξει δρόμους για δικαιοσύνη. Δυστυχώς όχι και ανακάλυψα ότι μετά τις αποκαλύψεις για την υπόθεση Κουκάκη, το κράτος απέσυρε το δικαίωμα ενημέρωσης και κοινοποίησης των θυμάτων. Μόλις ξέσπασε το σκάνδαλο. Δεν πίστευαν αυτοί οι άνθρωποι ότι ήταν απειλή. Δεν μπορώ να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι έγινε καλή τη πίστη», τόνισε.
Η ίδια υπέβαλε μήνυση, γίνεται έρευνα, αλλά δεν έχουν αποδοθεί κατηγορίες έναντι κανενός.
«Δεν πιστεύω ότι θα καταλάβουμε ποτέ τι έγινε. Δεν ξέρω γιατί με στόχευσαν, ποιος ήταν ο λόγος, το κίνητρο, γιατί εμένα. Υπήρχε ελπίδα το κράτος να το χρησιμοποιήσει για μεταρρυθμίσεις σε θέματα ασφάλειας και κατάχρηση λογισμικού. Δυστυχώς ελπίδες συντρίφτηκαν», τόνισε.
«Ο νέος νόμος φέρνει ρητή απαγόρευση εμπορικού λογισμικού όμως λίγα αναφέρθηκαν τι μπορεί να κάνει η κυβέρνηση. Δε βελτιώθηκε η λειτουργία Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Δεδομένων, καθιέρωσε μάλιστα το δικαίωμα να περιμένουμε 3 χρόνια για να μάθουμε τι συνέβη. Θα μπορώ να το κάνω, αλλά η επιτροπή που αξιολογεί από ανθρώπους που έχουν ζητήσει την παρακολούθησή μου!», υπογράμμισε.
«Μίλησα με άλλα θύματα, νιώθουν φρικτά, δεν έχουν κίνητρο να μιλήσουν, έχουν πολλά να χάσουν, δεν υπάρχει οδός για λογοδοσία», κατέληξε, για να προσθέσει ότι «το γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκε στην Ελλάδα σε κατάχρηση και μέσα από την Ελλάδα εξήχθη στο Σουδάν όπου γίνεται εμφύλιος πόλεμος και στη Μαδαγασκάρη και το Μπαγκλαντές μας δείχνει ότι τίθεται θέμα ασφαλείας. Όταν κακοί άνθρωποι λαμβάνουν την τεχνολογία στα χέρια τους από άλλα κράτη μπορούν να οδηγήσουν πολίτες στο θάνατο»...
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου