Σε κρεσέντο υποσχεσιολογίας, χωρίς προστασία της πρώτης κατοικίας, χωρίς αποκατάσταση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τα εργασιακά... δικαιώματα και δίχως ρυθμίσεις για την τιθάσευση της αισχροκέρδειας, επιδόθηκε χθες ο πρωθυπουργός. Λησμόνησε δε τους μικρομεσαίους, αλλά και να ανακοινώσει το κόστος των εξαγγελιών του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της χθεσινής φιέστας για την παρουσίαση του προγράμματος της Ν.Δ., επιχείρησε να εγγράψει ένα νέο success story στο σκέλος της οικονομίας, στον απόηχο των πρόσφατων επίσημων στοιχείων που επιβεβαιώνουν την πτώση του βιοτικού επιπέδου της πλειονότητας των πολιτών.
«Ξέχασε» τις συλλογικές συμβάσεις
Ο πρωθυπουργός έθεσε ως αδιαπραγμάτευτο στόχο να αυξηθεί ο μέσος μισθός πάνω από 25% μέσα στην επόμενη τετραετία, ώστε να φτάσει τα 1.500 ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως είπε, ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί στα 950 ευρώ. Αναφέρθηκε στην αναμόρφωση του μισθολογίου των δημόσιων υπαλλήλων από 1.1.2024 και εστίασε στην εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις και τους αυστηρούς ψηφιακούς ελέγχους για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Ο Κ. Μητσοτάκης δεν έκανε, εντούτοις, καμία μνεία για την αναγκαία κατοχύρωση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με πλήρη επαναφορά των αρχών της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας. Παράλληλα, αφήνει ανέγγιχτο το πλαίσιο του νόμου Χατζηδάκη και δεν είπε λέξη για την αναγκαία στελέχωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Ο πρωθυπουργός όρισε ως πρώτο άξονα την παραγωγική Ελλάδα, που αναπτύσσεται και παράγει νέες θέσεις εργασίας και βελτιώνει το εισόδημα όλων των Ελλήνων. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι στην Ελλάδα ο μέσος πραγματικός μισθός μειώθηκε κατά 7,4% το 2022, σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ.
Σιωπή για ιδιωτικό χρέος
Παράλληλα, ο Κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε την αύξηση των συντάξεων κατά 3%-4% σε βάθος τετραετίας, ενώ έθεσε -για το ίδιο χρονικό διάστημα- ως προτεραιότητα τη μείωση της ανεργίας στο 8%. Αμηχανία, ακόμα και μεταξύ των παρευρισκόμενων στην εκδήλωση, προκάλεσε η πρωθυπουργική σιωπή για τη μάστιγα του ιδιωτικού χρέους και των κόκκινων δανείων.
Αναφορικά με την κοινωνική ατζέντα, εξήγγειλε την αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού κατά 10.000 εργαζομένους -καμία αναφορά στις προσλήψεις γιατρών- και μίλησε για ανακαίνιση και εκσυγχρονισμό 80 νοσοκομείων και 156 Κέντρων Υγείας, δημιουργία 315 μονάδων τηλεϊατρικής, 25 σύγχρονων κέντρων αποκατάστασης. Υποσχέθηκε δε τη δημιουργία 311 νέων δομών Ψυχικής Υγείας σε όλη τη χώρα. Πρόσφατα, εντούτοις, ο Θ. Πλεύρης είχε επισημάνει ότι η μετατροπή νοσοκομείων του ΕΣΥ σε ΝΠΙΔ, αν λειτουργήσει και στην πράξη σε πιλοτικό επίπεδο, τότε θα επεκταθεί στο σύνολό τους.
Αναθεώρηση του άρθρου 16
Ο Κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι αν ανανεωθεί η θητεία του, θα πραγματοποιηθούν 4.000 με 5.000 νέες προσλήψεις εκπαιδευτικών κάθε χρόνο. Επανέλαβε την πρόθεσή του για την αναθεώρηση του άρθρου 16. Σημειώνεται ότι στελέχη της Ν.Δ. -ειδικά της παλαιότερης φρουράς- έχουν μνημονεύσει τις αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας το 2007-2008 όταν η κυβέρνηση Καραμανλή δρομολογούσε τον ίδιο σχεδιασμό.
Επισήμανε ότι η Δικαιοσύνη αυτή καθαυτή είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε εξαιτίας καθυστερήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο έθεσε τον στόχο εντός της τετραετίας να φτάσουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δηλαδή λιγότερες από 500 ημέρες για την εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων στη Δικαιοσύνη. «Και εδώ ρόλο θα παίξει η ψηφιακή Δικαιοσύνη και ο νέος δικαστικός χάρτης» όπως είπε.
Με το βλέμμα στα δεξιά της Ν.Δ.
Περιγράφοντας τα προτάγματα για τη δημιουργία της «ισχυρής Ελλάδας», επιχείρησε να απευθυνθεί στο σκληροπυρηνικό δεξιό ακροατήριο. Εστίασε, καταχειροκροτούμενος, στην επέκταση του φράχτη στον Έβρο στο σύνολο (140 χλμ.) και στην οργανωτική αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ. με αποδέσμευση άνω των 5.000 αστυνομικών από μη αστυνομικά καθήκοντα.
Προανήγγειλε την προμήθεια σύγχρονων αμφίβιων αεροσκαφών πυρόσβεσης για τα νησιά και 5+2 Canadair νέου τύπου, καθώς και πυροσβεστικών οχημάτων μεγάλης κλίμακας. Όπως είπε, η Ελλάδα αποκτά 24 αεροσκάφη τύπου Rafale, 3 (+1) φρεγάτες Belharra, αναβαθμίζει 83 αεροσκάφη F-16 στην κορυφαία έκδοση Viper. Βρίσκονται σε εξέλιξη 19 προγράμματα ύψους 11,5 δισ. ευρώ για την προμήθεια αεροσκαφών F-35, την αναβάθμιση μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 50 και την απόκτηση 3 νέων κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού...
Kώστας Σαββόπουλος
Η ΑΥΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.