Συνέντευξη σε μία youtuber ήταν τελικά η «λύση» που σκέφτηκε το επικοινωνιακό επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη για να γεφυρώσει το τεράστιο χάσμα που εντοπίζεται μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και νέας γενιάς, στη διάρκεια της οποίας φρόντισε να «κρύψει» την απόφασή του για την εκ νέου υποψηφιότητα του Κώστα Καραμανλή του νεότερου στις επερχόμενες εκλογές.
Παράλληλα ωστόσο, η εμφάνιση του... πρωθυπουργού στο Youtube αποκάλυψε και τον τρόπο που προσεγγίζει τη νεολαία: με παρελκυστικές απαντήσεις, εμμονές, πατρονάρισμα αλλά και ωμά ψεύδη σε ένα ιδιότυπο δείγμα τραμπισκού α λα γκρέκα.
Κατ’ αρχάς, το γεγονός πως το μεσημέρι της Παρασκευής δημοσιεύεται η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Νεφέλη Μεγκ και έχει ήδη ανακοινωθεί πως σε λιγότερες από 24 ώρες θα παραχωρήσει συνέντευξη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά, αποτελεί ένα πρωτοφανές γεγονός πως δύσκολα μπορεί να έχει επαναληφθεί στην πολιτική ιστορία της χώρας με εμφανίσεις πρωθυπουργού, αλλά και οποιουδήποτε πολιτικού.
Παρά το γεγονός πως η εν λόγω youtuber είναι γνωστή στο κοινό της για τις φιλελεύθερες θέσεις της που κατατάσσουν την ίδια και τους θεατές της στο ακροατήριο της Νέας Δημοκρατίας, η ανασφάλεια του Κυρ. Μητσοτάκη ήταν τόσο μεγάλη που αδυνατούσε να αντιμετωπίσει ακόμα και ερωτήσεις που προέρχονταν από την δική του ιδεολογική μήτρα.
Άλλωστε, πρόκειται για μία «συνέντευξη» που έμοιαζε περισσότερο με αρκετά φιλική συζήτηση, που παρά την επιμονή της «οικοδέσποινας» σε κάποιες ερωτήσεις, από τη γενική εικόνα έλειπαν σχεδόν όλα τα σοβαρά ζητήματα κριτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Με θέματα όπως τα πολλαπλά σκάνδαλα γαλάζιων στελεχών και την κατασπατάληση δημοσίου χρήματος με τα 9 και πλέον δισ. ευρώ των απευθείας αναθέσεων, έως και το διεθνών διαστάσεων σκάνδαλο των υποκλοπών, το πρόγραμμα της συνέντευξης ήταν εν πολλοίς κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της προεκλογικής εκστρατείας του πρωθυπουργού.
Μάλιστα, το περιεχόμενο της συνέντευξης προκάλεσε άμεσα στα κοινωνικά δίκτυα ένα μεγάλο κύμα κριτικής στη youtuber Νεφέλη Μεγκ για «συνέντευξη-πλυντήριο», η οποία μάλιστα φρόντισε να έχει κλείσει τα σχόλια κάτω από τη συνέντευξη.
Στριμωγμένος σε φιλικό γήπεδο
Χαρακτηριστικά παραδείγματα της δυσκολίας του Κυρ. Μητσοτάκη να αντιμετωπίσει ακόμα και αυτή τη -βολική- ατζέντα, ήταν οι ερωτήσεις της youtuber για την τεράστια αύξηση των μετακλητών επί κυβερνήσεώς του, αλλά και για την αστυνομική βία και την πανεπιστημιακή αστυνομία.
Αναφορικά με το πρώτο, το οποίο έχει αναδειχθεί ακόμα και από την συντριπτική πλειονότητα του φιλοκυβερνητικού Τύπου και τεκμηριώνεται από κρατικά στοιχεία, ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν δίστασε να κατηγορήσει τη συνομιλίτριά του για fake news, αρνούμενος ως άλλος Ντόναλντ Τραμπ την ίδια την πραγματικότητα: ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων σήμερα έχει πιάσει υψηλό δεκαετίας, με τον αριθμό τους να έχει εκτοξευτεί από τους 1.710 όταν παρέλαβε την εξουσία το 2019, σε 3.482 τον Οκτώβριο του 2022, αύξηση που συνοδεύεται και με εκτόξευση των απολαβών τους.
Στη δε αστυνομία, ο Κυρ. Μητσοτάκης έδωσε ρεσιτάλ. Από τη μία, αναφορικά με την αστυνομική βία, ο πρωθυπουργός ουσιαστικά επιχείρησε να υπερασπιστεί τις βιαιότητες αστυνομικών στις διαδηλώσεις επικαλούμενος «τις μολότοφ». Ακόμα και όταν η κριτική επικεντρώθηκε στην αχρήστευση του πορίσματος της Επιτροπής Αλιβιζάτου για την αστυνομική βία, ίσα που ψέλλισε πως «δεν έχουν γίνει όσα θα θέλαμε» και πως «όποιοι αστυνομικοί χρησιμοποιούν υπερβολική βία πρέπει να λογοδοτούν και να τιμωρούνται, κι αν πρέπει, πρέπει να φεύγουν και να απολύονται κιόλας». Πασχίζοντας ωστόσο να υπερασπιστεί τα «λυμένα χέρια» της αστυνομίας, έφτασε να επικαλεστεί πως «θα έρθει και θα εξιχνιάσει μία κλοπή, μία διάρρηξη, θα πιάσει κάποιον ο οποίος διακινεί ναρκωτικά» και πως τα τελευταία χρόνια άνοιξαν γραφεία ενδοοικογενειακής βίας.
Σε ακόμα μεγαλύτερο φιάσκο κατέληξε και η συζήτηση για την πανεπιστημιακή αστυνομία, αφού η κριτική της youtuber δεν αμφισβητούσε την απόφαση της κυβέρνησης για την ίδρυσή της, αλλά στις επικοινωνιακές τακτικές επιβολής της στην κοινή γνώμη. Ακόμα και σε αυτό το ζήτημα, ο Κυρ. Μητσοτάκης αδυνατούσε να σταθεί στη συζήτηση, προβάλλοντας «αξιωματικά» πως ο ίδιος και η κυβέρνησή του γνωρίζουν το σωστό, καθώς αναρωτιώταν μάλιστα «γιατί να ξεσηκώσει τόσο πολλή συζήτηση και τόσο πολλή σκόνη μία προσπάθεια να επαναφέρουμε το πανεπιστήμιο στον πραγματικό του ρόλο».
Κατά τα λοιπά, οι απαντήσεις του αποτελούσαν συνεχώς μία ανοιχτή πρόκληση. Αναφορικά με τη λίστα Πέτσα, προκάλεσε άπαντες με την αναφορά του πως «απ’ όσο θυμάμαι δεν υπήρχε κάποιο μέσο το οποίο με κάποιο τρόπο να μην πήρε διαφήμιση κατά τη διάρκεια της πανδημίας», τόσο για το γεγονός πως εξαίρεσε προκλητικά το Documento, όσο και από τα στοιχεία, που έδειξαν πως στα ΜΜΕ της αντιπολίτευσης κατευθύνθηκε περίπου το 1% του συνόλου της πρώτης λίστας.
Ακόμα πιο προκλητικά στο θέμα της ελευθερίας του Τύπου που έχει καταβαραθρωθεί επί των ημερών του, παρά τη διεθνή κριτική και τις μετρήσεις διεθνών οργανώσεων, παρά τις αναφορές στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, παρά τον ορυμαγδό δημοσιευμάτων διεθνών ΜΜΕ που τον επικρίνουν για την ελευθεροτυπία, επέμεινε στη συνταγή του εμπαιγμού:
«Μιας και μιλάμε για την περιβόητη ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, δεν νομίζω ότι στη χώρα μας υπάρχει άνθρωπος ο οποίος δεν μπορεί να εκφράσει ελεύθερα την άποψή του, να αρθρογραφήσει, να μιλήσει, να ασκήσει έντονη κριτική στην κυβέρνηση και με τον τρόπο αυτό θεωρώ ότι είμαστε μία από τις χώρες όπου είναι λίγο παράξενο να μιλάμε για ελευθερία του Τύπου όταν ο καθένας γράφει και λέει ό,τι θέλει, έτσι δεν είναι; Και τυπώνει ό,τι θέλει» επανέλαβε για μία ακόμα, παραμένοντας στο ίδιο… σήμα απαξίωσης όλων όσων ασκούν κριτική στην κυβέρνησή του.
Υπερασπίστηκε σε γενικές γραμμές την οικογενειοκρατία, υπερασπιζόμενος και τον Κώστα Καραμανλή τον νεότερο, υπερασπίστηκε τις αυξήσεις ποινών που έκανε η κυβέρνησή του στον Ποινικό Κώδικα, ενώ το πλαίσιο της συζήτησης αναφορικά με την φορολογία και τις υπηρεσίας του ΕΣΥ τον έκανε να φανεί μάλλον… προοδευτικός, αφού η κριτική ερχόταν και πάλι από τα δεξιά.
Κοροϊδία στους νέους για τις διπλές κάλπες
Τέλος, το απόλυτο σημείο εμπαιγμού πίσω από το οποίο επιχείρησε να κρύψει την απόγνωση και την απομόνωσή του, η απάντηση για τις επερχόμενες εκλογές και τις δεύτερες κάλπες, σε εύλογα ερωτήματα που του έθεσε η youtuber.
Στο ερώτημα για ποιον λόγο έχει ήδη προαναγγείλει τις δεύτερες κάλπες υποστήριξε απολύτως παρελκυστικά πως «Επεσήμανα απλά ότι στην περίπτωση που δεν μπορέσει να σχηματιστεί κυβέρνηση μετά τις εκλογές -πράγμα το οποίο ενδεχομένως να είναι πιθανό καθώς όπως ξέρεις έχουμε εκλογές με απλή αναλογική και η κυβερνητική συνεργασία μετά φαίνεται να είναι δυσχερής-, αν χρειαστεί να γίνουν δεύτερες εκλογές αυτές εκτιμώ ότι θα γίνουν στις αρχές Ιουλίου. Διότι πολύ απλά ακολούθησα στη πρόβλεψή μου τα χρονοδιαγράμματα τα οποία ορίζει το Σύνταγμα».
Στο ερώτημα για το εάν θα χρησιμοποιήσει τη διερευνητική εντολή σε περίπτωση που έχει σχετική πλειοψηφία μετά την 21η Μαΐου, απάντησε πως «θα σεβαστώ απόλυτα τις επιταγές του Συντάγματος» και πως «δεν είμαι σε θέση να σου πω ακόμα τώρα τι θα κάνω με αυτή την εντολή».
Στο δε ερώτημα για το εάν είναι υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας, επιβεβαίωσε τον απαξιωτικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει το νεανικό κοινό στο οποίο απευθύνθηκε μέσα από την εν λόγω συνέντευξη.
«Να αντιστρέψω λίγο το ερώτημά σου, λέγοντάς σου ότι είμαι υπέρ ενός εκλογικού συστήματος το οποίο δίνει αυξημένες πιθανότητες στο πρώτο κόμμα να μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση από μόνο του» απάντησε, δίνοντας άλλη διάσταση στον ξύλινο λόγο και στην έννοια του εμπαιγμού και της υφαρπαγής της ψήφου της νεολαίας...
Μηνάς Κωνσταντίνου
documentonews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου