13.4.23

Πού πάνε οι ψήφοι του “κόμματος Κασιδιάρη”...



Στις αρχές Μαϊου (3 ή 5 του μηνός) η Ολομέλεια του Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου θα λάβει την απόφαση σχετικά με το εάν δικαιούται ή... όχι να κατέλθει στις εκλογές το λεγόμενο “κόμμα Κασιδιάρη” υπό την ηγεσία του πρώην αντιπροέδρου του ανωτάτου δικαστηρίου Αναστάσιου Κανελλόπουλου.

Κυβέρνηση και γνωστοί συνταγματολόγοι προεξοφλούν πως η απόφαση (διοικητική κρίση και όχι δίκη, όπως κακώς αναφέρεται από κάποιους) θα είναι να απαγορευτεί η συμμετοχή του μορφώματος στην εκλογική διαδικασία, οι δε πιθανές προσφυγές εκ μέρους των “Ελλήνων” στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (Εκλογοδικείο) για την ακυρότητα των εκλογών της 21ης Μαϊου είναι απίθανο να τελεσφορήσει πριν παρέλθουν αρκετοί μήνες και σε κάθε περίπτωση δεν αναμένεται να καταλήξει σε θετικό για τον κατάδικο των φυλακών Δομοκού αποτέλεσμα.

Τούτων δοθέντων, η κυβέρνηση επιτυγχάνει τον βασικό στόχο της: να μην είναι επτακομματική η Βουλή που θα προκύψει από τις κάλπες της 21ης Μαϊου, καθώς κάτι τέτοιο θα εκτόξευε το ποσοστό που απαιτείται για αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος πάνω από το 40%. Απαγορευτικό για τους συσχετισμούς που αποτυπώνονται στις δημοσκοπήσεις και εκτός ακόμα και της πιο αισιόδοξης πρόβλεψης. Εκεί αποσκοπούσε, άλλωστε, εξαρχής η προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να εξασφαλίσει τον αποκλεισμό του “κόμματος Κασιδιάρη”, ακόμα και με την άσκηση πιέσεων στον παραιτηθέντα πρόεδρο του αρμοδίου τμήματος του ΑΠ Χρήστο Τζανερίκο, όπως ο ίδιος έχει καταγγείλει φέρνοντας σε δύσκολη θέση τον “ενορχηστρωτή” υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Η μεν πρώτη συνάντηση Γεραπετρίτη-Τζανερίκο, σε καφέ κοντά στο Μέγαρο Μαξίμου, επιβεβαιώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο (ο οποίος έκανε λόγο για συζήτηση περί “δικονομικών θεμάτων”…), ο ανώτατος δικαστικός, ωστόσο, αποκάλυψε και δεύτερη συνάντηση με ανώτατο κυβερνητικό παράγοντα, αφήνοντας να πλανάται πως θα μπορούσε να είναι ακόμα και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης (προερχόμενος από το δικαστικό σώμα) Παναγιώτης Πικραμένος. Όλα αυτά δείχνουν την αγωνία που είχε και έχει η κυβέρνηση για να εξασφαλίσει τον αποκλεισμό του κόμματος του χρυσαυγίτη που καταδικάστηκε για την διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης “Χρυσή Αυγή”.

Όπως έχουν επισημάνει δημοσκόποι, εάν οι “Έλληνες” συμμετείχαν κανονικά στις εκλογές θα μπορούσε να συγκεντρώσουν εύκολα ποσοστό 4-4,5%, ο διευθύνων σύμβουλος της MRB Δημήτρης Μαύρος, μάλιστα, έχει επισημάνει πως με την προβολή της πρόθεσης ψήφου στα έγκυρα, το “κόμμα Κασιδιάρη” θα μπορούσε να φτάσει ακόμα και στο 5,5-5,8%. Πρόκειται για πολύ μεγάλο ποσοστό, διπλάσιο από το 2,9% που συγκέντρωσε η “Χρυσή Αυγή” στις εκλογές του 2019 και έμεινε οριακά εκτός Βουλής.

Με προεξοφλούμενο τον αποκλεισμό του συγκεκριμένου κόμματος από την εκλογική διαδικασία, η κυβέρνηση κατορθώνει να εξασφαλίσει πως η επόμενη Βουλή δεν θα είναι επτακομματική και ως εκ τούτου το όριο αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος παραμένει στο 37,5-38%. Πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, ωστόσο στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να επαναληφθεί -μεταξύ πρώτης και δεύτερης κάλπης- το άλμα, από το 18% στο 28%, που επέτυχε η Ν.Δ στις εκλογές του Μαϊου και του Ιουνίου του 2012.

Το κρίσιμο, όμως, κατά τους δημοσκόπους είναι και το πως θα διασπαρούν οι ψήφοι εκείνων που θα επέλεγαν τους “Έλληνες” εάν το κόμμα κατερχόταν στις εκλογές. Σε μία εκλογική μάχη που θα κινηθεί οριακά και ενώ η νίκη και ο σχηματισμός κυβέρνησης αποτελούν όρο πολιτικής επιβίωσης για τον πρωθυπουργό, οι μετακινήσεις ενός μεγάλου αριθμού ψηφοφόρων αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Στα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων, λοιπόν, όπως πληροφορείται το libre, οι δυνητικοί ψηφοφόροι του “κόμματος Κασιδιάρη”, εμφανίζονται αποφασισμένοι να τιμωρήσουν τη Ν.Δ επειδή την θεωρούν υπεύθυνη για τον αποκλεισμό. Το 6-7% αυτών των ψηφοφόρων φέρονται να επιλέγουν τον ΣΥΡΙΖΑ, ένα λίγο μικρότερο ποσοστό την “Ελληνική Λύση” και το Μερα25, ενώ το 20% (ένας στους πέντε) δηλώνουν πως θα ψηφίσουν “άλλο κόμμα” και αναφέρονται στα μικρότερα κόμματα της υπερδεξιάς. Περίπου το 70%, ωστόσο, δεν δηλώνουν εκλογική προτίμηση και παραμένουν στη ζώνη της αδιευκρίνιστης ψήφους.

Αυτό το στοιχείο προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον στους δημοσκόπους, αφενός γιατί είναι μεγάλο ποσοστό (το 70% του δημοσκοπικού περίπου 5,5% που πιθανώς θα ελάμβανε το “κόμμα Κασιδιάρη” είναι περίπου το 3-3,5% του εκλογικού σώματος), αφετέρου διότι -όπως έλεγε χαρακτηριστικά ο κ. Μαύρος- θα μπορούσαν να εκδηλωθούν τέτοιες μετακινήσεις προς μικρότερα κόμματα που να προκαλέσουν ακόμα και την είσοδο στη Βουλή κάποιου μικρού πολιτικού σχηματισμού που έως σήμερα είναι εκτός του βεληνεκούς των ραντάρ των δημοσκοπήσεων. “Μπορεί να ζήσουμε μια μικρογραφία της πρώτης κάλπης του 2012”, λέει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της MRB.

Η τάση είναι εμφανής, επιμένει ο γνωστός δημοσκόπος, και τονίζει πως δεν θα αποτελέσει έκπληξη να ενισχυθούν αρκετά μικρά κόμματα, ενώ η Ν.Δ και ο ΣΥΡΙΖΑ το πιθανότερο είναι να καταγράψουν ποσοστά στην ζώνη του 28 έως 32%. “Εκείνο που έχει σημασία είναι το ποσοστό του πρώτου κόμματος και όχι η διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου, όπως κακώς κάνουν ορισμένοι. Ακόμα κι αν, εντελώς θεωρητικά, η διαφορά είναι τέσσερις μονάδες, είναι άλλο πράγμα το πρώτο κόμμα να συγκεντρώσει 40% και το δεύτερο 36%, και εντελώς άλλο εάν το πρώτο κόμμα πάρει 30% και το δεύτερο 26%. Εκείνο, δηλαδή, που μετράει είναι εάν το πρώτο κόμμα συγκεντρώσει στην κάλπη της απλής αναλογικής ποσοστό που θα μπορούσε να δημιουργεί ελπίδες να αυξηθεί στην δεύτερη κάλπη και να αγγίξει το όριο της αυτοδυναμίας”, λέει χαρακτηριστικά...

libre.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: