«Θέλεις ν’ αγιάσεις μα δεν σ’ αφήνουν οι διαόλοι». Παλιός ο λόγος, κρατάει ωστόσο άθικτη τη σημασία του. Να, Μεγάλη Παρασκευή, κι αντί να ασχολιόμαστε με το Ρωμαϊκό Δίκαιο, στην εκδοχή του ποντιοπιλατισμού, ή με το Θρησκευτικό Δίκαιο, στην εκδοχή του φαρισαϊσμού, τα... πολιτικά πράγματα μας οδηγούν στη μελέτη του Ελληνικού Δικαίου.
Και μάλιστα σε μια εκδοχή με γνωρίσματα και του ποντιοπιλατισμού και του φαρισαϊσμού. Ανέκαθεν συγκρητιστές εμείς οι Ελληνες. Μια χαρά μπορούμε να είμαστε την ίδια στιγμή εισαγγελείς και συνήγοροι υπεράσπισης, Πόντιοι Πιλάτοι και Καϊάφες, ακηδεμόνευτοι και καθοδηγούμενοι ή ετεροπροσδιοριζόμενοι, πρόμαχοι της αυτονομίας των θεσμών αλλά και διαβρωτές και συρρικνωτές τους.
Σύμφωνα με το σύγχρονο Ελληνικό Δίκαιο, λοιπόν, που καταλάβαμε πια και οι πλέον αγαθοί ότι παράγεται στα κυβερνητικά κέντρα, τα επίσημα και τα ανεπίσημα, παρά στα θεσμικά όργανα, μια πατερναλιστικού χαρακτήρα συνάντηση του υπερυπουργού κ. Γιώργου Γεραπετρίτη με έναν αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, προς «συζήτηση διαδικαστικών θεμάτων», είναι «επιτρεπτή και επιβεβλημένη».
Αν είναι βέβαια ένα απλό διαδικαστικό θέμα η απευθείας ανάθεση από την κυβέρνηση στη Δικαιοσύνη ενός έργου καθαρά πολιτικού και όχι δικονομικού, η ολοκλήρωση του οποίου προϋποθέτει μια κάποια αδιαφορία για το Σύνταγμα. Ο υπό παραίτηση αρεοπαγίτης κ. Χρήστος Τζανερίκος, λοιπόν, καταγγέλλει «την πρωτοφανή προσπάθεια επηρεασμού του» από κυβερνητικούς παράγοντες, με ταξίματα και προσφορές αξιωμάτων.
Η κυβέρνηση; Πάντα θεσμική, αμύνεται με διαρροές, βέβαιη ότι οι αμέτρητοι πρόθυμοι αναπαραγωγοί της γραμμής της θα τις κάνουν γιγαντότιτλους στο χαρτί και στο γυαλί. Τι διαδίδει διά του φιλαληθέστατου εκπροσώπου της;
Οτι όσα λέει ο κ. Τζανερίκος είναι ψεύδη, που τα γεννάει «η πικρία του και η διάθεσή του για εκδίκηση». Ηθελε, λέει, να γίνει εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, η κυβέρνηση δεν τον διόρισε στη θέση που ποθούσε κι αυτός ξεσπάθωσε εναντίον της.
Το δικαίωμα κάθε κυβέρνησης να διορίζει την ηγεσία του Αρείου Πάγου (βάσει των φακέλων της, που εμπεριέχουν το πολιτικό βιογραφικό των υποψηφίων) πιστοποιεί πως η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης τελεί υπό τον μειωτικό έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας.
Οσα δηλώνει τώρα ο αρεοπαγίτης (επωνύμως, όχι διά διαρροών) ζωγραφίζουν μια εικόνα κατάστικτη από παρεμβάσεις κάθε λογής. Μια εικόνα, όχι απλώς αποκαρδιωτική αλλά απαράδεκτη...
Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου