Απολύτως εκτεθειμένη είναι πλέον η κυβέρνηση μετά τις νέες απαντήσεις του πρώην αρεοπαγίτη Χρήστου Τζανερρίκου σε όσα ανέφερε ο... κυβερνητικός εκπρόσωπος στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Εάν επιμείνουν ότι όσα είπα είναι ανακριβή, τότε θα αναγκαστώ να αποκαλύψω εγώ από ποιον ανώτατο κυβερνητικό παράγοντα και γιατί οχλήθηκα το Σάββατο στις 8 Απριλίου, μία μέρα πριν κάνω τη δήλωσή μου για την πρωτοφανή προσπάθεια επηρεασμού μου. Εάν δεν βγει ο ίδιος να πει τι έγινε στην “επαφή” μας, θα αναγκαστώ να τους τα θυμίσω εγώ με λεπτομέρειες, ποιος και γιατί μου ζήτησε να βοηθήσω για να αποκλειστεί το κόμμα Κασιδιάρη στις εκλογές και σε περίπτωση που βοηθήσω, τι μου υποσχέθηκε!...» δήλωσε στο ieidisis και στη δημοσιογράφο Μ. Μπενέα.
Η κυβέρνηση με τις «επιτρεπτές» συναντήσεις, τις απανωτές τροπολογίες, τον εξαναγκασμό του Α1 Τμήματος Αρείου Πάγου να αποφασίσει σε ολομέλεια για το μόρφωμα Κασιδιάρη και την παραίτηση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Χρ. Τζανερρίκου άνοιξε κυριολεκτικά πόλεμο με τη Δικαιοσύνη, δίνοντας περιθώρια στους εγκληματίες ναζιστές να βρίσκονται στο επίκεντρο παραμονές των εκλογών.
Προηγήθηκε η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος, δηλώνοντας ότι ο ίδιος δεν θεωρεί «σοβαρό» το να σχολιάζει «αυτά τα πράγματα», προσπάθησε να ξεφύγει, λέγοντας ότι «το σοβαρό που έχουμε απέναντί μας είναι να καταλάβουμε ότι η επιλογή της κυβέρνησης είναι να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που της δίνει το Σύνταγμα για να δημιουργήσουμε δημοκρατικό ανάχωμα απέναντι σε εγκληματικές οργανώσεις [...] Είναι επιλογή που δεν παζαρεύουμε με κανέναν και σε κανένα επίπεδο», τονίζοντας παράλληλα ότι δεν υπήρξε καμία παρέμβαση και ότι όλοι κρίνονται και για τις πράξεις και για τα λόγια τους.
«Η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν παζαρεύει την αξιακή της αρχή να προστατέψει τη Δημοκρατία από οποιοδήποτε τέχνασμα θέλουν να εφεύρουν εγκληματικές οργανώσεις και μαχαιροβγάλτες για να συμμετάσχουν σε εθνικές εκλογές. Δεν υπάρχει παζάρι, τελεία και παύλα» κατέληξε σπεύδοντας να προσθέσει ότι «λειτουργούμε θεσμικά και σεβόμαστε τη διάκριση των εξουσιών»! Το πώς ακριβώς σέβεται η κυβέρνηση τη διάκριση των εξουσιών προκύπτει ακόμα και από τα ίδια του τα λόγια όταν δεν αφήνει κανένα -έστω και συμβολικό- περιθώριο στον Αρειο Πάγο να αποφασίσει. Ναι μεν με την τροπολογία η αρμοδιότητα της καυτής πατάτας δόθηκε στο Α1 Τμήμα (σε ολομέλεια) προκειμένου να αποφασίσει τις επόμενες ημέρες για την τύχη του μορφώματος αλλά, όλα κι όλα, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη. Πώς λοιπόν έστω και για τους τύπους το αρμόδιο τμήμα θα αποφασίσει ελεύθερα όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δηλώνει ορθά κοφτά ότι η κυβέρνηση είναι εκείνη που φράζει τον δρόμο στους μαχαιροβγάλτες;
Η κυβέρνηση δεν διστάζει να χαρακτηρίσει μη σοβαρά πράγματα τις δηλώσεις του αρεοπαγίτη με τις οποίες κυριολεκτικά καταβαραθρώθηκαν οι κυβερνητικές κορόνες για τον σεβασμό της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης. Ο κ. Τζανερρίκος είπε πολύ καθαρά ότι στις «επιτρεπτές» συναντήσεις έγινε ωμή προσπάθεια να του υποσχεθούν μέχρι και θέση σε ανεξάρτητη αρχή αν ο ίδιος ψήφιζε ως μη νόμιμο το μόρφωμα Κασιδιάρη. Ο δικαστικός, ακόμα κι αν είχε φυσικά την ίδια άποψη, δεν μπορούσε να προσπεράσει την πίεση και την παρέμβαση. Μπορεί λοιπόν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να απάντησε με εκνευρισμό στις αλλεπάλληλες ερωτήσεις για την αποκάλυψη της δεύτερης αυτής συνάντησης, όμως ήταν η κυβέρνηση που αρχικά απέκρυψε και τη συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας Γεραπετρίτη, αναγκαζόμενη να την παραδεχτεί μετά τη δημόσια καταγγελία του αρεοπαγίτη.
Χθες το μέγαρο Μαξίμου -διά του κυβερνητικού εκπροσώπου- αρνήθηκε τη δεύτερη συνάντηση με άλλο ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, επιμένοντας στον χαρακτηρισμό της πρώτης ως μιας «θεσμικής διαβούλευσης για δικονομικά θέματα», χωρίς βέβαια να εξηγεί από πού κι ώς πού διαβουλεύεται ένας υπουργός και μάλιστα ούτε καν ο καθ’ ύλην αρμόδιος με αρεοπαγίτες. Ο κ. Τζανερρίκος αντίθετα είχε πει επί λέξει πως «η συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη έγινε την Παρασκευή 31 Μαρτίου, στις 9.30 το πρωί, στο γραφείο του στο μέγαρο Μαξίμου. Είχε την πρωτοβουλία να με καλέσει για να συζητήσουμε, όπως είπε, διαδικαστικά θέματα [...] Πήγα λοιπόν και εκεί με ρώτησε εάν έχω να προτείνω κάτι για να ενισχυθεί το νομικό πλαίσιο για το κόμμα Κασιδιάρη και του απάντησα ότι δεν έχω να προτείνω κάτι, γιατί είναι επαρκές το νομικό πλαίσιο και δεν χρειάζεται κάτι άλλο και δεν έχω να προτείνω κάτι. Λίγες μέρες αργότερα, στις 6 Απριλίου, κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Βορίδη η τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη. Τι μεσολάβησε από τη συνάντησή μας με τον κ. Γεραπετρίτη μέχρι τις 6 Απριλίου, που κατατέθηκε η τροπολογία Βορίδη στη Βουλή;». Προφανώς οι κυβερνητικές «διαβουλεύσεις» είναι πάντα μονόλογος!
«Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί για ακόμη μία φορά να κάνει τον ανήξερο. Οφείλει να απαντήσει. Ποιος είναι ο ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας που έκανε αυτή την ευθεία παρέμβαση τάζοντας ανταλλάγματα για μια δικαστική απόφαση; Τον γνωρίζει προσωπικά; Η μήπως τον κοιτάζει στον καθρέφτη κάθε πρωί;» ρωτά η αξιωματική αντιπολίτευση [...] Σε κάθε περίπτωση με αυτούς τους πρωτοφανείς χειρισμούς του, ο κ. Μητσοτάκης γίνεται ο μεγαλύτερος χορηγός της Ακροδεξιάς» ήταν το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ.
Για «πολύ σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο που πολιτεύεται η κυβέρνηση στο πεδίο της Δικαιοσύνης» έκαναν λόγο οι Τομείς Δικαιοσύνης και Θεσμών του ΠΑΣΟΚ, καλώντας τον υπουργό Δικαιοσύνης να απαντήσει «πρώτος απ’ όλους και να μην ερημοδικήσει για πολλοστή φορά», ρωτώντας παράλληλα και «ο κ. Αντιπρόεδρος γιατί προσήλθε σε συναντήσεις και έστερξε σε συνομιλίες επί του θέματος, που θα έκρινε σε λίγες ημέρες;».
Πως «αν είναι ακριβείς οι δηλώσεις» του κ. Τζανερρίκου «πρόκειται όχι απλώς για αντισυνταγματική παρέμβαση της εκτελεστικής στη δικαστική λειτουργία, αλλά για κακουργηματικές πράξεις, άρα πρέπει να επιληφθεί αμέσως ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου», τόνισε ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Κοινωνικής Διοίκησης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Ξενοφών Κοντιάδης. Αργά χθες το απόγευμα, πηγές του μεγάρου Μαξίμου επέμεναν ότι δεν υπήρξε δεύτερη συνάντηση με ανώτατο παράγοντα, αποδίδοντας τις καταγγελίες του Χρ. Τζανερρίκου σε πικρία του επειδή επιλέχτηκε αντί για τον ίδιο ο Ισίδωρος Ντογιάκος για τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου...
Η Εφημερίδα των Συντακτών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου