Ο καταστροφικός σεισμός στην Τουρκία επέτρεψε ν΄ανθίσουν προσδοκίες για σταδιακή εξομάλυνση στα ελληνοτουρκικά. Οι γείτονες, συγκινητικώ τω τρόπω, δεν ευχαρίστησαν απλώς την Ελλάδα για την αρωγή της, αλλά θεώρησαν ότι ανοίγει νέο, ειρηνοφόρο κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο χωρών.
Η Ελλάδα ανταποκρίθηκε. Θετικές δηλώσεις, πυκνές- για τα... μέχρι τότε δεδομένα- επισκέψεις Ελλήνων υπουργών στην γείτονα και συναντήσεις με τους Τούρκους ομολόγους, διεθνής ενθάρρυνση για διάλογο και εκατέρωθεν δεσμεύσεις για αποφυγή προκλήσεων τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Ωστόσο, πριν αλέκτορα φωνήσαι, Ερντογάν και Τσαβούσογλου επανήλθαν πλησίστιοι στα προ σεισμού συγκρουσιακά. Παραθέτουμε τις δηλώσεις τους:
. Ερντογάν:"Το Αιγαίο και η Αν. Μεσόγειος είναι από τους βασικούς πυλώνες της Γαλάζιας Πατρίδας μας και εκεί θα προστατεύσουμε τα νόμιμα συμφέροντα της χώρας μας όπως και της "ΤΔΒΚ" επιστρατεύοντας όλες τις δυνατότητες μας. Τα βήματα της Ελλάδας που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες απειλούν την ασφάλεια της Τουρκίας σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο. Αυξάνεται ο ενεργειακός περιφερειακός ανταγωνισμός".
Στο ίδιο μήκος κύματος και το κόμμα του Ερντογάν αναφέροντας ότι "τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και το δηλώσαμε στον ΟΗΕ":
"Τα εξωτερικά μας όρια της υφαλοκρηπίδας μας τα δηλώσαμε στον ΟΗΕ. Στις 13 Νοεμβρίου του 2019 στην κοινοποίηση που κάναμε στον ΟΗΕ δηλώσαμε πως τα θαλάσσια σύνορα μας εκτείνονται μέχρι το όριο των χωρικών υδάτων των νησιών που βρίσκονται στην περιοχή. Δηλώσαμε πως τα νησιά δεν μπορούν να έχουν επήρεια που να εμποδίζουν την υφαλοκρηπίδα μας. Στις 18 Μαρτίου του 2020 ενημερώσαμε τον ΟΗΕ για τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας μας στην Αν. Μεσόγειο".
. Τσαβούσογλου: «Στο Αιγαίο υπάρχει το ζήτημα των νησιών που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους, υπάρχουν οι παραβιάσεις στις οποίες έχω ήδη αναφερθεί.Υπάρχει το ζήτημα του εναέριου χώρου που από τα 6 μίλια διεκδικούν τα 10 μίλια, καθώς και κάποιες δηλώσεις σχετικά με την επέκταση των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 μίλια. Όλα αυτά τα θέματα είναι ζητήματα διαφορών που δεν επιλύονται εδώ και πολλά χρόνια. Πρέπει να αποφασίσουμε πώς θα τα επιλύσουμε. Θα κάνουμε μία-μία διαβούλευση; Kατα την άποψη μου πρέπει να τα συζητήσουμε όλα ως πακέτο. Διότι αν λύσουμε το ένα θέμα στο άλλο θα συνεχιστεί η ένταση».
Μιλώντας για την παραπομπή στη Χάγη ανέφερε τα εξής:
«Δεν πρέπει να είμαστε επιλεκτικοί, πρέπει να προσφύγουμε για όλα τα θέματα. Όσο δεν λύνουμε τα θέματα αυτά, θα υπάρχει στο μεσοδιάστημα μια θετική ατμόσφαιρα, αλλά μετά θα γίνει κάποια παραβίαση, μετά κάποια αερομαχία, θα επικρατήσει ένταση στους αιθέρες και ίσως γίνει και κάποιο ατύχημα. Δηλαδή όλα μπορούν να συμβούν και αυτοί η θετική ατμόσφαιρα να εξαφανιστεί σύντομα».
Ψευδαισθήσεις
Όταν οι Τούρκοι ιθύνοντες προέβησαν σε εντυπωσιακές δηλώσεις για φιλία και συνεργασία με την Ελλάδα, στο εσωτερικό της χώρας μας επικράτησε αισιοδοξία και προσδοκία για νέα εποχή στα ελληνοτουρκικά.
Βέβαια σε ορισμένους χώρους υπήρξε μεγάλος ενθουσιασμός για τις εξελίξεις και την «διπλωματία των σεισμών». Τόσος ενθουσιασμός, ώστε να ακουστεί ακόμη και το ανήκουστο για… «Πρέσπες του Αιγαίου»!
Ξεχνούν βέβαια οι ενθουσιασμένοι, ότι οι Πρέσπες, όπως κι αν αξιολογεί κανείς την Συμφωνία, συνιστούν αμοιβαίο οδυνηρό συμβιβασμό.
Στα ελληνοτουρκικά, σε ποια από τα πολλά θέματα που θέτει διεκδικητικά η Τουρκία, θα μπορούσε να υποχωρήσει οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση και να επέλθει συμβιβασμός; Συγκεκριμένα:
. Θα δεχόταν να διχοτομηθεί το Αιγαίο όπως ζητεί η Αγκυρα;
. Θα συμφωνήσει ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, παρ΄ότι αυτό προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο και την Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας;
. Θα δεχθεί ότι πρέπει να μείνουν ανοχύρωτα τα νησιά μας;
. Θα απεμπολήσει το δικαίωμά της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, το οποίο αποτελεί αναγνωρισμένο μονομερές δικαίωμα;
. Θα συμφωνήσει για παραπομπή στη Χάγη, τη στιγμή που η Τουρκία θέτει ως προϋπόθεση να μπούν όλα τα προεκτεθέντα θέματα(πακέτο), ενώ η χώρα μας θεωρεί ότι το μόνο προς διευθέτησιν θέμα είναι η υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ;
Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει νηνεμία, απ΄ο,τι φαίνεται. Αλλά στη συνέχεια-και ανεξαρτήτως του αν επανεκλεγεί ο Ερντογάν-οι τρικυμίες, η εμπρηστική ρητορική και οι απειλές θα επανέλθουν.
Και τότε, στο νέο μετεκλογικό τοπίο, ουδόλως αποκλείεται να αναλάβουν δράση οι Αμερικανοί, και επικουρικά οι Ευρωπαίοι, ώστε να πιεστεί η χώρα μας για διάλογο και συμβιβασμό μέσω Χάγης.
Η επόμενη ελληνική κυβέρνηση οφείλει να είναι έτοιμη διότι οι οιωνοί δεν είναι καλοί...
news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου