13.4.23

«Τσουχτερό»...


Ιδιαιτέρως «τσουχτερό» θα είναι φέτος το πασχαλινό τραπέζι, το οποίο αναμένεται να είναι ακριβότερο έως και 12,6% σε σύγκριση με πέρυσι, κάτι που δοκιμάζει –επιπλέον- τις αντοχές των... πολιτών, οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν μια συσσωρευμένη κατάσταση ακρίβειας, που συνεχίζεται ακάθεκτη.

Οι αυξήσεις στα τρόφιμα για το πασχαλινό τραπέζι μπορεί να επηρεάσουν την κατανάλωση και τον πασχαλινό τζίρο σε πολλούς άλλους κλάδους του λιανικού εμπορίου, όπως τα εποχικά δώρα, παιχνίδια, λαμπάδες, σοκολατοειδή, παιδική ένδυση και υπόδηση, που αποτελούν μεγάλο μέρος των πασχαλινών εορταστικών δαπανών. Βάσει έρευνας που διενήργησε το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), φέτος το Πάσχα το εορταστικό τραπέζι εκτιμάται ότι θα είναι ακριβότερο κατά 12,6% (ή κατά 38 ευρώ) σε σχέση με πέρυσι. Συγκεκριμένα, το πασχαλινό τραπέζι για 6-8 άτομα, σύμφωνα με το ΙΝΚΑ, θα κοστίσει 334,05 ευρώ, ενώ πέρυσι κόστιζε 296,25 ευρώ. Σημειώνεται ότι το πασχαλινό τραπέζι περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, κρέατα (αρνί και κοκορέτσι), λαχανικά, μαγειρίτσα και τυριά, διάφορα άλλα προϊόντα και αναψυκτικά/αλκοολούχα ποτά.

Οι υψηλές τιμές
Από εκεί και πέρα, παρά την ωφέλιμη πολιτική Γεωργιάδη για τα σούπερ μάρκετ, οι τιμές του οβελία παραμένουν σε πολύ υψηλό επίπεδο. Μάλιστα, χθες οι τιμές για το αρνί ξεκινούσαν από 9,69 ευρώ το κιλό και για το κατσίκι από 9,98 ευρώ το κιλό σε σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης. Πέρυσι στα σούπερ μάρκετ οι τιμές για το αρνί κυμαίνονταν από 9,80 έως 9,98 ευρώ, ενώ για το κατσίκι ήταν σε εύρος 10,69-10,90 ευρώ το κιλό.

Οσον αφορά τα συνοικιακά κρεοπωλεία, οι τιμές για το αρνί ξεκινούν φέτος από 11 ευρώ το κιλό και για το κατσίκι κοντά στα 12 ευρώ το κιλό, ξεπερνώντας ακόμη και τα 15 ευρώ. «Δεν γίνεται να διαθέσουμε το αρνί στα 10 ευρώ» λένε οι κρεοπώλες, τονίζοντας ότι αγοράζουν από τους συνεργαζόμενους κτηνοτρόφους στα 8-8,5 ευρώ το κιλό και πλέον βασίζονται στο ποιοτικό προϊόν, αλλά και στις σχέσεις που έχουν αναπτύξει με τους πελάτες τους. Πέρυσι στα κρεοπωλεία η τιμή του αρνιού ξεκινούσε από 11,50 ευρώ το κιλό και έφθανε τα 15 ευρώ το κιλό, ενώ η τιμή του κατσικιού κυμαινόταν μεταξύ 12,80 και 15,50 ευρώ.

Την Παρασκευή 7 Απριλίου η επικρατούσα τιμή χονδρικής στο αρνί και στο κατσίκι ήταν 9,2 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας. Τη Μεγάλη Δευτέρα οι αντίστοιχες τιμές είχαν διαμορφωθεί στα 9,30 ευρώ για το αρνί και στα 9 ευρώ για το κατσίκι. Πέρυσι τη Μεγάλη Δευτέρα (18.4.2022) η επικρατούσα τιμή χονδρικής στο αρνί ήταν 9,50 ευρώ το κιλό και στο κατσίκι 9,80 ευρώ.

Αντίδραση κτηνοτρόφων
Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε ότι εντάσσονται στο «καλάθι του Πάσχα» το αρνί και το κατσίκι ξεσηκώθηκε θύελλα αντιδράσεων από την πλευρά των κτηνοτρόφων, οι οποίοι επισήμαναν σε όλους τους τόνους πως το κόστος παραγωγής φέτος φτάνει κοντά στα 10 ευρώ ανά κιλό, έναντι των 8,5-9 ευρώ ανά κιλό πέρυσι, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διαθέσουν φέτος για το Πάσχα αμνοερίφια σε κόστος κάτω των 9 ευρώ ανά κιλό το σφάγιο.

Τα υπόλοιπα υλικά του τραπεζιού
Στα βαμμένα αυγά (δεκάδα) η τιμή κυμαίνεται από 4,50 ευρώ έως 6,45, ενώ πέρυσι διαμορφωνόταν στα 3,50 έως 3,95 ευρώ. Από εκεί και πέρα, είναι ακριβότερα και τα υπόλοιπα προϊόντα του πασχαλινού τραπεζιού, όπως πατάτες, ντομάτες, αγγούρια, μουστάρδα, φέτα, ελαιόλαδο, αναψυκτικά, μπίρα και κρασί. Παράλληλα, το κόστος για τις λαμπάδες ξεκινά από τα 5 ευρώ και ξεπερνά τα 100 ευρώ για εκείνες που συνοδεύονται και από κάποιο παιχνίδι, με τις αυξήσεις σε σχέση με πέρυσι να φτάνουν για τις επώνυμες λαμπάδες ακόμα και το 15%. Τα σοκολατένια αυγά ξεκινούν από 8,5 ευρώ (150 γρ.) και φτάνουν ακόμα και τα 40 ευρώ, ανάλογα με το βάρος και το εάν περιλαμβάνουν κάποιο παιχνίδι...

Γιάννης Αγουρίδης

Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: