Εχουμε δύο υψηλόβαθμους παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας που θα είναι υποψήφιοι για την αρχηγία του κόμματος όταν θα τεθεί θέμα ηγεσίας. Πρόκειται για τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνη Γεωργιάδη. Και οι δύο πλασάρονται χωρίς πάντως να λένε ότι θα διεκδικήσουν την κορυφαία θέση. Ο ένας μάλιστα, ο Αδ. Γεωργιάδης, το αποκλείει...
Δήλωση όμως με σχετική αξία. Δεν θα μπορούσε να πει κάτι διαφορετικό στην παρούσα φάση, γιατί θα ήταν ευάλωτος στην κατηγορία ότι δεν πιστεύει στην εκλογική νίκη του κόμματός του και καλλιεργεί κλίμα ηττοπάθειας. Αλλωστε έχει δοκιμάσει στο παρελθόν, απέτυχε και συμμάχησε με τον σημερινό αρχηγό, ο οποίος του συμπεριφέρθηκε με τον καλύτερο τρόπο, τοποθετώντας τον σε καίριες θέσεις στον κομματικό μηχανισμό, στην κυβέρνηση και επιτρέποντάς του να κινείται με σχετική αυτονομία στη δημόσια σκηνή· μερικές φορές παραβιάζοντας ακόμη και την επίσημη θέση. Κάποιες κινήσεις στο παρασκήνιο -για να μην παρασύρεται σε υπερβολές ο κ. Γεωργιάδης- δεν καρποφόρησαν. Δεν είναι δα και εύκολο να τιθασεύσεις τον εκρηκτικό χαρακτήρα του.
Είναι γνωστό ότι οι σχέσεις Δένδια-Γεωργιάδη κάθε άλλο παρά φιλικές είναι. Ο κ. Δένδιας φαίνεται να μην μπορεί να συμφιλιωθεί με το γεγονός ότι είναι στο ίδιο κόμμα με τον συνάδελφό του υπουργό. Το σύστημα που έχει εγκατασταθεί στο μέγαρο Μαξίμου προσπαθούσε να κρατάει τις διαφωνίες μεταξύ των δύο υπουργών σε χαμηλό επίπεδο, αλλά έδειχνε την προτίμησή του στον κ. Γεωργιάδη. Ο Ν. Δένδιας δεν έκρυβε τη δυσφορία του για τη μεροληπτική στάση της ομάδας Μητσοτάκη, αλλά απέφευγε τους υπαινιγμούς και επέλεγε τη σιωπή αντί της δημόσιας αντιπαράθεσης για να μην κατηγορηθεί για υπονόμευση της ενότητας. Ασχολούνταν με την εξωτερική πολιτική και απουσίαζε από τις συγκρούσεις μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο που το κόμμα του ήταν στην αντιπολίτευση, αλλά και μετά που έγινε κυβέρνηση.
Τα παραδείγματα πολλά: Δεν υιοθέτησε την εμπρηστική ρητορική του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ακροδεξιάς πτέρυγας της Νέας Δημοκρατίας στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αντιθέτως ο κ. Γεωργιάδης είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στο μέτωπο των αντιπάλων της συμφωνίας. Η εξέλιξη δικαίωσε τον κ. Δένδια και υποχρέωσε τον κ. Γεωργιάδη να αναδιπλωθεί. Δεν ευθυγραμμίστηκε με τη γραμμή της κυβέρνησης στο σκάνδαλο της Novartis. Τα περί σκευωρίας του ΣΥΡΙΖΑ για να πληγεί η συντηρητική παράταξη -θεωρία που διακινούσε και ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Ανάπτυξης- δεν βρήκαν σύμφωνο τον κ. Δένδια. Ηταν απών από τη μάχη που έδωσε ο πρωθυπουργός, ο Αδ. Γεωργιάδης και οι... λοιποί συγγενείς του ακροδεξιού μπλοκ της Νέας Δημοκρατίας για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Αρνήθηκε δηλαδή να στηρίξει τις γραμμές άμυνας που έστηνε η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Από την πορεία που πήραν τα πράγματα μάλλον είναι ο υπουργός που δεν εξετέθη.
Δεν συμμετείχε στη συζήτηση για την τραγωδία των Τεμπών. Αντιθέτως ο κ. Γεωργιάδης καθόρισε σε μεγάλο βαθμό την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης, μη διστάζοντας να μετακινείται με την ευλυγισία αιλουροειδούς από τη μία θέση στην αντίθετή της μέσα σε λίγες ώρες, αδιαφορώντας για τον κίνδυνο να γίνει γραφικός. Παλιότερα ο κ. Δένδιας είχε αποστασιοποιηθεί διακριτικά και στο θέμα του φράκτη στον Εβρο και στο θέμα των ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Η συγκεκριμένη τακτική τού βγήκε. Είναι ο δημοφιλέστερος υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Αυτό δεν μπορεί να το χωνέψει ο κ. Γεωργιάδης και έχει αρχίσει να ρίχνει προειδοποιητικές βολές, ελπίζοντας ότι θα του το αναγνωρίσουν τα στελέχη και οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. και θα τον πριμοδοτήσουν για να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Να γίνει δηλαδή ο επικεφαλής της παράταξης. Αν θα είναι όλης της παράταξης ή ενός κομματιού της θα φανεί.
Τάσος Παππάς
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου