3.4.23

Το μυστικό τού «kmitsotakis.gr»...


Δημήτρης Ψαρράς

Tο επίσημο βιογραφικό του Κυριάκου Μητσοτάκη που φιλοξενείται στον ιστότοπο της Βουλής των Ελλήνων αναφέρει ότι ο σημερινός πρωθυπουργός διατηρεί προσωπικό «ιστοχώρο», το http://www.kmitsotakis.gr. Αν δοκιμάσει όμως κάποιος να επισκεφτεί αυτή την ηλεκτρονική διεύθυνση, θα μεταφερθεί αυτομάτως σε μιαν άλλη, την http://www.nd.gr, δηλαδή τον επίσημο ιστότοπο της Ν.Δ. Μ’ άλλα λόγια το... πρόσωπο του προέδρου του κόμματος ταυτίζεται με το ίδιο το κόμμα! Η πρώτη διεύθυνση («kmitsotakis.gr») είναι σήμερα κενή.

Μέχρι εδώ μπορεί κανείς να πει ότι ο κ. Μητσοτάκης, σε ένδειξη απόλυτου κομματικού πατριωτισμού, θυσίασε την προσωπική του προβολή εξαφανίζοντας τον δικό του ιστότοπο σε όφελος του επίσημου κομματικού ιστότοπου. Δυστυχώς ισχύει ακριβώς το αντίστροφο. Ο κ. Μητσοτάκης έχει απλώς ταυτίσει το κόμμα με το πρόσωπό του και έτσι θεωρεί ότι «kmitsotakis.gr» και «nd.gr» είναι η ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση.

Και πώς αποδεικνύεται αυτό; Μα αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά σ’ αυτόν τον επίσημο ιστότοπο της Ν.Δ. για να διαπιστώσει ότι η ιστοσελίδα για την ιστορία του κόμματος (https://nd.gr/istoria) σταματά στις αρχές του 2016, με την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη και τη διεξαγωγή του 10ου Συνεδρίου. Για τα υπόλοιπα εφτά χρόνια της αρχηγίας Μητσοτάκη ούτε λέξη. Ούτε και για τα τέσσερα (4) συνέδρια που ακολούθησαν. Φυσικά υπάρχουν οι ανακοινώσεις του Γραφείου Τύπου και είναι αναρτημένα τα υλικά από αυτά τα συνέδρια, αλλά δεν μπορεί κανείς να οδηγηθεί σ’ αυτά αν διαβάζει την «Ιστορία» του κόμματος.

Αυτό δεν σημαίνει ότι με την εξάλειψη του ιστότοπου «kmitsotakis.gr» έχουν μείνει η προσωπική δραστηριότητα και οι απόψεις του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη μακριά από τη δημοσιότητα. Κάθε άλλο. Απλά έχουν μεταφερθεί τα πάντα στον επίσημο ιστότοπο του (εκάστοτε) Ελληνα πρωθυπουργού («primeminister.gr»). Εκεί θα βρει λ.χ. κανείς και την πολυσυζητημένη συνέντευξή του στον Σταύρο Θεοδωράκη.

Το χειρότερο για όσους εξακολουθούν να τον εμπιστεύονται πολιτικά είναι ότι αυτή η προσωπική του ταύτιση με το κόμμα έχει μεθοδευτεί από τον ίδιο εδώ και πολλά χρόνια και έχει πραγματοποιηθεί βήμα βήμα, παραβιάζοντας ακόμα και τις στοιχειώδεις αρχές κάθε κομματικού οργανισμού.

Ας παρακολουθήσουμε αυτή τη μεθόδευση ακολουθώντας την τύχη του «kmitsotakis.gr». Σύμφωνα με το «Μητρώο Ονομάτων Internet με κατάληξη .gr και .ελ», που τηρεί το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ-ΙΠ) στο οποίο έχει ανατεθεί η αρμοδιότητα από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), το όνομα «kmitsotakis.gr» έχει καταχωριστεί στις 31.7.2002. Ηταν η εποχή που ο ίδιος αναζητούσε εναγωνίως τρόπο να πολιτευτεί μετά την παταγώδη αποτυχία του στον ιδιωτικό τομέα, όπως εξηγούσα την περασμένη βδομάδα από τη στήλη αυτή (https://tinyurl.com/2mfhs2ew).

Σκέφτηκε τότε να αρχίσει να προβάλλει την υποψηφιότητά του για τη Β’ Αθήνας μέσω του «kmitsotakis.gr» από το 2002, δύο χρόνια δηλαδή προτού προκηρυχθούν εκλογές! Ξεκίνησε να δίνει συνεντεύξεις και άρθρα σε κάθε λογής έντυπα, κανάλια και ραδιόφωνα, τα οποία πρόθυμα ανταποκρίνονταν στην επιθυμία του γιου, εφόσον ο πατέρας Μητσοτάκης διατηρούσε στενή σχέση με τους μεγαλοεπιχειρηματίες που έλεγχαν τα μέσα ενημέρωσης. Στη συνέχεια ο γιος αναρτούσε τα κείμενα αυτά στο διαδίκτυο, όχι όμως στο «kmitsotakis.gr» το οποίο είχε ήδη κατοχυρώσει, αλλά σε μια ηλεκτρονική διεύθυνση που λειτουργούσε ως παράρτημα του ιστότοπου του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης («ikm.gr/km»).

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τοποθετηθεί από τον πατέρα του στη θέση του προέδρου του ιδρύματος, με μέλη τις αδελφές του και ορισμένα έμπιστα πρόσωπα του περιβάλλοντός του, ανάμεσα στα οποία ξεχώριζε ο επί χρόνια «ταμίας» του ιδρύματος, ο υμνητής του δικτάτορα Παπαδόπουλου βιομήχανος Λούλης.

Ως πρόεδρος του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δηλαδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποιούσε τον επίσημο ιστότοπο του ιδρύματος ως προεκλογικό του «γραφείο», παραβιάζοντας με ωμό τρόπο το προεδρικό διάταγμα με το οποίο συστάθηκε αυτό το υποτίθεται μη κερδοσκοπικό και κοινωφελές ίδρυμα (ΦΕΚ 480/26.4.2001), υπό τον έλεγχο μάλιστα των υπουργείων Οικονομικών και Πολιτισμού.

Αδιαφορώντας για όλα αυτά, το 2003 ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδεχόταν τους επισκέπτες τού «ikm.gr/km» με τον τίτλο «Καλώς ήρθατε στην ιστοσελίδα του Κυριάκου Μητσοτάκη»! Από το 2004 έθεσε σε λειτουργία και το «kmitsotakis.gr» και μόλις έγινε αρχηγός της Ν.Δ. μετέφερε τον προσωπικό του ιστότοπο στο κόμμα («kyriakos.nd.gr»).

Αλλά ήδη την περίοδο διεκδίκησης της αρχηγίας λάνσαρε το «www.metonkyriako.gr», το οποίο διατήρησε και ως παράλληλο προσωπικό ιστότοπο τόσο για τις εκλογές του 2019, όσο και για την περίοδο της διακυβέρνησής του.

Είναι γεγονός ότι η απροσχημάτιστη ιδιοποίηση κόμματος και «κοινωφελούς» ιδρύματος από έναν πολιτικό δεν έχει προηγούμενο.

Γι’ αυτόν τον λόγο μόλις αναδείχτηκε αρχηγός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιχείρησε να εξαφανίσει τα ίχνη αυτής της επιχείρησης από το διαδίκτυο. Το χειρότερο μάλιστα είναι ότι για να τα κρύψει έφτασε στο σημείο να καταργήσει χωρίς καμιά δικαιολογία τον επίσημο ιστότοπο του ιδρύματος συνολικά (ikm.gr), διατηρώντας μόνο τη σελίδα του στο facebook.

Αδικος κόπος! Μπορεί βέβαια κανείς να αναζητήσει σκόρπιες αναρτήσεις στο «searchculture.gr», αλλά τις επίμαχες αναρτήσεις που ήθελε να εξαφανίσει ο κ. Μητσοτάκης τις βρίσκουμε μέσω του «web.archive.org» που εδώ και δύο δεκαετίες αποθηκεύει στιγμιότυπα από ιστότοπους σε όλο τον κόσμο. Δεν το γνωρίζει αυτό το επιτελείο του Μαξίμου που τόσο πολύ περηφανεύεται για τις ψηφιακές του επιδόσεις;...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: