5.4.23

Πούτιν: Υπεύθυνη η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ για τον πόλεμο στην Ουκρανία...



Ευθεία επίθεση κατά των ΗΠΑ εξαπέλυσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ανεβάζοντας το γεωπολιτικό θερμόμετρο της διατλαντικής αντιπαράθεσης. Στη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση επίδοσης διαπιστευτηρίων από ξένους διπλωμάτες κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι με την πολιτική τους υποστηρίζουν τις «χρωματισμένες επαναστάσεις» (καθοδηγούμενα από ξένα κράτη αντικυβερνητικά κινήματα ή εξεγέρσεις) και προκαλούν την τρέχουσα κρίση στην Ουκρανία...

Απευθυνόμενος στην πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Ρωσία, Λιν Τρέισι, ο Πούτιν είπε: «Αγαπητή κυρία Πρέσβη, δεν θέλω να διαταράξω την ευγενική ατμόσφαιρα της επίδοσης των διαπιστευτηρίων και ξέρω ότι μπορεί να μην συμφωνείτε με τη γνώμη μου, αλλά δεν μπορώ παρά να πω σήμερα ότι η χρήση από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στην εξωτερική τους πολιτική εργαλείων όπως η υποστήριξη των αποκαλούμενων χρωματισμένων επαναστάσεων, η υποστήριξη από αυτή την άποψη του πραξικοπήματος στο Κίεβο το 2014 οδήγησε τελικά στη σημερινή ουκρανική κρίση και επιπλέον οδήγησε στην επιδείνωση των ρωσοαμερικανικών σχέσεων». Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκονται σε βαθιά κρίση, είπε ο Πούτιν.

Η εξωτερική πολιτική της χώρας θα υπαγορευτεί από τις προτεραιότητες της εσωτερικής ανάπτυξης και της συνειδητοποίησης της ευθύνης για τη διατήρηση της σταθερότητας και της ασφάλειας, συνέχισε. «Η Ρωσία είναι ανοιχτή για μια εποικοδομητική συνεργασία με όλες τις χώρες ανεξαιρέτως. Δεν πρόκειται να απομονωθούμε από κανέναν, δεν έχουμε προκατειλημμένες ή ακόμη περισσότερο εχθρικές προθέσεις προς κανέναν και αναμένουμε ότι οι εταίροι θα τηρήσουν τις αρχές της ισότητας και της αμοιβαίας εκτίμησης σε σχέση με τα συμφέροντά μας».
Πεσκόφ: «Δεν υπάρχουν προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία»
Το Κρεμλίνο, δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Ντμίτρι Πεσκόφ, επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων με τις ουκρανικές αρχές. Ερωτηθείς από δημοσιογράφους εάν η Μόσχα εξετάζει το ενδεχόμενο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων με το Κίεβο εν μέσω αναφορών ότι ορισμένες χώρες πιέζουν την ουκρανική ηγεσία να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα, ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ απάντησε: «Όχι, δεν βλέπουμε ακόμη προοπτικές γι' αυτό, δεν υπάρχει τίποτα να προσθέσω». Νωρίτερα, πολλά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Βαρσοβία συνδέεται με τη στόχευση του Κιέβου να διερευνήσει τρόπους επανέναρξης των διαπραγματεύσεων με τη Μόσχα.

Κίεβο: «Θα ανακαταλάβουμε την Κριμαία σε έξι έως επτά μήνες»

Στο μεταξύ, η ουκρανική πλευρά κάνει αισιόδοξες διακηρύξεις για την έκβαση του πολέμου, διαβεβαιώνοντας ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα καταλάβουν την Κριμαία εντός επταμήνου.

«Η Ρωσία δεν έχει αρκετούς πόρους για να συγκρατήσει την κατάσταση στην Κριμαία. Η Ουκρανία θα πάρει πίσω τη χερσόνησο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα – σε πέντε, έξι, επτά μήνες. Ίσως αυτό είναι υπερβολική αισιόδοξο, όμως είναι ένα μαθηματικά επαληθευμένο αισιόδοξο σενάριο» δήλωσε ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Μικαΐλο Ποντόλιακ σε συνέντευξή του στο Krym.Realii. «Η γέφυρα του Κερτς θα κατεδαφιστεί μετά τη ρωσική αποκατοχή», υποστήριξε.

Σύμφωνα με τον Ποντόλιακ, εάν η Μόσχα αρχίσει να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία, το Κίεβο μπορεί να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Μόσχα και να «συζητήσει το ζήτημα της διπλωματικής αποχώρησης των Ρώσων από την προσωρινά κατεχόμενη Κριμαία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: