Φουλ τις προεκλογικές μηχανές έχει βάλει η απερχόμενη ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, καθώς μετά τη μεγαλόπρεπη... φιέστα στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, συνεχίζουν ακάθεκτοι τις περιοδείες σε εργοστάσια της επικράτειας, εγκαινιάζοντας γραμμές παραγωγής και αναγγέλλοντας αναπτυξιακά έργα.
Τελευταία στάση στην αναπτυξιακή τουρνέ ήταν η νέα μονάδα του ομίλου Pyramis στα Οινόφυτα, όπου έχει μεταφερθεί μέρος του εξοπλισμού από το εργοστάσιο της πρώην Pitsos (BSH/Bosch), το οποίο έβαλε οριστικά λουκέτο το 2021, με πάνω από 300 απολυμένους εργαζομένους.
Η εξαγορά των μηχανημάτων από τον επιχειρηματία N. Μπακατσέλο, πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, χαιρετίστηκε ως κίνηση διάσωσης για τη συνέχιση της παραγωγής ηλεκτρικών συσκευών σε ελληνικό έδαφος, πλέον με την επωνυμία της Pyramis, αλλά και για τη διασφάλιση θέσεων εργασίας, καθώς υπήρξε δέσμευση επαναπρόσληψης του προσωπικού της πρώην Pitsos.
Επειτα από καθυστερήσεις σχεδόν ενός χρόνου η παραγωγή ξεκίνησε πιλοτικά στα τέλη του 2022, ενώ μέχρι σήμερα μόνο κάποιες δεκάδες παλαιών εργαζομένων έχουν προσληφθεί στο νέο εργοστάσιο (περίπου 40, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες), παράγοντας εντοιχιζόμενες κεραμικές εστίες για φούρνους. Ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης στην επίσκεψή του είπε ότι «ώς το τέλος της χρονιάς θα έχουν προσληφθεί και οι εναπομείναντες εργαζόμενοι», αν και παραμένει ερώτημα πόσοι θα είναι αυτοί.
Πάντως ο όμιλος Pyramis προχώρησε πρόσφατα σε νέες απολύσεις προσωπικού από το εργοστάσιο στη Λιτή Θεσσαλονίκης, όπως έχει καταγγείλει το Συνδικάτο Μετάλλου Κ. Μακεδονίας, ενώ έχουν προηγηθεί απολύσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022, με αιτιολογία «τη μείωση παραγγελιών».
Αντίθετα οι συνδικαλιστές υποστηρίζουν ότι υπάρχει εντατικοποίηση της παραγωγής ενώ, όπως σημειώνουν, οι νέες απολύσεις «προκαλούν ακόμα περισσότερη οργή και αγανάκτηση καθώς γίνονται σε εποχές οικονομικής άνθησης και επέκτασης του ομίλου, μετά την πρόσφατη εξαγορά και επαναλειτουργία της γραμμής παραγωγής της Pitsos από την Pyramis».
Η δεύτερη εξόρμηση του διδύμου Γεωργιάδη-Παπαθανάση, την ίδια ημέρα με την Pyramis, ήταν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Ιntertrade, η οποία έχει αγοράσει το σήμα της Softex - μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε το εργοστάσιο της ελληνικής χαρτοβιομηχανίας στον Boτανικό.
Η επίσκεψη, η οποία συνοδεύτηκε από την αναγκαία φωτογράφηση των υπουργών με τα γιλεκάκια της Softex, αλλά χωρίς πλάνα σε χαρτιά υγείας, έγινε με την ευκαιρία της ένταξη της Ιntertrade στις Εμβληματικές Επενδύσεις Στρατηγικής Σημασίας, για επέκταση γραμμής παραγωγής, με προϋπολογισμό 99 εκατομμύρια ευρώ και επιχορήγηση από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ομιλίες «λατρείας»
Στο κάδρο της ανάπτυξης το υπουργείο εντάσσει σε περίοπτη θέση την «αναγέννηση της ναυπηγικής βιομηχανίας», εξ ου και η επιλογή του χώρου των Ναυπηγείων Ελευσίνας για την απολογιστική εκδήλωση των τεσσάρων χρόνων. Στις ομιλίες τους δύο εκπρόσωποι των εργαζομένων ευχαρίστησαν τον υπουργό και τον επενδυτή για την επαναλειτουργία των ναυπηγείων, με εκφράσεις όπως «κ. Ξενοκώστα, σας ευχαριστούμε που υπάρχετε» και «εγένετο φως».
Λίγες ημέρες πριν από την εκδήλωση, η Συσπείρωση Εργαζομένων Ναυπηγείων Ελευσίνας, που πρόσκειται στο ΠΑΜΕ, είχε ζητήσει την παρέμβαση του ΣΕΠΕ και των υπουργείων Εργασίας και Ανάπτυξης για τη μη καταβολή δώρου Πάσχα και για άλλα εργασιακά ζητήματα. «Δεν πληρωνόμαστε τον μισθό μας στο σύνολό του (λαμβάνουν το 70% του μισθού τους από το Πολεμικό Ναυτικό), ενώ καταστρατηγείται η εργατική νομοθεσία, διότι δεν μας καταβάλλονται δώρα, επιδόματα, προσαυξήσεις υπερωρίας-νυχτερινής εργασίας-αργιών κ.λπ.», σημειώνουν μεταξύ άλλων ρωτώντας τις αρμόδιες υπηρεσίες: «Εχει μετατραπεί το ναυπηγείο (επίσημα, ανεπίσημα ή με την ανοχή σας) σε ειδική οικονομική ζώνη όπου δεν ισχύει η επιχειρησιακή ΣΣΕ, αλλά ούτε καν και η ελληνική εργατική νομοθεσία;»...
Αφροδίτη Τζιαντζή
Η Εφημερίδα των Συντακτών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου