Συνέκρινε την υπόθεση του Αλέξη Γεωργούλη με την υπόθεση Λιγνάδη και επέμενε, «θυματοποιώντας» τη δεύτερη περίπτωση, ότι «ξεκάθαρα ίσχυσαν δύο μέτρα και δύο σταθμά: στην πολιτική, την κοινωνία, στα ΜΜΕ».
Στην εκπομπή της Φαίης Σκορδά... εμφανίστηκε χθες ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης που μέρες πριν, με δημόσια ανάρτησή του, προσπάθησε να εμπλέξει και την «Εφ.Συν.» σε δήθεν απόπειρα συγκάλυψης της υπόθεσης Γεωργούλη, αγνοώντας επιδεικτικά ότι ήμασταν οι πρώτοι που κάναμε την υπόθεση αυτή κύριο πρωτοσέλιδό μας (στις 19/4) με πηχυαίο τίτλο «Καμία ανοχή».
Ακόμα χειρότερα, ο κ. Γιατρομανωλάκης είχε το απύθμενο θράσος, συγκρίνοντας την υπόθεση του Αλέξη Γεωργούλη με την υπόθεση Λιγνάδη, να επιμείνει, «θυματοποιώντας» τη δεύτερη περίπτωση, ότι «ξεκάθαρα ίσχυσαν δύο μέτρα και δύο σταθμά: στην πολιτική, την κοινωνία, στα ΜΜΕ». Αγνοώντας φυσικά την επισήμανση της κ. Σκορδά ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μόλις έγιναν γνωστές οι καταγγελίες απέπεμψε τον Γεωργούλη «σε 15 λεπτά», απάντησε: «15 λεπτά και δύο χρόνια». Και επισήμανε ότι είχαν ακουστεί προ διετίας «φήμες» για τον Γεωργούλη αλλά ότι ο ίδιος, όταν ερωτήθηκε από συναδέλφους του ευρωβουλευτές για αυτές, τις είχε αρνηθεί κατηγορηματικά και γι’ αυτό εκείνοι δεν κινήθηκαν περαιτέρω. Τέλος είπε και κάτι σωστό: ότι τα στοιχεία της κυρίας που κατήγγειλε τον Γεωργούλη δεν έπρεπε να αποκαλυφθούν και ότι ήταν χυδαία και ανήθικη η αποκάλυψη των προσωπικών της δεδομένων χωρίς τη συγκατάθεσή της.
Αλλά...
Με τι θράσος ο κ. Γιατρομανωλάκης κατηγορεί άλλους ότι δεν κινήθηκαν έγκαιρα ήδη από τότε που υπήρχαν οι φήμες. όταν:
▶ Για τον Δημήτρη Λιγνάδη, φήμες δεν σέρνονταν μερικούς μήνες αλλά αρκετά χρόνια, πράγμα που δεν είχε εμποδίσει την παρούσα πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ (την κ. Μενδωνη και τον ίδιο) να καταργήσει με το «καλημέρα», το 2019, τη θεσμοθετημένη από τη Μ. Ζορμπά επιλογή καλλιτεχνικών διευθυντών σε κρατικούς φορείς μέσω διαγωνισμών, για να τον διορίσει απευθείας στο Εθνικό Θέατρο.
▶ Μετά τη συνέντευξη του Νίκου Σ., η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ επί μέρες μιλούσε στα κανάλια για «τοξικές φήμες» και «μη επώνυμες» καταγγελίες, αν και ο Νίκος Σ. δεν ήταν «ανώνυμος», απλώς προστάτευε το δικαίωμά του να μην κοινοποιηθούν τα στοιχεία του – το ίδιο δικαίωμα για το οποίο τώρα ο κ. Γιατρομανωλάκης μάχεται δημόσια υπέρ της κυρίας που κατήγγειλε τον Γεωργούλη. Επίσης εκείνη η συνέντευξη είχε και το όνομα ενός δημοσιογράφου, αλλά ουδέποτε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ ή οποιοσδήποτε, εκ μέρους της, επικοινώνησε με τον δημοσιογράφο ή με το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, για να διευκρινίσει τη βαρύτητα της καταγγελίας εναντίον όποιου φωτογραφιζόταν ξεκάθαρα, του Δημήτρη Λιγνάδη δηλαδή.
▶ Οταν η υπόθεση εξελίχτηκε γιατί υπήρξαν και άλλες καταγγελίες και παρενέβη η Δικαιοσύνη επιτέλους, η υπουργός Πολιτισμού στην περιβόητη συνέντευξη Τύπου που έδωσε, Φεβρουάριο του 2021, είχε υπεραμυνθεί των επιλογών της, επιβεβαιώνοντας ότι δεν απέπεμψαν τον Λιγνάδη από το Εθνικό Θέατρο γιατί ο ίδιος αρνούνταν κατηγορηματικά τις φήμες. Τότε η κ. Μενδώνη είχε πει και το περίφημο: «Μας εξαπάτησε και με εξαπάτησε. Με βαθιά υποκριτική τέχνη».
Αλήθεια τώρα, ο κ. Γιατρομανωλάκης έχει το θράσος να βγαίνει στην τηλεόραση και να υποδεικνύει στους άλλους την ορθή αντιμετώπιση μιας τέτοιας υπόθεσης; Οσο για εκείνο στο οποίο είχε απόλυτο δίκαιο, την κοινοποίηση των στοιχείων της καταγγέλλουσας δηλαδή, ακόμα κι αυτό αποδεικνύει πόσο ο ίδιος προσωπικά εφαρμόζει τα δύο μέτρα και δύο σταθμά. Διότι δεν θυμόμαστε τον κ. Γιατρομανωλάκη να αντιδρά δημοσίως ούτε όταν ο συνήγορος του Δημήτρη Λιγνάδη αποκάλυψε δημοσίως ονόματα θυμάτων και μαρτύρων εναντίον του πελάτη του, ούτε όταν η υφυπουργός αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, είχε δώσει στη δημοσιότητα τον τόπο κατοικίας της 12χρονης, θύματος της φρικτής υπόθεσης του Κολωνού...
Εχει πάντως περιθώριο να μας πείσει ο υφυπουργός ότι και ως απλός πολίτης δεν επιλέγει διαφορετική αντιμετώπιση βάσει των κατηγορουμένων προσώπων. Επίκειται το Εφετείο του πρωτοδίκως καταδικασμένου για δύο βιασμούς παιδιών Δ. Λιγνάδη με συνήγορό του τον ίδιο που μιλούσε για «επαγγελματίες ομοφυλόφιλους» και έδινε στη δημοσιότητα τα ονοματεπώνυμα και τις διευθύνσεις τους. Θα χαρούμε να δούμε τον κ. Γιατρομανωλάκη να συμπαρίσταται και σ’ αυτά τα θύματα, με την ίδια ζέση.
Ναταλί Χατζηαντωνίου
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου