Οι αποκαλύψεις του Documento για τα δάνεια του αναπληρωτή υπουργού Νίκου Παπαθανάση ανέδειξαν, μεταξύ άλλων τα... σημαντικά ζητήματα που ανακύπτουν όσον αφορά τη συμπεριφορά των εταιρειών μη εξυπηρετούμενων δανείων, απέναντι σε υπουργούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη, σε αντίθεση με τους πολίτες. Στην πρώτη περίπτωση, διαπιστώνεται η διάθεση συνεννόησης και συνεργασίας για την εξυπηρέτηση των υπουργών, ενώ την ίδια ώρα εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες βρίσκουν «τοίχο» επιχειρώντας να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους, ώστε να μη χάσουν την πρώτη κατοικία τους.
Ενδεικτικά τα όσα ανέφεραν στην κυριακάτικη «Δημοκρατία» αναλυτές που χειρίζονται υποθέσεις «κόκκινων» δανείων και έχουν έρθει σε επαφή με servicers. Όλοι επισημαίνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αδυνατεί ακόμη και να έρθει σε επικοινωνία με τις εν λόγω εταιρείες. Ο οικονομικός αναλυτής, Γιώργος Αναβάλογλου ανέφερε ότι στην υπόθεση Παπαθανάση διαφαίνεται η προνομιακή μεταχείριση του υπουργού, σε αντίθεση με την πλειοψηφία. «Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο οφειλέτης, ειδικά αν έχει καταδικαστεί, είναι σχεδόν αδύνατον να καταφέρει να έρθει σε συμφωνία με τις εταιρίες αυτές για τη ρύθμιση των χρεών του. Ο υπουργός θα μπορούσε για να αποδείξει τα λεγόμενά του να παρουσιάσει το score της πιστοληπτικής του αξιολόγησης με αναδρομικότητα. Κοινώς, να προσκομίσει τα έγγραφα που διαθέτει η Ανεξάρτητη Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης και να αποδείξει αν είναι κακοπληρωτής ή όχι», σημείωσε.
«Η εμπειρία έχει δείξει ότι η επικοινωνία και η συνεννόηση με τους servicers είναι δύσκολη. Η επίτευξη περίπλοκων συμφωνιών με ταυτόχρονη παραίτηση από ένδικα μέσα, μάλιστα ύστερα από θετική για τους πιστωτές δικαστική απόφαση, όπως στην περίπτωση του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης, είναι ακόμα δυσκολότερη. Σε κάθε περίπτωση, για να μην υπάρχουν σκιές, θα πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα η έγγραφη συμφωνία με τον servicer για να διασαφηνιστούν αν υπήρξε μόνο άδεια για τη μεταβίβαση ή απελευθέρωση από την εγγυητική ευθύνη, η αξία του μεταβιβαζόμενου ακινήτου και το χρέος που υπήρχε στην πιστώτρια με την πρώτη εμπραγμάτως εξασφαλισμένη απαίτηση για να επιβεβαιωθούν ότι δεν υπήρξε ιδιαίτερη μεταχείριση απέναντι στον υπουργό», τόνισε από την πλευρά του ο Κώστας Τσουκαλάς.
Παρόμοιες εμπειρίες κατέθεσε και η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα για τη μη φιλική αντιμετώπιση των servicers προς τους δανειολήπτες. «Ένας servicer για να κάνει οποιαδήποτε συζήτηση για ρύθμιση ζητά μια γενναία προκαταβολή, που φτάνει ως και το 30% του ποσού», ανέφερε, υπενθυμίζοντας ότι στις 23 Μαρτίου, κατατέθηκε έγγραφη καταγγελία από 205 δικηγόρους για τις αθέμιτες, παραπλανητικές και μη σύννομες ενέργειες των servicers...
documentonews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου