5.4.23

Προεκλογικά ρουσφέτια...


...και καθεστώς γαλέρας σε τουρισμό, κατασκευές με την υπογραφή Χατζηδάκη...

Καθεστώς γαλέρας σε τουρισμό και κατασκευές προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β 2189/3.4.2023) και η οποία προβλέπει την... εισαγωγή δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων από τρίτες χώρες προκειμένου να καλυφθούν οι κενές θέσεις εργασίας! Με την απόφαση προβλέπεται η εισαγωγή σχεδόν 40.000 ανειδίκευτων εργαζομένων για την προσεχή τουριστική περίοδο, αλλά και «ενίσχυση» με παρόμοιο τρόπο του κατασκευαστικού κλάδου με επιπλέον 10.0000 αλλοδαπούς εργαζόμενους.

Η απόφαση με την οποία καθορίζεται ο ανώτατος αριθμός αδειών διαμονής πολιτών τρίτων χωρών για εργασία για τα έτη 2023 και 2024 αποτελεί ουσιαστικά φωτογραφική διάταξη στα (πρόσφατα) αιτήματα μεγαλοξενοδόχων και κατασκευαστών που ζητούσαν επίμονα την εισαγωγή φθηνών εργατικών χεριών.

Να σημειώσουμε ότι τις προηγούμενες ημέρες συνεδρίασε (για πρώτη φορά) η Εθνική Επιτροπή Εργασίας υπό τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη και χθες το υπουργείο Εργασίας προχώρησε στη δημοσιοποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας για το θέμα είναι σε… πανηγυρικούς τόνους και εντελώς παραπλανητική, καθώς σημειώνεται ότι «το πλήθος των επιτρεπόμενων μετακλήσεων καθορίστηκε σε επίπεδο σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με τα αιτήματα που υπεβλήθησαν μέσω των περιφερειών (τα οποία προσέγγισαν τις 380.000) και κοντά στο αντίστοιχο όριο που είχε τεθεί για την διετία 2021-2022 (ήταν 168.632)».

Ωστόσο, όπως διαπιστώνεται και στον πίνακα που συνοδεύει την ανακοίνωση, προκύπτει ότι σχεδόν 7.000 αλλοδαποί (9.261, έναντι 2.811 την προηγούμενη διετία) θα έρθουν αποκλειστικά για εποχική εργασία στα μεγάλα ξενοδοχεία, ενώ άλλοι 33.000 θα ενταχθούν σε καταλύματα και εστίαση.

Το υπουργείο Εργασίας σημειώνει ότι η εισαγωγή εργαζομένων από τρίτες χώρες στον τουρισμό είναι σημαντικά χαμηλότερη σε σχέση με τις προτάσεις που υπεβλήθησαν για 80.316 εργαζόμενους από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων.

Ωστόσο το αίτημα ικανοποιείται σε σημαντικό βαθμό, την ώρα μάλιστα που ο υπουργός Εργασίας αρνείται να κηρύξει υποχρεωτική την κλαδική συλλογική σύμβαση, με αποτέλεσμα οι μισθοί των εργαζομένων να παραμένουν καθηλωμένοι στα επίπεδα του κατώτατου μισθού των 780 ευρώ.

Να θυμίσουμε ότι πέρυσι κατά την έναρξη της τουριστικής περιόδου, λόγω των απαράδεκτα χαμηλών αμοιβών και των εξοντωτικών ωρών εργασίας, παραιτήθηκαν τουλάχιστον 60.000 εργαζόμενοι, με αποτέλεσμα οι περισσότερες από αυτές τις θέσεις εργασίας να παραμείνουν κενές.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας, στον κλάδο των κατασκευών το ανώτατο όριο εισαγωγής εργαζομένων από τρίτες χώρες ορίστηκε σε 10.338 θέσεις και αφορά κυρίως ειδικευμένους οικοδόμους για τους οποίους, με βάση τα στοιχεία της ΔΥΠΑ, διαπιστώθηκαν μεγάλες ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού. «Ιδίως ενόψει της υλοποίησης των έργων που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και την αύξηση της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Να τονίσουμε ότι συνολικά από τις 167.925 θέσεις, οι 20.000 αναμένεται να καλυφθούν μέσω των διμερών συμφωνιών που έχει υπογράψει η χώρα μας με την Αίγυπτο και το Μπαγκλαντές.

Από τις υπόλοιπες 147.925 θέσεις η πλειονότητα (113.467 ή 76,7%) έχει κατανεμηθεί στον πρωτογενή τομέα.

Από αυτές 91.630 αφορούν εποχική εργασία διάρκειας 3 έως 9 μηνών, 16.572 εξαρτημένη εργασία τουλάχιστον δωδεκάμηνης διάρκειας και 5.265 σε αλιεργάτες αιγυπτιακής καταγωγής, οι οποίοι εισέρχονται στην χώρα για μέγιστο διάστημα 11 μηνών βάσει σχετικής διμερούς συμφωνίας.

avgi.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: