Πώς η προεκλογική εκστρατεία ηγετικών στελεχών της Ν.Δ. στρέφεται και στο εσωτερικό της με τελικό στόχο τη διαδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Μια διάσταση που αναδύθηκε στον αφρό, λόγω της σοβαρής πτώσης των δημοσκοπικών ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος μετά την τραγωδία στα Τέμπη, είναι ασφαλώς τα εσωκομματικά μαχαιρώματα στη Νέα Δημοκρατία. Και... είναι ένα ζήτημα που έχει σημασία, γιατί είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει τις όποιες δυναμικές θα αναπτυχθούν στο εσωτερικό της «γαλάζιας» παράταξης την επομένη των εκλογών. Οποιες και αν είναι τελικά οι εκλογικές επιδόσεις που θα καταγράψει η Ν.Δ.
Πρωταγωνιστής των εσωκομματικών μαχαιρωμάτων είναι ασφαλώς ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος έχει αναλάβει να υπερθεματίζει -με τον γνωστό ακραίο τρόπο του- στην πρωθυπουργική γραμμή και να πυροβολεί κατά ριπάς οτιδήποτε μπαίνει στο στόχαστρο του μεγάρου Μαξίμου, πρακτική που είναι προφανές ότι προκαλεί ευχαρίστηση στο πρωθυπουργικό περιβάλλον.
Πρωθυπουργικός λαγός
Μην ξεχνάμε ότι ο κ. Γεωργιάδης ήταν από τα ελάχιστα «γαλάζια» στελέχη που έσπευσαν εξ αρχής να υποστηρίξουν τον πρωθυπουργό για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Μάλιστα, ήδη τον περασμένο Αύγουστο, ο Αδωνις Γεωργιάδης είχε φτάσει, σε ρόλο πρωθυπουργικού λαγού, να υποδείξει, με δηλώσεις του στους «New York Times», τη Ρωσία και την Τουρκία ως υπεύθυνες για το σκάνδαλο, για να έρθουν στη συνέχεια ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης και στενοί του συνεργάτες να ποντάρουν στις θεωρίες συνωμοσίας για εξωτερικούς εχθρούς που θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια άμβλυνσης των εντυπώσεων για τις πρωθυπουργικές ευθύνες στην υπόθεση των υποκλοπών.
Και βέβαια όταν το μέγαρο Μαξίμου εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση και μια πρωτοφανή επιχείρηση απαξίωσης σε βάρος του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου (επειδή αρνήθηκε ο ίδιος να γίνει μέρος της κυβερνητικής απόπειρας συγκάλυψης της υπόθεσης), πάλι ήταν ο υπουργός Ανάπτυξης που επιτέθηκε ακραία στον τελευταίο, φτάνοντας στο σημείο να πει ότι «με την πράξη του έχει αγγίξει τα όρια της προδοσίας».
Υπό αυτό το πρίσμα δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα τα απανωτά χτυπήματα του Αδ. Γεωργιάδη σε βάρος του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια. Πρώτα ήταν το «καρφί» του για τους πρώτους σε δημοφιλία υπουργούς που, κατά τον κ. Γεωργιάδη, δεν βγαίνουν να υποστηρίξουν τον πρωθυπουργό για την τραγωδία στα Τέμπη.
«Καρφί» που, όπως αποδείχτηκε, εξέφρασε και το Μαξίμου, αφού αμέσως μετά ήρθε ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος να υποστηρίξει ότι «έχει δίκιο ο κ. Γεωργιάδης». Ο Ν. Δένδιας βέβαια σήκωσε το γάντι, απαντώντας «πως «ο ρόλος του υπουργού Εξωτερικών δεν είναι να τσακώνεται στα τηλεοπτικά παράθυρα», ενώ υπενθυμίζοντας ότι η παράταξη της Ν.Δ. είναι «το σπίτι» του, άφησε αιχμές κατά του υπουργού Ανάπτυξης, του οποίου «το σπίτι» ήταν κάποτε ο ακροδεξιός ΛΑΟΣ.
Δεύτερο χτύπημα του Αδ. Γεωργιάδη στον υπουργό Εξωτερικών ήταν όταν πήγε να τον παρουσιάσει ως απλώς ένα από τα «2 εκατομμύρια στελέχη» της Ν.Δ., με αφορμή τις δηλώσεις του τελευταίου το 2018 κατά των φραχτών.
Και τρίτο χτύπημα, όταν ο κ. Γεωργιάδης προσπάθησε να βγάλει τον εαυτό του από το κάδρο των ευθυνών για την τουρκική διαφήμιση με το σήμα «Turkaegean» στους New York Times, υποδεικνύοντας εμμέσως πλην σαφώς ως υπεύθυνο τον Ν. Δένδια. Παρ’ όλο που βέβαια τον Ιούνιο, που ακόμα ο Αδωνις Γεωργιάδης δεν είχε βρει μια νέα ευκαιρία να χτυπήσει τον υπουργό Εξωτερικών, απολογούνταν για το θέμα του «Turkaegean» ζητώντας «συγγνώμη από όσους στεναχώρησε», ως ο αρμόδιος υπουργός.
Εσωκομματικός πόλος
Είναι σαφές λοιπόν ότι ο υπουργός Ανάπτυξης, ο οποίος εκπροσωπεί την ακροδεξιά πτέρυγα της Ν.Δ., κάνει ό,τι μπορεί για να «κοντύνει» τον κ. Δένδια. Πρώτα απ’ όλα γιατί τον βλέπει ως εσωκομματικό αντίπαλο και ως δυνητικό εσωκομματικό πόλο. Συγκεκριμένα βλέπει ότι ο υπουργός Εξωτερικών διεκδικεί να εκφράζει μια άλλη τάση στο εσωτερικό του κόμματος και συγκεκριμένα την καραμανλογενή λογική εντός της Ν.Δ.
Κάτι που ο υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε και με την πρόσφατη παρέμβασή του, όπου τάχθηκε ρητά κατά του «βαθέος αντικρατισμού» και της «αποθέωσης των αποκρατικοποιήσεων», εισάγοντας έναν εκ διαμέτρου αντίθετο όρο από το πρωθυπουργικό «βαθύ κράτος του Δημοσίου» και ερχόμενος έτσι σε μετωπική σύγκρουση με τη νεοφιλελεύθερη πρωθυπουργική αντίληψη και πρακτική.
Τι βλέπουν λοιπόν πολλοί στη Ν.Δ.; Οτι ο Αδωνις Γεωργιάδης, αναλαμβάνοντας ρόλο «Κέρβερου» του μεγάρου Μαξίμου και θέλοντας να εμφανίζεται ως «υπαρχηγός» του σημερινού πρωθυπουργού, θεωρεί ότι φτιάχνει κλίμα ούτως ώστε να πλασαριστεί ως επίδοξος αρχηγός την επόμενη μέρα μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ούτως ή άλλως υποψήφιος ήταν και στην τελευταία εσωκομματική εκλογή αρχηγού και ο Κυρ. Μητσοτάκης τον έκανε αντιπρόεδρο της Ν.Δ., προκειμένου να γίνει ο ίδιος πρόεδρος. Αλλά πέραν του άλλοτε πρωτοκλασάτου στελέχους του ΛΑΟΣ, υπάρχουν και άλλοι υπουργοί που εμφανίζονται να έχουν βλέψεις για την επόμενη μέρα στη Ν.Δ. Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση για τη διαδοχή ανεξαρτήτως ορίζοντα στο εσωτερικό της Ν.Δ. έχει ήδη ανοίξει.
Γιάννης Μπασκάκης
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου