15.4.23

Αστεγοι ή σε κοντέινερ δύο χρόνια με τά τον σεισμό...



Δεν είναι η μοίρα προφανώς, αλλά πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης. Ξεκινάμε από αυτή την αφετηρία αφού, καταγράφοντας τι έχει συμβεί στις σεισμόπληκτες περιοχές της Λάρισας σε Ελασσόνα και Τύρναβο, ανακαλύπτουμε ότι δύο ολόκληρα χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό στις 3 Μαρτίου 2021 οι κάτοικοι που έχασαν τα σπίτια τους βρίσκονται ουσιαστικά «άστεγοι».

Πριν... όμως δούμε αναλυτικά τι έχει συμβεί (ή μάλλον τι δεν έχει συμβεί) με ευθύνη της κυβέρνησης στις σεισμόπληκτες περιοχές, αξίζει να υπενθυμίσουμε τι έγινε εκείνη την ημέρα που το αίμα πάγωσε όταν 6 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ χτύπησαν Τύρναβο και Ελασσόνα. Σύμφωνα με το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης των ΗΠΑ, το επίκεντρο του σεισμού ήταν 10 χιλιόμετρα δυτικά του Τυρνάβου με εστιακό βάθος 8,5 χιλιόμετρα, ενώ η μέγιστη αντιληπτή έντασή του ανήλθε στο επίπεδο VIII, ήταν δηλαδή «καταστροφικός».

Ο σεισμός είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος, ενώ οι ζημιές ήταν απερίγραπτες σε υποδομές και πολλά σπίτια στην Ελασσόνα, το Μεσοχώρι, το Δαμάσι, το Αμούρι, το Δομένικο, το Ζάρκο και στη Λάρισα. Στις περιοχές έσπευσε πράγματι γρήγορα ο κρατικός μηχανισμός, για να διασφαλίσει τη «στέγαση» σε σκηνές και κοντέινερ, μέχρι να μπορέσουν οι άνθρωποι να επιστρέψουν κανονικά στα σπίτια τους, αναμένοντας καρτερικά τη συνδρομή του κράτους και την απαραίτητη χρηματοδότηση για την επισκευή των σπιτιών τους.

Υστερα όμως από δύο ολόκληρα χρόνια τίποτα ουσιαστικό δεν έχει γίνει, με αποτέλεσμα αρκετά χωριά να έχουν ερημώσει και οι κάτοικοι που έχασαν τα σπίτια τους να έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Αξίζει να σημειωθεί πως τις πρώτες ημέρες του καταστροφικού σεισμού τις περιοχές επισκέφτηκαν ο τότε υπουργός Υποδομών Κώστας Αχ. Καραμανλής, ο υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ενώ λίγο καιρό αργότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στο Δαμάσι του Τυρνάβου για να εγκαινιάσει ένα σχολείο που ανακατασκευάστηκε.

Τότε λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει: «Xρέος του κράτους είναι να βρίσκεται κάθε φορά δίπλα σε κάθε πολίτη που δοκιμάζεται. Κανείς πολίτης δεν πρέπει να αισθάνεται απροστάτευτος. Το πρώτο μέλημα του κράτους είναι η προστασία της ζωής και της περιουσίας των συμπολιτών μας και αυτήν τη δέσμευσή μας κάθε μέρα που περνά θέλω να την κάνουμε πράξη».

Ας δούμε όμως τι ακριβώς έχει γίνει δύο χρόνια μετά αναφορικά με το πρώτο απαραίτητο στάδιο, που αφορούσε τις προβλεπόμενες κατεδαφίσεις στα σπίτια και τις υποδομές που είχαν χαρακτηριστεί «κόκκινα». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Δήμος Ελασσόνας, που κάποιες περιοχές του είχαν χτυπηθεί από τον σεισμό, είχε αιτηθεί 600.000 ευρώ από το αρμόδιο υπουργείο για να προχωρήσει στις απαραίτητες κατεδαφίσεις κτιρίων.

Ομως το ποσό αυτό δεν έφτασε ποτέ ολόκληρο στον δήμο. Ετσι, παρά τις υποσχέσεις των αρμόδιων υπουργών, ο δήμος δεν έχει πάρει τα απαραίτητα χρήματα και οι κατεδαφίσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί. Το χωριό της Ελασσόνας που έχει δεχτεί το μεγαλύτερο χτύπημα του σεισμού είναι το Μεσοχώρι. Μετά τον σεισμό περίπου 50 σπίτια χαρακτηρίστηκαν «κόκκινα», ενώ άλλα 65 χαρακτηρίστηκαν «κίτρινα».

Οι κατεδαφίσεις έχουν προχωρήσει με το σταγονόμετρο και η διαδικασία δεν προχωράει για τα υπόλοιπα σπίτια καθώς η χρηματοδότηση, όπως εξηγήσαμε, έχει σταματήσει. Οπως λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του χωριού, Γιάννης Ζαρλαδάνης, αναφορικά με την πορεία χρηματοδότησης των κατοίκων, η οποία είναι απαραίτητη για την ανοικοδόμηση ή την επιδιόρθωση των σπιτιών, δεν έχει προχωρήσει με ευθύνη των υπουργείων Οικονομικών και Υποδομών.

Συγκεκριμένα ο κ. Ζαρλαδάνης επισημαίνει πως η στεγαστική συνδρομή κατά 80% από το κράτος δεν έχει προχωρήσει, παρά το γεγονός ότι οι φάκελοι έχουν ετοιμαστεί από τους σεισμόπληκτους. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ και με βάση την εξέλιξη της υπόθεσης, φαίνεται ότι οι σεισμόπληκτοι έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο καθώς «οι τράπεζες δεν γνωρίζουν τίποτα».

Η απελπισία των κατοίκων που αισθάνονται ότι η κυβέρνηση τους έχει ξεχάσει είναι έκδηλη. Αυτό αποτυπώνεται αν κανείς αντικρίσει τη συνολική εικόνα, μιας και ακόμη και σήμερα, δυο χρόνια μετά, κάτοικοι ζουν ακόμη στα κοντέινερ, άλλοι έχουν φύγει μετανάστες στο εξωτερικό, ενώ κάποιοι έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους με τον φόβο συγκάτοικο.

Για να διαβασετε ολόκληρο το κειμενο του Ηλία Σκυλλάκου, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: